Шкрбић најављује овогодишње пројекте у здравству

Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске најавило је за ову годину изузетно значајне пројекте за цјелокупни здравствени систем, посебно истичући пројекат електронског здравства, потпуно техничко опремање болничког сектора Српске, завршетак важних радова у Универзитетско-клиничком центру Бањалука, као и реконструкцију болнице "Касиндо". Шкрбић је рекао да је главни циљ Министарства у овој години да болнички […]

среда, фебруар 1, 2012 / 09:43

Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске најавило је за ову годину изузетно значајне пројекте за цјелокупни здравствени систем, посебно истичући пројекат електронског здравства, потпуно техничко опремање болничког сектора Српске, завршетак важних радова у Универзитетско-клиничком центру Бањалука, као и реконструкцију болнице "Касиндо".

Шкрбић је рекао да је главни циљ Министарства у овој години да болнички сектор буде технички опремљен и кадровски ојачан, те да услови у болницама буду што је могуће бољи.

"Тренутно се ради нова билница у Бијељини, у току су унутрашњи радови и до септембра очекујемо да ће све бити завршено", рекао је Шкрбић за "Фокус" и додао да ће у наредних мјесец дана бити потписано 15 уговора са домовима здравља и начелницима општина у Српској о реконструкцији објеката примарне здравствене заштите.

Према његовим ријечима, у завршној фази је реконструкција болнице за форензичку психијатрију на Сокоцу, а у плану је и реконструкција додатних капацитета за два преостала центра за хемодијализу у Фочи и Требињу.

Он је додао да је настављен пројекат реконструкције амбуланти породичне медицине и домова здравља у Српској, а план Министарства је да у наредне три године ови послови буду завршени, те да пацијенти у свим дијеловима Републике имају једнаке услове за лијечење.

Говорећи о људским ресурсима, Шкрбић је навео да је потребно сачинити план и увидјети колико људи у којим областима недостаје, а већ сада је јасно да се мора хитно базирати на едукацију додатног кадра из кардиологије.

"Неопходно је обезбиједити много више кардиолога у свим градовима Српске. Морамо уложити у додатну едукацију да би свака болница имала врхунске специјалисте. Хоћемо да свака болница има адекватну гастроентерологију, па ћемо у овој години имати десетак специјализација за ову област. Потребан нам је и додатни број онколога, али и другог кадра", прецизирао је Шкрбић.Оставите одговор