Након Мерлина, покрет Наши се дохватили Сулејмана из сапунице

Београд је освануо облијепљен плакатима десничарског покрета "Наши" с поруком "Обилић је величина, Сулејман је само слина”. Покрет, како је саопштено, протестује због све масовније заступљености турских серија на телевизијским програмима у Србији, међу којима и серије „Сулејман величанствени“, а која "велича истоименог турског владара". "Циљ ове акције је заустављање покушаја прекрајања историје и приказивања […]

уторак, 27 марта, 2012 / 17:31

Београд је освануо облијепљен плакатима десничарског покрета "Наши" с поруком "Обилић је величина, Сулејман је само слина”.

Покрет, како је саопштено, протестује због све масовније заступљености турских серија на телевизијским програмима у Србији, међу којима и серије „Сулејман величанствени“, а која "велича истоименог турског владара".

"Циљ ове акције је заустављање покушаја прекрајања историје и приказивања Сулејмана, који је био крвник, злочинац и непријатељ српског народа као позитивне историјске личности. СНП ‘Наши’ противи се приказивању серија које величају Турску историју која је обележена верским ратовима, крвопролићем и геноцидом", наводе у саопштењу.

Плакатима покрет, како истичу, "жели да покаже грађанима Србије, а пре свега млађим телевизијским гледаоцима, да Сулејман није величанствен већ су то српски витезови који гинули борећи се проив најезде Турака".

Докон поп и јариће крштава

Немајући преча посла у животу након што је Дино Мерлин одрадио свој концерт у Београду, ово удружење се острвило на турску сапуницу, коју махом гледа женска публика, више заинтересована за то да ли ће Хурем и Сулејман на крају остати у љубави, него историјске околности у које је умотана романсирана прича.

Очекивати да ће неко након серије промијенити мишљење о националној историји, а завољети османску традицију, просто је смијешно. Сулејман први је изузетно битан владар за османско царство, јер је донио битне законе и по томе је остао познат као Законодавац. Уз битне освајачке успијехе, сасвим је логично што ће турски владар бити позитивно представљен у турској серији.

Исто тако, серија је у Турској изазвале реакције и од телевизије која ју је снимала тражено је извињење због погрешног представљања историјских личности. Тамо је Сулејман био превише приказан као човјек, а мање као владаоц.

Друго је питање зашто се српска историја омаловажава у српској кинематографији, или зашто се не протестује против масовне заступљености латиноамеричких серија или холивудских филмова. Нелогичности српске кинематографије остаће ту и кад турске серије изађу из моде, или ће нека турско-српска копродукција, попут најављеног Јањичара, дати нешто на квалитету. Како било, проблем остаје у Србији.

Глупост на глупост

Да екстремисти не могу једни без других, експресно је показао лист за малоумнике Дневни аваз, својом интерпретацијом ове вијести.

– Српкиње нам уздишу и гледају тамо неког Сулејмана умјесто да то чине за нашим Обилићем, Синђелићем, Карађорђем и многим другим Србима, објашњавају србијански фашисти који су у неколико наврата запалили и заставу Војводине због, како тврде, "сепаратистичких настојања водећих људи ове покрајине"- измислили су саопштење у Авазу, кројећи вијест.

Аваз континуирано шири и подстиче мрњу, бацајући својим читаоцима коске око којих ће оштрити зубе свог шовинизма и екстремизма. Због количине погубности Авазоваог садржаја по ментално стање, тешко је испратити сва њихова непочиства у извјештавању, попут измишљене плоче на основој школи Србија у Палама. Наде да ће се ту нешто промијенити нема ни на видику.Оставите одговор