Сомалија, суша, глад…

Вијести које нама стижу са Црног континета често и саме такве – црне. Било да је питању крвопролиће или нека болест, а од недавно и ништа свјетлије бомбардовање Либије од стране НАТО. Ипак, све ратне информације су засјенили извјештаји са Рога Африке. Једно подручје у Сомалији је погодила суша, највећа у посљедњих 60 година, а […]

петак, јул 15, 2011 / 13:18

Вијести које нама стижу са Црног континета често и саме такве – црне. Било да је питању крвопролиће или нека болест, а од недавно и ништа свјетлије бомбардовање Либије од стране НАТО.

Ипак, све ратне информације су засјенили извјештаји са Рога Африке.

Једно подручје у Сомалији је погодила суша, највећа у посљедњих 60 година, а преко 130.000 људи који немају шта да једу избјегло је са тог подручја према подацима УН.

Избјеглички логор у Могадишу, главном граду Сомалије, препун је људи. И поред тога, свакодневно пристижу стотине људи исцрпљени након вишедневног пјешачења. Покушавају да се спасу од суше и глади.

Сомалија чека кишу већ неколико кишних сезона, а у недостатку исте много стоке коју људи користе да се прехране је умрло.

Како резерви хране нема, очекивано, преостала храна достигла је рекордне цијене. Према извјештајима, шпекуланти зарађују на несрећи људи, увећавајући цијене за преко 270 одсто

Када се деси оваква глад, све друго, па и оружани сукоби на југу Сомалије постају бесмислени . И исламисти из групе Ал Шабаб, који су често опструисали достављање хуманитарне помоћи и кретање страних оружаних и осталих формација по овом подручју сад су спремни за помоћ у достављању хране.

„Свака врста помоћи жртвама суше је добродошла без обзира да ли се ради о муслиманској или некој другој организацији“, рекао је Али Мохмуд, портпарол исламистичке групе Ал Шабаб. УН су поздравиле овај корак али траже гаранцију за безбедност достављача помоћи.

Око 2,5 милиона Сомалијаца, што чини трећину становништва те земље, заправо је екстремно потхрањено, наводе УН, а немогуће је утврдити колико их је умрло од глади.

Сомалија је држава која то практично и није, привреда земље не постоји, а становништво се углавном бави номадским сточарством. У земљи скоро непрестано траје неки оружани сукоб, било унутар-племенски за територије, било када их бомбардују Амерканци, као што је било 2007. године.

Од стицања независности 1960. године, Сомалија је доживјела војне преврате, крајем шездесетих, а грађански ратови букте од 1977. године. Почетком деведесетих сјеверни дио земље је прогласио независност као Сомалиленд; мада је де факто независан и релативно стабилан у односу на бурни југ, Сомалиленд не признаје ниједна страна влада. Касније су сецесијама стварани и Путленд и Јубленд, чији статуси су такође били нејасни и још увијек су.

Најпознатији Сомалијци у свјетским медијима тренутно су сомалијску гусари, који у Аденском заливу пресрећу стране трговачке бродове.Оставите одговор