Политика: ФСС даје Косову зелено свјетло?

Према писању ’Политике’, Фудбалски савез Србије неће се противити игрању пријатељских мечева репрезентације Косова. Наводно, једини услов који су људи из нашег националног савеза поставили је да Косово мечеве игра без икаквих државних обиљежја. Београдски лист пише да је то у одређеној мјери и резултат консултација које су људи из српског фудбалског савеза имали са […]

петак, 29 новембра, 2013 / 12:34

Према писању ’Политике’, Фудбалски савез Србије неће се противити игрању пријатељских мечева репрезентације Косова.

Наводно, једини услов који су људи из нашег националног савеза поставили је да Косово мечеве игра без икаквих државних обиљежја.

Београдски лист пише да је то у одређеној мјери и резултат консултација које су људи из српског фудбалског савеза имали са представницима Владе пред фудбалски самит који се одржава 5. децембра у Бразилу.

Предсједник ФИФА Сеп Блатер је у Цириху прошлог мјесеца имао разговор са Томиславом Караџићем и предсједником ФС Косова и некадашњим нападачем Партизана Фадиљом Вокријем. Тада је ФИФА одбила захтјев Косова да та репрезентација игра званичне мечеве.

„Састанак у Цириху био је уобичајен, представници косовског савеза и даље траже да играју званичне мечеве, са химном и националним обележјима, да се укључе у квалификације, али то није прихваћено. И то неће бити изводљиво све док не буду чланови Уједињених нација. Правилник је ту јасан и ми ћемо наставити да се понашамо у складу са њим“, рекао је Караџић, који ће највјероватније у наредних мјесец дана напустити функцију предсједника ФСС.

Он се током лета срео и са премијером Србије Ивицом Дачићем како би му предочио да ФИФА жели да се фудбал развија и на Косову. Тренутно само млађе категорије и женске селекције КЈосова имају дозволу да играју пријатељске дуеле са земљама које су их признале.

То би наводно требало да се промијени следеће недеље на самиту у Бразилу када би Косово могло да добије зелено свјетло за играње пријатељских мечева. Прије неколико дана предсједник ФС Хрватске Давор Шукер најавио је могућност да селекција те земље одигра пријатељски дуел са Косовом у Приштини, а до тог меча би могло да дође крајем зиме, у првом слободном термину ФИФА.

Са друге стране, у Светску кућу фудбала стигао је захтев и из Бања Луке, али сениорски тим Републике Српске још увек нема дозволу да игра званичан дуел против репрезентације Србије. ФС БиХ се није противио овој жељи људи из Републике Српске.Оставите одговор