Стевандић о Милановићу: Храброст људи који се ничега не стиде

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић рекао је да је злочин који је прије 31 године почињен над српским цивилима у Сијековцу код Брода показатељ колика је цијена стварања Републике Српске, али и залог за њено очување, те указао да су у овом насељу на кућном прагу страдали невини и ненаоружани цивили.

недеља, март 26, 2023 / 12:17

"У витешким биткама Срби никада нису изгубили. Желимо да будемо довољно јасни и да кажемо да не можемо да оћутимо на понижавање наших жртава и на оно што је урадио предсједник Хрватске /Зоран Милановић/, што је било у духу изреке да није храброст људи који се ничега не боје, него који се ничега не стиде", рекао је Стевандић.

Он је новинарима у Сијековцу, након парастоса невиним жртвама и полагања вијенаца, рекао да Хрвати и Бошњаци у Републици Српској нису грађани другог реда и навео да је у томе њена величина.

"Хрвати и Бошњаци живе боље него у појединим кантонима у Федерацији БиХ гдје нису већина. Република Српска је демократска држава гдје култура сјећања неће изазвати бијес код других народа, али неће ни дозволити да наше жртве буду понижене", нагласио је Стевандић.

Он је осудио потез предсједника Хрватске Зорана Милановића који је јуче у Дервенти одликовао 103. бригаду Хрватског вијећа одбране.

"Срби то не би урадили. Поносан сам са колико више мјере и коректности се опходимо према томе, не желећи да се поистовјетимо са тим, али имамо право да судимо и опомињемо", навео је Стевандић.

У Сијековцу је данас обиљежена 31 година од злочина над недужним српским цивилима у овом селу који су починиле оружане снаге из Хрватске и паравојне муслиманско-хрватске јединице из БиХ.

У Цркви Свете великомученице Огњене Марије у Сијековцу служен је парастос убијеним српским цивилима, а код спомен-крста у порти цркве положени су вијенци.

Организатор обиљежавања је Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.

Припадници Хрватске војске, заједно са паравојним хрватско-муслиманским јединицама из БиХ и Хрватске, убили су 26. марта 1992. године у Сијековцу девет српских цивила, а наредних дана убијено је још 37 Срба из овог приградског насеља.

Најмлађа жртва свирепог злочина имала је 17, а најстарија 72 године, док је у злочиначком походу запаљено 15 кућа и црква.

Био је то први масовни злочин и прије него што је почео оружани сукоб у БиХ који су починиле оружане снаге из Хрватске и паравојне муслиманско-хрватске јединице из БиХ.

Чланови породица Мартић и Дујанић убијени су 25. марта 1992. године у Броду, а већ сутрадан догодио се покољ у Сијековцу.Оставите одговор