Хондурас се одрекао Тајвана и успоставио дипломатске односе са Кином

Кина је успоставила данас дипломатске односе са Хондурасом након што је та централноамеричка земља прекинула вишедеценијске везе са Тајваном.

недеља, март 26, 2023 / 12:03

Тајвански министар спољних послова Џозеф Ву оптужио је Хондурас да је захтијевао превисоке новчане суме прије него што је направио договор са Пекингом.

Прекид веза са Тајваном се очекивао након што је министар спољних послова Хондураса отпутовао у Кину прошле седмице, а предсједник Сиомара Кастро рекла да ће њена влада успоставити везе са Пекингом.

Кина је саопштила да су њен министар спољних послова Ћин Ганг и министар спољних послова Хондураса Едуардо Енрике Реина потписали споразум о дипломатском признању у Пекингу, чиме су окончани односи са Тајваном, успостављени четрдесетих година прошлог вијека.

У кратком саопштењу, Министарство спољних послова Хондураса објавило је да признаје Народну Републику Кину као једину легитимну администрацију која представља цијелу Кину и да је Тајван "неодвојиви дио кинеске територије".

Кина тврди да је Тајван, који има демократску власт, њена територија која нема права на међудржавне везе, што Тајпеј оштро одбацује. Кина захтијева да земље са којима има везе признају њен став о овом питању.

Говорећи у Тајпеју, тајвански министар спољних послова Џозеф Ву рекао је да су Кастрова, која је преузела дужност почетком прошле године, и њена влада "увијек имали илузије" и да су тражили милијарде долара економске помоћи.Оставите одговор