Зеленски каже да није добио приједлог за мировно посредовање Кине

Украјински предсједник Владимир Зеленски изјавио је да од Пекинга није добио никакве приједлоге за посредовање Кине у украјинском сукобу или за састанак са кинеским предсједником Си Ђинпингом.

недеља, март 26, 2023 / 11:53

"Нисам добио приједлог Кине о посредовању. Нисам добио приједлог да се састанемо", рекао је Зеленски јапанском листу "Иомиури шимбун".

Зеленски је додао да "суверенитет и територијални интегритет" Украјине морају бити на првом мјесту, што је лист протумачио као индикацију да он не види кинески приједлог у 12 тачака као мировну иницијативу.

Бројни медији извијестили су раније ове седмице да би Си могао да обави телефонски разговор са Зеленским након посјете кинеског предсједника Москви.

Међутим, Михаил Подољак, савјетник украјинског предсједника, изјавио је јуче да телефонски разговор између Зеленског и Сија можда неће бити одржан због организационих потешкоћа, подсјећа "Спутњик".

Кина је у фебруару објавила документ у 12 тачака под називом "Став Кине о политичком рјешавању украјинске кризе", у којем се указује на поштовање суверенитета свих земаља, прекид непријатељстава и наставак мировних преговора између Москве и Кијева.Оставите одговор