Њемачка размјештање нуклеарних глава у Бјелорусији сматра покушајем застрашивања

Њемачко Министарство спољних послова осудило је данас одлуку Русије да постави тактичко нуклеарно оружје у Бјелорусији као "покушај нуклеарног застрашивања", пренијели су њемачки медији.

недеља, 26 марта, 2023 / 12:19

Руски предсједник Владимир Путин рекао је јуче да су се Москва и Минск договорили да размјесте тактичко нуклеарно оружје у Белорусији без кршења међународних обавеза, додајући да су САД дуго стационирале своје тактичко нуклеарно оружје на територији својих савезника и земаља НАТО-а.

Изградња складишта оружја у Бјелорусији биће завршена 1. јула, рекао је Путин.

"Поређење које је предсједник Путин направио са заједничком употребом нуклеарног оружја НАТО савеза је погрешно и не може се користити за оправдање корака који је најавила Русија", наводи се у саопштењу Министарства, а преноси њемачка новинска агенција ДПА.

Берлин је подсјетио да је Минск преузео неколико међународних обавеза према којима на бјелоруској територији неће бити атомског наоружања.

Њемачке власти не коментаришу постојање нуклеарног оружја на њемачкој територији, али водећи међународни стручњаци процјењују број америчких нуклеарних бомби у овој западноевропској држави на неколико десетина јединица.