СИПА почела одузимати копиране књиге по фотокопирницама

Полицијски службеници Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) данас су на подручју Сарајева претражили 13 фотокопирница и одузели 685 фотокопираних књига и уџбеника разних аутора.

уторак, 27 марта, 2012 / 18:40

У акцији која је имала за циљ сузбијање недозвољеног кориштења ауторских права, а у којој су подршку СИПА пружили припадници МУП Кантона Сарајево и ЦЈБ Српско Сарајево, одузето је и 20 централних процесних јединица рачунара, 46 УСБ стика, два екстерна хард диска и 40 ДВД медија.

Одузети предмети ће бити предати Суду БиХ по чијој наредби је данашња акција и изведена.

У току је рад на утврђивању одговорности за почињено казнено дјело, након чега ће Тужитељству БиХ у наредном периоду бити поднесени извјештаји о откривању казненог дјела из чланка 243., став 1 КЗ БиХ, а све у свези са Законом о ауторском праву и сродним правима у БиХ против власника претресених фотокопирница, саопћено је из СИПА.0 КОМЕНТАРА

 1. Јебеш ауторска права. Ово је питање неимаштине. Знате ли неког студента који не би хтио имати све доступне књиге из своје бранше у својој кући? Немају људи ни за копирање, а не за оригинале. Разумијем и ауторе, цијена оригинала нека буде на нивоу копије + 5 КМ и ето рјешења. Сада ћемо узети хљеб из уста и копирницама?? Јебига..

 2. Bravo za SIPU, neka su počeli da se obračunavaju sa ovom opasnom pojavom koja krnji ugled naše dobro uređene carevine. Naravno, krivce treba najoštrije kažnjavati i oduzimati im nelegalno stečenu imovinu. Konačno da se ovome stane ukraj.Dosta je više i bogaćenja vlasnika fotokopirnica. Koliko su drski možete da zamislite: Danas bio u jednoj, i fotokopiraju knjigu O čuvaru Srpske. Pa njihovom bezobrazluku i drskosti nikad kraja.

 3. Ма није реч само о чувару Српске, копирају се и прсти лудих очију, а у бањалучким копирницама права је јагма за стратегијом задуживања. Не знам хоће ли се СИПА усудити, због наведене потражње, да походи и копирнице у БЛ.

 4. Фотокопирање је само по себи привредна дјелатност на коју се уредно плаћа порез. И што више копија, то је више промета, и више пореза у државну касу.

  У овом случају требало је похапсити професоре. Зашто?
  1. Професори су ти, који узурпирају туђа ауторска права. Како сад неки професор може да сматра својом интелектуалном својином, римско право, кирхофова правила, питагорину теорему, теслине законе индукције, омов закон и сл.? И да ли су они прије штампања књига консултовали праве власнике и ауторе ових дјела? Напротив, када се отвори задња страна књиге, види се барем 20-30 извора туђих дјела која су кориштена да се састави дата књига? И којом логиком, професор смије да уновчава туђи изум, а не може копирница?

  2. Професори који су на државном буџету, у склопу свога радног времена дужни су да проведу одређени број сати мјесечно у послу који се зове стручни и научни рад, а то је период када се заправо стварају нове књиге. Обзиром да су сада професори астрономски плаћени из џепова пореских обавезника, зашто онда тражити додатни намет на вилајет?

  3. Колико професора са собом носи фискалне касе када по астрономским цијенама продају књиге студентима? Ако је трошак просјечне књиге од 200-300 страна у офсет штампи – штампарији,1-2 марке, како професоре није срамота да исте продају по 50-60 марака?

  4. Професори такође требају да одговарају за кривично дјело злоупотребе положаја – уцјене и изнуде.
  Наиме, многи студентима не дају потпис у индекс, ако нису купили књигу коју дотични професор продаје. А како је познато, потпис једино може да се не дадне студенту, ако из неоправданих разлога није присуствовао предавањима.

  Зато је најбоље решење да држава утиче на мафију са универзитета.
  Ако је могла да ограничи марже на жито и брашно, онда може и на књиге. Како што рекох велика је срамота и пред Богом грехота, ћерат сиромашне студенте да плаћају књиге по 50 па чак и по 100 марака, кад је за исту трошак штампе око 1-2 марке. Ако копирнице које раде са ласер штампачима, могу да на скрипти од 4-5 марака направе неку зараду, како онда не могу ови што штампају на офсет машинама чији је отисак 100-200 пута јефтинији?

  И самим тим ће бити испоштовано „ауторско“ право неког професора, који на књизи од 400-500 страна, често нема ни 4-5 својих ријечи.

Оставите одговор