Спушта се лопта: Пазите како коментаришете

Цијенећи допринос који читаоци и коментатори дају динамици и квалитету портала Фронтал, одлучни смо у намјери да учинимо све да расправе испод вијести доведемо поново у оквире нормале.

четвртак, 21 новембра, 2013 / 13:28

Тако да се нећемо бацати изразима попут "последња опомена". Уколико се ситуација не смири, личне прозивке, пријетње и вријеђања међу коментаторима не прекину, приступићемо искључивању коментатора, у коме нећемо обраћати превише пажње "ко је први почео".

Разумијемо ми и социјалну неадаптираност, и кризу морала, пад друштвених вриједности, бјежање од суморне стварности, тражење вентила, замјену физичког за вербално насиље, али… Доста је било.

Сјећајући се времена када су коментари испод текстова били прилично конструктивни, духовити и забавни, а имајући актуелне коменатре као највећу замјерку коју нам стављају људи са стране, бићемо принуђени да дио свог труда и рада, умјесто на стварање садржаја на сајту, пребацимо на администрацију коментара.

Зато молимо читаоце и коментаторе да не улазе у расправе са онима који вријеђају. Олакшајте нам, коментаре који одударају од нормалне комуникације пријавите, једноставно пошаљите наслов вијести и број коментара (цифра уз име и датум коментара, видљива када се означи мишем) и ми ћемо провјерити и уклонити.

Нећемо бити радикални као неки комшијски сајтови, који су увели потпуну рестрикцију објашњењем да коментари служе за "изражавање поремећених, болесних и задртих ставова једног дијела читалаца."

Коментарисање на Фронталу ће бити слободно, а у неком будућем редизајну ићићемо на то да се лакше контролише ко се пријављује као коментатор, омогући коментарисање са фејсбук и твитер профила, те уведу ограничења на дужину коментара. Ако сте се расписали, додајте још мало концентрације и напишите текст за Фронтал. Неки се тако и прославише.

Озбиљни научни часописи у свијету су одлучили да у потпуности укину коментарисање, јер су примијетили да се у потпуности губи смислена и аргументована расправа, те да коментари редовно усмјеравају дискусију и мијењају његову рецепцију код читатеља, па у парадоксалном обрту на крају ефикасније обликују јавно мнијење него сам чланак.

Са друге стране, хајка коју свако мало поједини медији покрећу против "злих портала" (мућкајући тенденциозно у прилозима анонимне коментаторе, вријеђања, преписивање текстова, непостојање портала као правних субјеката) слути новом закону и жестоком обрачуну , како са "дивљим", тако и са озбиљним порталима. По некој чудној логици која се проноси, уколико не уклоните коментар, преузимате одговорност за његов садржај.

А обрачун не мора бити жесток, довољно је да пар доконих особа примијети вријеђање њихових "часних имена", поднесе тужбу, а суд буде експедитиван како то никад није. Пар пресуда од по 1000 марака покосио би све портале (или нагодбом ставило под шапу) као грип становнике Новог свијета.0 КОМЕНТАРА

 1. Апсолутна подршка редакцији, крајње је вријеме да се овај авангардни портал на коме се могу чути ставови свих који хоће да се огласе, врати по питању коментара у коректне оквире, због свог дигнитета и дигнитета људи који овдје пишу и коментаришу.

 2. Коначно, па да се и овдје уведе неки домаћински ред и да се тачно зна шта је коментар, а шта спам, лична фрустрација и остале болести које урушавају ниво расправе или изношења мишљења сваког појединца! Поздрављам, хвала!

 3. Подржавам!

  С обзиром да су се овдје појавили анонимни појединци који су себи дозволили луксуз да пљују, вријеђају и пријете људима који су актуелни лидери опозиционих партија (Босић, Чавић, Стевандић, Вукановић, Лазаревић) или представљени именом и презименом (Бранислав Поповић, Бојан Влајић, Дражен Милосављевић), а нисмо заштићени од стране администратора, били смо принуђени да игноришемо увреде и пријетње или да уђемо у расправе које не воде нигдје. Њихов циљ и јесте да обесмисле сваку здраву расправу и то им је често полазило за руком, мада су упадали у замку, јер се текст одржавао у врху читаности, а посјетиоци су читали текстове.

