Русија и Кина основале инвестициони фонд

Руски фонд за директне инвестиције, стопроцентна филијала ВЕБ (Спољнотрговинска банка) и Кинеска инвестициона корпорација у Пекингу су потписали споразум о оснивању руско-кинеског инвестиционог фонда са предвиђеним капиталом од три до четири милијарде долара. Фонд се оснива за потребе реализације директних инвестиција првенствено на територији Руске Федерације, а према условима споразума, по милијарду долара у фонд […]

среда, октобар 12, 2011 / 08:13

Руски фонд за директне инвестиције, стопроцентна филијала ВЕБ (Спољнотрговинска банка) и Кинеска инвестициона корпорација у Пекингу су потписали споразум о оснивању руско-кинеског инвестиционог фонда са предвиђеним капиталом од три до четири милијарде долара.

Фонд се оснива за потребе реализације директних инвестиција првенствено на територији Руске Федерације, а према условима споразума, по милијарду долара у фонд ће уложити Руски фонд и Кинеска инвестициона корпорација. Још 1,0-2,0 милијарде долара партнери планирају да привуку од кинеских институционалних инвеститора, посебно Сувереног фонда Кине, пренијела је руска агенција Итар Тас.

Предсједник ВЕБ Владимир Дмитријев је прецизирао да „меморандум покреће заједничко оснивање руско-кинеског фонда за директне инвестиције, у коме ће учествовати Руски фонд и Кинеска инвестициона корпорација”.

Почетак рада фонда планиран је за први квартал 2012. године, док се прве трансакције очекују за шест до девет мјесеци. Дмитријев је рекао да већ постоје конкретни пројекти на пољу логистике, саобраћаја, агроиндустрије, производње робе широке потрошње, фармације, у које ће фонд инвестирати милијарду долара у наредних пет од седам година, а исто толико би требало да инвестира и Кинеска инвестициона корпорација.

Предсједник Кинеске инвестиционе корпорације Лу Ђивеј је у мају ове године рекао да је Кинеска инвестициона корпорација заинтересована за директна улагања у Русији, посебно у руске акције и обвезнице, компаније сировинског сектора, инфраструктурне и грађевинске пројекте.Оставите одговор