Стежи каиш сиротињо: Луксузни брендови траже попуст од фабрика из Бангладеша

Западни модни брендови, који су рекли да неће обуставити наруџбине због пандемије, затражили су од произвођача из Бангладеша да смање цијене за чак 50 одсто, саопштили су радници из те земље, која се већ суочава са тешком кризом.

субота, 18 априла, 2020 / 12:53

Милиони домаћинстава у Бангладешу зависе од производње одјеће, која је тешко погођена пандемијом коронавруса.

Извоз је опао за чак 84 одсто у првој половини априла, након што су отказане или одложене наруџбине вриједне три милијарде долара, кажу власници локалних фабрика.

"И даље разматрамо њихово одустајање од почетних уговорних обавеза, које узимају у обзир и преговоре о смањењу цијене до чак 50 одсто од почетно уговорене цифре”, каже Рубана Хук, предсједница бангладешке Асоцијације произвођача и извозника одјеће.

Бангладеш је, после Кине, највећи произвођач одјеће за брендове на Западу, а чак више од 80 одсто извоза чини управо текстилна индустрија. Послује око 4.000 фабрика, које запошљавају 4.000.000 људи, углавном жене.

Рубана Хук каже да већина тек треба да се огласи о томе када ће платити и преузети пошиљке, а оптужује их да "купују вријеме”.

"Не знамо ни за један други бренд осим једног који је објавио детаљан план о достави и плаћању”, рекла је Хук, мислећи на ХиМ, највећег купца одјеће из Бангладеша.

Званичник владе у Бангладешу рекао је да отказивање поруџбина и нови преговори о већ постигнутим уговорима није поштено, и да ће власт ући у дипломатске преговоре.

"Власници наших фабрика су уложили много новца како би испунили своје обавезе и били безбједни. Неправедно је да се не добију поштене цијене”, рекао је секретар у министарству трговине.

Влада је обећала помоћ од 588 милиона долара како би се помогло главном извозном сектору да плати раднике за претходни мјесец. Синдикални представници кажу да немају довољно новца и да купци морају да подрже раднике.