Српски одбојкаши убједљиво до Олимпијаде

Мушка одбојкашка репрезентација Србије учествоваће на Олимпијским играма у Лондону ове године пошто је, коло прије краја турнира Интерконтиненталних квалификација у Токију заузела прво мјесто. Најбољи српски одбојкаши савладали су јутрос Иран са 3:0 (30:28, 30:28, 25:22) и после шест одиграних коло обезбиједили прву позицију са максималних 18 бодова, уз сет рарзлику 18:1. Утакмица је […]

субота, јун 9, 2012 / 14:06

Мушка одбојкашка репрезентација Србије учествоваће на Олимпијским играма у Лондону ове године пошто је, коло прије краја турнира Интерконтиненталних квалификација у Токију заузела прво мјесто.

Најбољи српски одбојкаши савладали су јутрос Иран са 3:0 (30:28, 30:28, 25:22) и после шест одиграних коло обезбиједили прву позицију са максималних 18 бодова, уз сет рарзлику 18:1.

Утакмица је одиграна у Метрополитен дворани пред 80 гледалаца, а судили су Ернан Гонсало Касамикела из Аргентине и Мексиканац Данијел Гонсалес.

СРБИЈА: Н. Ковачевић (13), У. Ковачевић, Јанић, Петковић (1), Станковић, Никић (14), Митић (1), Рашић (5), Атанасијевић (6), Старовић (12), Подрашчанин (11) и Росић.

ИРАН: Мостафаванд, Маруф, Геми (11), Мусави (9), Зарини (7), Зариф, Нади (3), Гафур (17), Фајази (2), Махдави, Мобашери и Гара (2).

Шести пут најбољи одбојкаши са ових простора учествоваће на Олимпијским играма.

Пут до највеће свјетске смотре спорта није био ни мало лак. Напротив, изабраници српског селектора Игора Колаковића ухватили су „последњи воз” за Лондон пошто су претходно пропустили двије шансе.

Емотивно испражњени после освајања титуле европског првака, српски одбојкаши су на првом квалификационом турниру, Свјетском купу, заузели тек 8. мјесто. У неповрат је отишла и друга прилика, европске квалификације, на којем је наша репрезентација поражена у полуфиналу од Италије.

Ова у Токију била је последња. Додатно оптерећње Колаковићевим изабраницима представљала је чињеница да их једино прво мјесто води у Лондон. На срећу, одољели су свим изазовима и у сјајном стилу, коло прије краја турнира, испунили циљ.

За испуњење тог циља требало им је 83 минута рововске борбе са Иранцима којима је победа, такође, била неопходна.

Резултат прва два сета (30:28) најбоља је илустрација потпуне изједначености два тима. Нијансе су, ипак, биле на страни Србије, баш као и у трећем сету који је наш тим добио са три поена разлике (25:22).

Када се после свега подвуче црта, пласман српских одбојкаша је више него заслужен. На шест мечева остварили су исто толико побједа уз фантастичну сет разлику. Добили су максималних 18 сетова а изгубили само један!

После игара у Пекингу 2008, најбољи одбојкаши са ових простора под именом Србија учествоваће и на Играма у Лондону. Претходно, у Москви (1980), Атланти (1996) и Сиднеју (2000) играли су под именом Југославије, а у Атини 2004, године под именом Србија и Црна Горан.

Поред српских одбојкаша на Играма у Лондону учествоваће и најбољепласирана азијска репрезентација. Ко ће то бити знаће се сутра, после утакмица последњег кола турнира у Токију.Оставите одговор