Салмонд: Шкотска и самостална остаје у ЕУ

Шкотски премијер Алекс Салмонд умањио је данас значај коментара шпанског премијера Маријана Рахоја да би независна Шкотска била избачена из ЕУ. Шкотска Влада објелоданила је почетком седмице планове за независност у нацрту на 670 страница под називом "Шкотска будућност". Влада вјерује да ће Шкотска моћи да поново преговара о свом статусу ЕУ унутар граница европског […]

петак, 29 новембра, 2013 / 12:35

Шкотски премијер Алекс Салмонд умањио је данас значај коментара шпанског премијера Маријана Рахоја да би независна Шкотска била избачена из ЕУ.

Шкотска Влада објелоданила је почетком седмице планове за независност у нацрту на 670 страница под називом "Шкотска будућност".

Влада вјерује да ће Шкотска моћи да поново преговара о свом статусу ЕУ унутар граница европског блока.

Референдум за отцјепљење од Велике Британије планиран је за септембар 2014. године, са идејом да се потом сачека 18 мјесеци, до марта 2016. године, када би била прослава првог дана независности. Прелазни период био би искориштен за поновно установљавање чланства у ЕУ.

Рахој је средином седмице изразио увјерење да регион који се отцијепи од чланице ЕУ остаје изван граница европског блока и да то Шкоти треба да знају.

Током дискусије у шкотском парламенту, лидер Лабуристичке партије Џоан Ламонт изјавила је да је Рахој био искренији према Шкотима од Салмонда.

Салмонд је истакао да ће ЕУ дочекати Шкотску отворених руку.

Према његовим ријечима, Шкотска је европска земља и богата ресурсима, те да то зна "свако са зрнцем разума".

Он је, такође, указао на писмо генералног секретара Европске комисије Кетрин Деј, која је, како је рекао, изнијела јасан став да би "правно било могуће поново преговарати о ситуацији у Великој Британији и Шкотској унутар ЕУ".Оставите одговор