  Мислим да је ово добар потез, јер ми је лакше пријавити анонимне манијаке него одговарати на вулгарности, увреде и пријетње.

  ИПАК, МОЈ НАЈЈАЧИ УТИСАК ЈЕ ЗАМАГЉЕНА ФОТКА СИМЕ ОРОЗА У ДНЕВНИКУ РТРС. Мислио сам да ће се он прије појавити у „Red Carpet“-у, поводом годишњице Фронтала, али ето, симпатично и овако. Јасно је да је овај портал трну оку власти и да им само треба повод да елиминишу критичку мисао, као што то сада раде на РТРС-у.

 4. Шупља прича,само коментарисање са именом и презименом би спријечило све ово што оптерећује Фронтал.
  Трећина коментара долази од пацова у страначким просторијама,трећина из разноразних шпијунских служби,борачких организација,и других служби на државним јаслама и остатак чине обични људи који понекад морају прогутати провокације ових што чине прве 2/3 јер би у супротном Фронтал личио на лудницу када би се ми прегонили до краја.

 5. Касно сте се сјетили Редакцијо.
  Веома често је од администратора тражено да реагује на, у најмању руку, непримјерене коментаре. Ћутали сте.
  Допустили сте да се простор за коментаре претвори у најобичнију септичку јаму у којој се брљуга неколико опскурних ликова.
  Толико.

 6. Само сам на овом порталу и из главе једног лика прочитао како се овдје уствари пише не да кажеш шта мислиш или шта би желио, него ради „САКУПЉАЊА СТРАНАЧКИХ ПОЕНА“???!
  Оно, ако ти не иде сакупљање поена на колоквију, ти их сакупљаш на Фронталу, па ће да изађе на исто… И сад би се неко ко се бави тако креативним послом а уз то је немјерљиво злобан, питао да није можда редакцију позвао представник једне или више странака и издерао се: „Диж’ се омладино и бриши оно ср…,зар не видите да она будала упропасти за једно вече што смо радили три године!…“
  Могући сценарио. Али само у главама оних који се преко Фронтала нуде за најпрљавије страначке послове.
  Ми остали, лијепо васпитани, мислимо да је ипак дуга рука „Комисије“, чак још и не формирана, а у свјетлу разних тужби, одиграла регулаторну улогу која јој и припада.
  Мени лично, у овом саопштењу је врх сљедеће: …“А обрачун не мора бити жесток, довољно је да пар доконих особа примијети вријеђање њихових часних имена, поднесе тужбу, а суд буде експедитиван како то никад није. Пар пресуда од по 1000 марака покосио би све портале (или нагодбом ставило под шапу) као грип становнике Новог свијета.“
  То имплицира да су коментатори Фронтала екстремно вриједне и креативне „личности“ што су замјенили дан за ноћ, стварни живот за виртуелни чет-рум, оспособљавање за рад оспособљавањем за подизање харанге и линча у циљу елиминације па и физичке човјека који не зна ни шта га је снашло…итд.
  Они други, који се баве својим свакодневним пословима су досадни и докони ликови.
  Бојим се да је ово трагична замјена теза и ако је то став цијеле редакције, онда је Фронтал најобичније забавиште. Мало мусавије и штрокавије да личи на бирцуз, али ипак на нивоу забавишта.

 7. Ovako „ručno“ (uređivanje), biće to nepotrebno težak posao.

  Ovo što kaže kolega Динкић Млађан je tačno, samo što su komentari odnosno repliciranje značajan dio kolača posjeta Frontalu.

  Javan IP, može biti i javan dio adrese el. pošte, po potrebi ime i prezime. Svakako ovo nije dječiji portal.

