Српска тоне у економску пропаст

Одлука Народне скупштине Републике Српске о новом задужењу гура Српску у дужничко ропство. Погубно је што се новац улаже у крпљење буџетских рупа, а не у производњу нове вриједности, рекао је, у емисији “Пулс” БН телевизије, економски аналитичар Зоран Павловић. Павловић сматра да на тај начин Српској се отварају врата за аргентински или грчки сценарио. […]

петак, 28 фебруара, 2014 / 14:28

Одлука Народне скупштине Републике Српске о новом задужењу гура Српску у дужничко ропство.

Погубно је што се новац улаже у крпљење буџетских рупа, а не у производњу нове вриједности, рекао је, у емисији “Пулс” БН телевизије, економски аналитичар Зоран Павловић.

Павловић сматра да на тај начин Српској се отварају врата за аргентински или грчки сценарио.

“Дуг Републике Српске износи 5,8 милијарди КМ”, тврди Павловић.

“Погубно је што упоредо са задуживањем, немамо уштеда, немамо ефикасна јавна предузећа која би могла генерисати неку добит и пунити буџет, тако да идемо путем који ће нас одвести у дужничко ропство”, сматра Павловић.

Павловић указује на алармантну чињеницу да власт нема јасан план на који начин вратити посуђени новац.

“Онај који вам је дао новац, а који не можете вратите, неминовно поставља нове захтјеве. Наша власт, што већ сада ради, пристаје на услове као што су повећање цијене акцизне робе, што неминовно доводи до поскупљења свих других роба”, истиче Павловић.

“Сад је само питање тренутка до којег можете подизати цијену, јер сљедећи корак ће бити да неће бити купаца, да неће бити новца. Доћи ћемо у ситуацију да ћемо имати препуне продавнице увезене робе, а ми као купци ћемо ући и купити жвакаћу гуму и само се прошетати, тек толико да осјетимо дах неког доброг живота којим живе људи у другим земљама”, указује Павловић.

Истовремено лошом приватизацијом и пореском политиком више немамо прерађивачки сектор односно изгубили смо производни ланац.

“Република Српска има природне ресурсе, али постоји недостатак институционалне организације производње. Прије свега, немамо заштиту домаћег произвођача”, сматра Павловић.0 КОМЕНТАРА

  1. Откуд право идиотима на власти да нам задужују дјецу и гурају нас у дужничко ропство, како би својим поданицима којима су затрпали администрацију исплатили нереално висока примања? Који су то продукти њиховог рада и ко ће враћати њихове дугове. Иста та новокомпонована елита (а до јуче полусвијет – част часним стручним изузецима) ће и ове године позивати своју родбину и пријатеље да гласају за ту исту власт. А ко и из којих извора ће враћати, није битно. Зашто не дигну приватни кредит и не потроше у коцкарници и кафани, а својој дјеци натоваре дуг за врат, зашто не ставе своје куће под хипотеку?

  2. Откуд право идиотима на власти да нам задужују дјецу и гурају нас у дужничко ропство, како би својим поданицима којима су затрпали администрацију исплатили нереално висока примања? Који су то продукти њиховог рада и ко ће враћати њихове дугове. Иста та новокомпонована елита (а до јуче полусвијет – част часним стручним изузецима) ће и ове године позивати своју родбину и пријатеље да гласају за ту исту власт. А ко и из којих извора ће враћати, није битно. Зашто не дигну приватни кредит и не потроше у коцкарници и кафани, а својој дјеци натоваре дуг за врат, зашто не ставе своје куће под хипотеку?

  3. Опозиција ако хоће уз народ, треба да стане на пут овој багри. Када су већ лопови прогурали тако како су прогурали план новог задужења кроз Скупштину створили неки алиби, а онда све финансије забиљежити и сваки тај нови кредит закачити на хипотеке садашњих владара. Значи знамо за тај кредит, а колико има задужења за које ни појма немамо, па шта онда мисле ти људи? Зато забиљежи кредит и ток тих пара, требаће нам, кад им видимо леђа да не однесу ништа, а ово што су подигли за своје прохтјеве нека враћају како знају и умију.

Оставите одговор