Нетанијаху: Иран никад неће имати нуклеарно оружје

Иран никада неће имати нуклеарно оружје, рекао је данас израелски премијер Бењамин Нетанијаху лидерима јеврејске заједнице у Москви. Нетанијаху је оцијенио да „прави“ Иран није пропагандни филм који продуцира шеф дипломатије Џавад Зариф, смијешећи се и говорећи о мирној будућности, већ онај врховног лидера Алија Хамнеија који назива Јевреје „побјеснелим псима“. Хамнеи је у сриједу […]

четвртак, 21 новембра, 2013 / 12:54

Иран никада неће имати нуклеарно оружје, рекао је данас израелски премијер Бењамин Нетанијаху лидерима јеврејске заједнице у Москви.

Нетанијаху је оцијенио да „прави“ Иран није пропагандни филм који продуцира шеф дипломатије Џавад Зариф, смијешећи се и говорећи о мирној будућности, већ онај врховног лидера Алија Хамнеија који назива Јевреје „побјеснелим псима“.

Хамнеи је у сриједу на једном митингу назвао Израел „нелегитимним режимом“, предвођеним „недодирљивим побјеснелим псима“, пренијели су израелски медији.

„Забрањено је Ирану да има нуклеарно оружје и ја вам обећавам, они неће имати нуклеарно оружје“, рекао је Нетанијаху, упозоривши свјетске силе да је тај антиизраелски говор Хамнеија нови доказ зашто Техеран не смије да развије нуклеарно оружје.

Он је иранског врховног лидера оптужио да користи ријечник нацистичког холокауста. „Јуче је ирански врховни вођа Хамнеи рекао смрт Америци, смрт Израелу, он је рекао да Јевреји нису људска бића. Звучи ли познато?,“ упитао је Нетанијаху.

Хамнеи је командирима милиције у Техерану казао да је Израел, највећи ирански непријатељ, предодређен да пропадне и да је „побјеснели пас“ Блиског истока с лидерима „који не заслужују да се зову људима“, пренио је АФП.

„Такав Иран не смије добити нуклеарно оружје“, истакао је израелски премијер.

Нетанијаху је у сриједу око четири и по сата разговарао с предсједником Русије Владимиром Путином у Кремљу и рекао да Израел и Русија деле исти циљ спречавања Ирана да развије нуклеарно оружје. Није међутим објелоданио да ли је убиједио Путина да заузме оштрији став против Ирана у преговорима између групе земаља П5 плус један, који се тренутно воде у Женеви.

Нетанијаху покушава да наведе Русе да заузму активнију улогу у тим преговорима у нади да ће то довести до договора с Ираном сличног оном споразуму који су постигли са Сиријом о хемијском оружју те земље. Израелски лидер сматра да би то било стварно рјешење за иранску нуклерну кризу.

Међу земљама које чине групу П5 плус један( уз Русију, САД, Велика Британија, Француска, Кина, Њемачка) Русија има најближе везе и највећи утицај на Иран, коментаришу израелски медији. У посјети Русији Нетанијаху је такође истакао: „Иран пориче прошлост Израела и жели да нас избрише са лица земље. Они производе пропаганду која служи њиховом циљу и скрива стварни Иран“.Оставите одговор