  Lično, meni sad stvar gubi smisao obzirom da uglavnom nisam komentarisao tekstove već trolovao trolove. Realno, sve su priče prepričane i prežvakane, previše je mrtvog slova na papiru, zato i nisam komentarisao… ali sam morao komentarisati kad idioti komentarišu stručne ljude.
  😀

  U svakom slučaju, što da ne. Ako plaćate, prijavljujem se za posao brisanja komentara koji sadrže govor mržnje i ostale fazone.
  😀

 8. Да не заборавим, а вриједно је размотрити(чак је и најважније); редакција се пита:
  …“ По некој чудној логици која се проноси, уколико не уклоните коментар, преузимате одговорност за његов садржај. „

  Било би фино да нам објасните чудноватост те логике!? Код кога је приступ вашем серверу? Код оног који уређује страницу или код хакера. Пошто нема баш много по свијету хакера – добрих анђела, јасно је ко је одговоран кад се нешто појави на нету.
  Ваљда међу хаберима имате и неког ко је дипломирао на Правном, па нека вам објасни како то да спорове за увреде и душевну бол редовно губе и плаћају новине а не новинари.
  О коментарима је непотребно расправљати.

 9. Подржавам. Више пута сам предлагала нешто слично.

  Свако изабере да ли ће да коментарише под пуним именом и презименом или неће. То не би требао да буде никакав услов. Ми који нисмо под пуним именом и презименом имамо своје разлоге. Један од њих јесте управо то што не желимо да „натоваримо“ себи неког провокатора и сл. Они опет који коментаришу под именом и презименом имају своје мотиве. Неки мисле да само тако нешто може да се промијени, неки скупљају поене јер желе да се баве неким јавним послом… Свачији став треба да се поштује!

 10. Фронтал је несебично отворен за све који имају или желе нешто да коментаришу.

  Доказ су управо колумне и коментари разних опција и појединаца.

  Не видим ништа спорно да једна кућа која мора финансијски добро да послује води одговорно пословну политику.

  Мислим да су због ступидних, лицемјерних и наручених коментара као авангардан портал доживјели низ неугодности.

  Разумијем да је то цијена јавно изговорене ријечи или овакве врсте медија, али све има своје границе.

  Елиминацијом оних који пишу као независни по нечијем диктату ће доћи до дизања квалитета овог реалног медија.

 11. Priča o fejsbuk profilu, imenu i prezimenu nas komentatora je bezzze priča. Ukoliko se uvede takvo pravilo – postaćete kao frontal.ba – niko i ništa ne komentariše.

  Samo brisanje poruka ima smisla. Ostaviti traga o brisanju i cao. Za mjesec ili dva – komentatori koji ništa drugo ni ne rade nego prozivaju na ličnoj osnovi i svađaju se – prosto nestaće ili će promijeniti način pisanja. Ako nemate para za 24/7 administraciju – ujedinite se sa nekim drugim portalom, ukrupnite se.

 12. Само да скренем пажњу администрацији, шта мисле учинити са оним клон профилима, било је неколико тих копираних профила на Фронталу?
  Посебно је питање и шта мисле о психопатолошким случајевима који увијек брину туђу бригу и мисле туђе мишљење? Хоћете ли ви избацити тог херцтрефа или ћете му дати пуну слободу да и даље пише о „паљанину“ и „приједорчану“ на свој уобичајени начин?

 13. Тешане, која је твоја логика поређења новина и новинара (који ради у новинама и који поштује правила и хијерархију форме) са коментатором на порталу, који је бануо однекуд? Ниси ти спољни сарадник на порталу

 14. Šta će biti sa izjavama političara na portalu, obmane, lažna obećanja o novim radnim mjestima posle kojih još radnika ostane bez posla, obmane o strnim investijama, sklapanju štetnih ugovora sa stranim investitorima i davanje štetnih koncesija na prirodne resurse?
  Trebalo bi pokrenuti pitanje njihove pravne odgovornosti za izrečenu javnu riječ, pogotovu od predstavnika zvanične vlasti.

 15. ШикуљакM, 22.11.2013. 17:34:35

  Моја логика драги мој Шикуљку базира се на простој премиси хијерархије одговорности. Нисмо ми ти који су пријавили сајт, немамо ми могућност дописивања, поправљања или брисања садржаја у коментару кад једном постане интегрални дио сајта испод неког чланка. Нисмо ми који смо анонимни обавезни (иако бисмо требали) да поштујемо задате друштвене норме понашања. Ми то постајемо са својим именима и презименима… Тако је кад сајт нема НИКАКВА правила.
  И ту се сад поставља питање: ако би се постовало под правим именима, сајт добија сасвим другу форму по принципу КЕТМЕНИЗМА гдје би се људи чували јавне бламаже и говорили у опште прихваћеној „форми понашања“ претежне групе.
  Уколико нису будале или пропали студенти…
  Ако бисте ВИ као редакција радили активну администрацију коментара, усмјерили бисте тон на сајту на ДИСКУСИЈУ о битном (или како ви то већ желите)а не као ово до сада што личи на напрђивање,надмудривање и испољавање најнижих нагона и фрустрација.

