Свијету пријети несташица чоколаде?

Цијене какаоа ће и даље расти под утицајем повећане тражње, смањене производње и спекулација до којих ће неизоставно доћи у новонасталим околностима. Наиме, велики број пољопривредника на западу Африке прешао је са узгајања какаа на гајење каучука или производњу палминог уља, пише швајцарски лист 24 сата. Поред тога, производња какаоа опала је широм Венецуеле, која […]

субота, јул 26, 2014 / 00:47

Цијене какаоа ће и даље расти под утицајем повећане тражње, смањене производње и спекулација до којих ће неизоставно доћи у новонасталим околностима.

Наиме, велики број пољопривредника на западу Африке прешао је са узгајања какаа на гајење каучука или производњу палминог уља, пише швајцарски лист 24 сата.

Поред тога, производња какаоа опала је широм Венецуеле, која је некада производила половину рода укупне свјетске производње ове културе. Данас Обала Слоноваче и Гана дају више од половине свјетске производње ове културе, неопходне за прављење чокаладе.

Прошле године године Венецуела је произвела 14.000 тона какаоа, најмање у последњих 50 година, јер пољопривреда пропада у економији у којој доминира нафта. Та земља, која има резерве нафте међу највећим на свијету, увози 70 одсто хране за своје становништво.

Произвођачи чоколаде и даље цијене венецуелански какао као један од најбољих на свијету, поготово сорту криољо, наводи лист и оцјењује да влада Венецуеле пропушта златну шансу да уновчи све већи апетит остатка свијета за чоколадом.

Како предвиђају аналитичари, ситуација се неће промијенити ни у наредним годинама. Потражња ће и даље расти, а произвођачи неће моћи да је задовоље, што ће још више разбуктати раст цијена ове сировине.

Највећи произвођачи чоколаде, као што су швајцарске компаније Бери Калебо и Нестле већ су реаговале, придруживши се иницијативи "Кокоа Екшн" коју је половином маја ове године покренула међународна фондација "Кокоа".

Дванаест разних удружења широм свијета, која подржавају производњу какаоа и чоколаде, ангажовала су се у напорима да 300.000 узгајиваче ове културе у Гани и на Обали Слоноваче удвоструче производњу до 2020. године.

Још се не зна да ли ће ова иницијатива уродити плодом, али оно што је сигурно јесте да ће цијене до тада и даље расти, уз ризик да чоколада постане луксузна роба, закључују белгијски медији.



Оставите одговор

Свијету пријети несташица чоколаде

Свијет ће у сљедећих седам година због све веће потражње остати без какаа, јер једноставно нема довољно плантажа какаовца које би могле удовољити потражњу чоколадне индустрије.

субота, фебруар 22, 2014 / 17:17

Свијет ће у сљедећих седам година због све веће потражње остати без какаа, јер једноставно нема довољно плантажа какаовца које би могле удовољити потражњу чоколадне индустрије. Continue reading "Свијету пријети несташица чоколаде"



Оставите одговор