Суверенитет у географији: Јужни океан је и званично постао океан

Земља је и званично добила свој пети океан – одлуком Националног географског друштва да дода Јужни океан око Антарктика групи четири већ познатих: Атлантском, Тихом, Индијском и Арктичком океану.

четвртак, 17 јуна, 2021 / 16:15

Иако је означавање хладних вода око леденог јужног континента као засебног океана већ готово стотину година у научној употреби, до сада није било популарно у широкој употреби.

Међутим, 8. јуна, на Свјетски дан океана, друштво је најавило да ће се Јужни океан од сада означавати као пети океан на нашој планети.

"Научници су Јужни океан одавно препознали, али пошто никада није било међународног споразума, никада га нисмо званично признали", рекао је члан тог друштва Алекс Тајт за веб-страницу "Националне географије", и додао да је то на неки начин врста "географске глупости".

Признање овог океана највише ће утицати на образовање, јер ће студенти сада моћи да проучавају његове специфичности.

Антарктичка струја

Национална географија је почела да прави мапе 1915. године, али друштво је формално признало само четири океана, која су дефинисали континенти који су се граничили са њима.

Супротно томе, Јужни океан не дефинишу континенти који га окружују, већ Антарктичка циркумполарна струја (АЦЦ) која тече од запада према истоку. Научници мисле да је АЦЦ настао прије 34 милиона година када се континент Антарктик одвојио од Јужне Америке, омогућавајући несметано проток воде око "дна" свијета.

Данас АЦЦ тече кроз све воде које окружују Антарктик до око 60 степени јужно, изузев Дрејковог пролаза и Шкотског мора, који се приближно налазе између Јужноамеричког рта Хорн и Антарктичког полуострва.

Воде АЦЦ, а самим тим и већи дио Јужног океана, хладније су и нешто мање слане од океанских вода на сјеверу.

АЦЦ увлачи воду из Атлантског, Тихог и Индијског океана како би помогао кретању глобалног "транспортног појаса" који преноси топлоту око планете, док хладна густа вода АЦЦ тоне и помаже у складиштењу угљеника у дубоком океану. На хиљаде морских врста живе само унутар АЦЦ-а, наводи Национална географија.