  Уосталом, питај Жељка Цвијановића како функционише коментар на његовом Н.Стандарду, објављивао ти је текстове.
  Сви знају да је то сајт ДСС-а, али се уз правила лијепог понашања може комотно критиковати Коштуњави, иако коментарисање на Стандарду није његов највећи квалитет.Његов највећи квалитет је … Квалитет!
  Буди поздрављен.

 16. @pleter
  Kad neko kao ti, dijete velikog komuniste,koje je u vrijeme rata bilo u pelenama postane takav sovinista onda to postaje farsa.Vecina balavaca su ovdje zestoki „ratnici“ protiv Sarajeva a niko osim Drazena se ne usudi kritikovati seljaka i njegovu diktaturu.Lakse je lupati gluposti o Sarajevu jer nista ne kosta.Ali Sarajevo nije unistilo RS vec seljak I njegova partija kriminalaca.A o sportu komentarise „igrac“ koji ima dvije ikserice I jedino je bitno da reprezentacija nije srpska.Odvratno…

 17. Поштована редакцијо,

  Гледе смарања да се коментатори морају представити да би стекли право да прокоментаришу неки пост на овом Фронталу, написао сам неколико сматрања, углавном у ‘комуникацији’са Драженом. Нема проблема. Ја сам се потписао као Симо Ороз и чак навео име оца Пантелије. Неки докони типови су то чак и провјерили (на страну законитост тога потеза) и утврдили да Симо Ороз не постоји у РС.
  А гдје пише да тај Симо Ороз мора бити држављанин РС да би могао писати коментаре. Могу се коментари писати и из Тунгузије, одакле сам вјеровали или не ја писао коменатре за Фронтал. То су они рани коментари када је у Тунгузији већ свануло, а у Србистану још није.
  Други проблем који вам се може јавити је тај што би вас преплавили Зорани Јовановићи, Јовани Петровићи итд. Нема нормалног Србина који не познаје бар 11-ак Зокија Јовановића или Јована Петровића. У том случају вам преостаје да од људи тражите матичне бројеве, а они вам могу дати лажне. Па би их морали провјеравати у МУП-у. Ако би и то радили преизели би обавезу чувања личних податак тих података. Итд, итд…

  Разумијем и да није пријатно пљувати па лизати, јер је газда Дане ономад обећао да се на његовом порталу никад неће избрисати ниједан коментар, што су неки коментатори обилато користили (неки злобници ће рећи да сам и ја међу њима), па се прећерало и дошла је наредба ‘одозго’ да се томе мора стати на пут. Газда Дане нам је јавности неколико пута предочио да је узде Фронтала предау у Маркове руке.

  Марко као млад и поштен момак је свјестан да на порталу не смију да се појављује нацистичка, фашистичка, антисемитска (искрено се надам у скоро и комунистичка) пропаганда, али не може он ‘полизати’ оно што су други ‘попљували’, па у најбољој намјери прави нову грешку. Умјесто да натјера администаратора да ради свој посао, он позива коментаторе да једни друге друкају. Ја сам у неколико наврата позивао администаратора да брише нацистичке коментаре и величање Хитлера, али узалуд. Али то сигурно више никад нећу урадити баш због тога што ви позивате да се то ради. НЕЋУ.

  п.с.

  Остало ми је нејасно да ли друге коментаторе морам звати по нику или онако како их народ на Фронталу препознаје. На примјер, Рамштајн (Рамо), Генерал (Дикоња) итд.

