У Либану се не помијера сат, због Рамазанског поста – хришћани се неће повиновати

Либанци су се пробудили данас у двије временске зоне усљед ескалације спора између политичких и вјерских власти у вези са одлуком да се зимско рачунање времена продужи за мјесец дана.

недеља, март 26, 2023 / 11:49

Привремени премијер Наџиб Микати одлучио је у четвртак да се казаљке сата помјере унапријед 20. априла, умјесто да се љетње рачунање времена уведе последњег викенда у марту, као што је до сада било уобичајено у Либану, Европи и другим регионима.

Микати, сунитски муслиман, саопштио је одлуку након састанка са предсједником шиитског парламента Набихом Беријем, који је више пута инсистирао на промјени, приказано је у видео снимку са састанка који је објавио либански лист "Мегафон".

"Умјесто да буде 19.00 сати, нека остане 18.00 од сада до краја Рамазана", рекао је Бери, према снимку.

Иако није наведен разлог за одлуку, ово је схваћено као покушај да се омогући муслиманима који посте током светог мјесеца рамазана да прекину пост сат раније, око 18.00 часова, умјесто у 19.00 часова.

Утицајна либанска маронитска црква, највећа хришћанска црква у земљи, саопштила је данас да се неће придржавати те одлуке, уз напомену да није било консултација или разматрања међународних стандарда.

Друге хришћанске организације, странке и школе најавиле су сличне планове.Оставите одговор