Техеран не одступа од својих нуклеарних права

Ирански вођа ајатолах Али Хамнеи рекао је да Техеран неће нимало одступти од својих нуклеарних права у тренутку када у Женеви почиње нова рунда преговора са свјетским силама о свом спорном нуклеарном програму. Напоменувши да неће директно интервенисати у преговорима у Женеви, ајатолах је истакао да је поставио "црвене линије" иранским преговарачима, пренео је Ројтерс. […]

среда, 20 новембра, 2013 / 11:25

Ирански вођа ајатолах Али Хамнеи рекао је да Техеран неће нимало одступти од својих нуклеарних права у тренутку када у Женеви почиње нова рунда преговора са свјетским силама о свом спорном нуклеарном програму.

Напоменувши да неће директно интервенисати у преговорима у Женеви, ајатолах је истакао да је поставио "црвене линије" иранским преговарачима, пренео је Ројтерс.

"Рекао сам званичницима да морају да поштују те линије и да се не узрујавају због буке коју подигну непријатељи и противници (Ирана)", изјавио је Хамнеи на државној телевизији, како наводи АФП.

Хамнеи је, такође, оценио да француски званичници "не само што се повинују Сједињеним Америчким Државама, већ и клече пред израелским режимом".

"Иран ће ударити шамар агресорима на такав начин да они то никада неће заборавити", упозорио је он, не поменувши ниједну посебну земљу.

САД, Русија, Кина, Велика Британија и Француска као сталне чланице Савета безбедности УН и Немачка током ранијег састанка у Женеви од 7. до 9. новембра добиле су назнаке иранске власти да су спремне да ограниче нуклеарне активности у замену за ублажавање санкција Техерану.

Хамнеи је оценио и да је режим непријатељског Израела осуђен на пропаст, чиме је још више заоштрио вербални рат између Ирана и Израела, преноси АФП.

"(Израелски) ционистички режим је режим чији су стубови изузетно климави и осуђен је на пропаст", рекао је ајатолах командантима милиције Басиџа у Техерану.

"Ниједан феномен који је створен силом не може да траје", додао је Хамнеи у изјави коју је уживо пренела државна телевизија.Оставите одговор