Шта је ко рекао на Одлуку тзв. Уставног суда тзв. БиХ

Стално се истиче да је то услов да БиХ уђе у НАТО, а нико се не пита да ли народ у Српској то жели. Даље, од гомиле одлука тог суда, није их испоштовано на десетине, па нема разлога да ни ова буде у скорије вријеме.

четвртак, 17 августа, 2017 / 11:19

Бурне реакције стижу из Републике Српске на Одлуку Уставног суда БиХ којом је одбијена апелација Правобранилаштва Републике Српске, а које је затражило да буде одгођено извршење раније Одлуке Апелационог вијећа Суда БиХ, јер је њоме наложено да војна имовина у Хан Пијеску, објекат Велики Жеп, буде укњижена на БиХ.

Књижење овог објекта и још 11 војних локација у Српској, које су раније дате на коришћење Оружаним снагама БиХ, кључни је услов да БиХ добије МАП – Акциони план за чланство у НАТО-у.

Додик: Уставни суд – политичко тијело

Предсједник Републике Српске Милорад Додик оцијенио је да је одбијањем апелације Правобранилаштва Републике Српске у вези са књижењем војне имовине, Уставни суд БиХ само потврдио да је ријеч о политичком, а не правосудном тијелу задуженом за заштиту уставног поретка.

Додик је напоменуо да је ово само једна у низу одлука Уставног суда БиХ која је политички диригована и директно уперена против Републике Српске.

„Да будем до краја искрен, ова одлука за мене није изненађење, ако се има у виду да Уставни суд БиХ у континуитету доноси антиуставне и политичке одлуке. Не постоји закон који каже да БиХ има имовину, те према томе не постоји ниједан правни основ за књижење било које локације или објекта на БиХ“, рекао је предсједник Српске.

Он је нагласио да одлука Уставног суда БиХ дубоко задире и у темеље Дејтонског споразума, јер према том споразуму Републици Српској припада 49 одсто територије, а примјеном ове одлуке омјер 49:51 биће нарушен.

„Оно што, такође, морам примијетити јесте да оваква одлука није могла да буде донесена у вријеме док је у заједничким институцијама била група људи којима је интерес Српске био на првом мјесту. Како баш сада, када су људи из Савеза за промјене ушли у власт у Сарајеву, да свака одлука Уставног суда бива уперена против Републике Српске“, истакао је Додик.

Он сматра да је „и став српског члана Предсједништва БиХ Младена Иванића, који је практично подржао вануставну праксу да се имовина књижи путем суда, допринио свеукупној атмосфери да једна оваква скандалозна одлука буде донесена“.

Говедарица: Одлуке донесене раније

„Нема сумње да се на извјестан начин отима територија Републике Српске. Међутим, морамо да видимо како је дошло до тога и који су кораци услиједили да би се десила оваква одлука. Од 2006. до 2010. године у мандату Радмановића, Силајџића и Комшића издефинисане су одређене одлуке које се тичу приступању БиХ НАТО-у“, каже за БН телевизију предсједник СДС-а Вукота Говедарица.

Он је додао да је тзв. МАП тада повукао са собом потезе за које је руководство СНСД-а, прије свега Радмановић и Додик знало.

„Додик и Радмановић су знали све, али српски народ није знао шта се дешава. Нажалост, данас видимо шта се дешава. Овај Савјет министара и Предсједништво БиХ није донијело ниједну одлуку која има везе са одлуком Уставног суда. Све одлуке су раније донесене“, напоменуо је Говедарица.

Предсједник СДС-а је подвукао да је легитимитет овој одлуци дала Република Српска самим подношењем апелације.

БОРС: Нема разлога за пренос власништва

У Борачкој организацији Републике Српске не виде ниједан разлог за књижење објекта Велики Жеп, као ни остале имовине Српске на БиХ.

„Имовина Републике Српске ни на који начин не омета функционалну способност оружаних снага БиХ. Они могу да користе ту имовину и нико им неће сметати. Не ради се о томе да ће се омогућити ОС БиХ нешто посебно, него се ради о инату да нас доводе у ситуацију да констатнтно морамо да бранимо своје што немају потребе да нам узимају“, рекао је предсједник БО Републике Српске Миломир Савчић.

ПДП: Све одлуке донесене у вријеме власти СНСД-а

Све одлуке које су на нивоу БиХ икад донесене у вези са НАТО-ом донијели су их кадрови СНСД. Иако СНСД властите неуспјехе покушава да оправда нападајући друге, чињеница је да је, рецимо, захтјев за чланство у НАТО-у потписао управо њихов функционер Небојша Радмановић.

Такође, подсјетићемо да је актуелни савјетник предсједника Републике Српске Ана Тришић-Бабић, док је била замјеник министра иностраних послова БиХ, била и шеф групе са сарадњу са НАТО-ом и у више наврата изјављивала да би БиХ имала корист од НАТО-а.

Такође, СНСД је, иако критикује рад судова БиХ, директно омогућио афирмацију тих истих судова. СНСД је својим апелацијама и покретањем спорова судовима БиХ само дао легитимитет и тиме Републику Српску довео у стање да судови одлучују о војној имовини.

СНСД се хвали својим ауторитетом док су били у заједничким институцијама, а ми их питамо: гђе су те силне корисне одлуке које су донијели када је у питању војна имовина?

Нема ниједне одлуке која иде у корист Републике Српске и зато се данас баве искључиво пребацивањем одговорности са сопствених неуспјеха.

НАТО поздравио Одлуку Суда БиХ

НАТО штаб у Сарајеву поздравио је одлуку Уставног суда БиХ о одбацивању апелације Правобранилаштва Републике Српске о војној имовини, уз напомену да она није довољна за активирање Акционог плана за чланство /МАП/.

„Таква одлука ће помоћи књижењу непокретне војне имовине као власништва БиХ за потребе Министарства одбране БиХ. Владавина закона и поступци извршења морају се спроводити. Донесена одлука није довољна за активирање МАП-а, али је корак ка испуњавању услова из Талина“, саопштено је из НАТО штаба у Сарајеву.

Из НАТО штаба подсјећају да књижење 57 перспективних непокретних војних локација као власништва БиХ остаје једини услов за активирање МАП-а за БиХ.

„Савезници пажљиво прате дешавања и поздрављају напредак у књижењу непокретне војне имовине на БиХ. Истовремено, желе виђети да лидери у БиХ убрзају настојања ка испуњавању услова који су министри спољних послова НАТО-а поставили у Талину у априлу 2010. године како би Акциони план за чланство за БиХ могао да буде активиран што прије“, наводи се у саопштењу из НАТО штаба.

Уставни суд БиХ одбио је као неосновану апелацију Републике Српске поднесену против пресуда Суда БиХ којима је наложено да војни објекат „Велики Жеп“ у Хан Пијеску буде укњижен на БиХ.

Правобранилаштво Републике Српске у апелацији коју је Уставни суд БиХ одбио 6. јула навело је да је пресудама Суда БиХ о имовини у Хан Пијеску прекршено право на правично суђење из Устава БиХ и Европске конвенције за заштиту људских права и основних слобода.

 

БН ТВОставите одговор