Шеранић: Епидемиолошка ситуација је повољнија, али морамо остати будни

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић изјавио је данас у Бањалуци да републички систем здравства мора остати будан иако је епидемиолошка ситуација у вези са вирусом корона много повољнија него раније.

среда, март 23, 2022 / 15:16

Шеранић је рекао новинарима да због тога још није укинута ванредна ситуација у Републици Српској.

"Чекамо како ће се ствари даље развијати у Европи и свијету, те пратимо препоруке међународних здравствених организација", рекао је Шеранић.

Када је ријеч о вакцинацији против вируса корона, Шеранић је рекао да вјерује да ће се ствари у том смислу одвијати као и сезонска имунизација против грипа.

Шеранић је изразио жаљење што се у Дому за дјецу и омладину без родитељског старања "Рада Врањешевић" недавно десило самоповређеивање малољетне штићенице, али и нагласио да је циљ да систем функционише што боље, те да су већ предузете све потребне мјере.

"Најважније је да је дијете добро и да је стање стабилно. Треба радити да се његово здравствено стање поправи", рекао је Шеранић.

Он каже да су дефинисани сви потребни протоколи. "Дата је и сагласност за запослење два или три васпитача у смислу организације система и дежурстава, те начина протокола сарадње унутар саме установе. У посљедњих мјесец и по дошло је до знатног помака у смислу поставки система рада Дома који ће тек показати резултате", рекао је Шеранић.

Шеранић је истакао да ће нови правилник о систематизацији и унутрашњој организацији Дома поставити описе, послове и начине рада, те дефинисати услове које ће у оквиру те установе да се спроводе.

"Надам се да ћемо побољшати стање у односу на оно што је раније доводило до нежељених догађаја у тој установи", рекао је Шеранић и додао да ће сви који раде са дјецом морати да испуњавају дефинисане услове.

Он је у вези са трансплантацијом органа пацијената из Српске у појединим иностраним земљама, попут Италије, рекао да је Фонд здравства Српске преузео потпуну активност и да на том плану нема проблема када је ријеч о финансирању и слично.

Шеранић је навео да из Српске, као и региона, на Запад одлазе здравствени радници, али да се са установама које образују медицински кадар ради на томе да Република на том плану не буде у проблему.Оставите одговор