 18. Razumijem da se ne smiju dopustiti vrijedjanja na nacionalnoj, vjerskoj, polnoj, rasnoj osnovi, ali kako objasniti imbecilna tužakanja , kao ovaj me pogledao, i vi brišete komentar.
  Ja na slici natezanja konopca rekao , eno hercike, on prijavio učitelju, učitelj me pobrisao, da bi imbecil na istu fotografiju napisao čika prijedor. -ako budete slušali inkluzivne tipove pa brišete komentare koje ne vrijedjaju ni naciju, ni rasu, vjeru , homoseksualce, ne valja.
  Hercika je potpisivao mojim nikom svoje komentare, postavljao, takodje ispod mog nika sexiklipove, e, onda sam reagovao. To što on mene zove šiPanzom , ovako ili onako to ne tražim da brišete.

 19. Сасвим је логично и оправдано да портал, одговара за необрисане коментаре .што потврђује и судска пракса. Није случајно да иза њега стоји правно лице и одговорни уредник који би требало да обезбеде да се поштује интегритет свих коменатаора и лица споменутих у коменатарима.

  С тим у вези,добронамерно упозоравам редакцију да може бити суочена са оним од чега и страхује,уколико и даље буде пуштала коментаре опскурног коментатора ”magnantere. ”
  Редакцији је добро познато да ја немам никакве везе са било којом актеуелном политичком личношћу, али је континиурано избегавала да интервенише у постове наведеног опскурног лика, који је ту везу не само лансирао, већ и упорно,у дужем времену користио за поименично блаћење, вређање не само једног народног посланика,већ и његових предака, који је,на тај начин ничим изазван, постао жртве једне патологије.

  Могу и разумети да вам не смета манија вређање мене и других коментатора од стране истог коментатора,па чак и да сте постали равнодушни на његове умивене фашистоидне тезе о геноцидности Срба и РС, али мислим да је у вашем интересу да заштите интегритет реалних личности, без обзира које мишљење имали о његовом деловању. Уколико и даље буде пуштали коментаре таквог типа, и даље ћу,као и досад уредно игнорисати наведеног коментатора,али ћу о свакако покушати да наведеном народном посланику скренем пажњу на кампању блаћења којом је изложен,па нек он одлучи какву ће заштиту тражити.

 20. Ocito je da je moj komentar pogodio cilj,jer se pleter prepoznao.Iako je promijenio sliku sve ostalo je ostalo isto.Nikada nisam vrijedjao njegove pretke ali sam rekao da je odrastao na komunistickom kruhu.Vjerovatno se sad toga srami.A sto se tice genocidnosti,ja se pozivam na presudu suda u Hagu a ne pricam bajke kao doticni.A sto se tice drugih napada ja ocito kritikujem nacionaliste I soviniste u koje ubrajam pletera na osnovu njegovih komentara.A odrediti njegov identitet preko Frontala je igrica za mene,tako da ta sovinisticka mimikrija ne pije vode.Ocito treba da odraste I izlijeci komplekse.

 21. То је проблем што мислиш да си анониман под неким ником. Имаш ајпи адресу, и са њом те могу наћи уколико полиција службено затражи те податке. Која је логика да је неки налог под именом Петар Поповић налог Петра Поповића а не Бранимира Петровића. То су маштарије да би то ријешило проблем.

 22. ШикуљакM, 24.11.2013. 11:41:36
  To možda mogu sa statičkim IP adresama. Sa dinamičkim je nemoguće. Jer Telkomovci nomogu znati koliko je ko puta i koje dinamičke IP adrese mijenjao. Osim toga sav histori interent aktivnosti korisnika je na njegovom ruteru, a korisnik može koliko hoće puta resetovati ruter.
  Telekom nema nikakvu evdenciju i histori internet aktivnosti korisnika sa dinamičkom IP adrsom. Eto na primer, prijavi neko policiji, da su ga oklevetali i izvriješali na Fronatlu prije nekoliko mjeseci. I oni iz odjeljenaj za visokotehnološki kriminal počnu da analiziraju koji su korisnici i sa kojih IP adresa komentarisali. I šta može sa tim IP adresama raditi ako su dinamičke. Može samo pratiti istog korisnika, sa kojih sve IP adresa se loguje u komentariše. A šta ako mijenja nikove? Mislim da niko nije do sada Frontal prijavljivao policiji zbog komentara, oni su suviše zauzeti svojim računima, a ne gtanjanjem po internetu komentatora, nezaposlenog naroda koga su doveli do prosjačkog štapa.

Оставите одговор