Србин првак свијета у хармоници

Ненад Ивановић освојио је прво место у категорији сениора хармоникаша и апсолутни је победник Светског купа класичне хармонике који је одржан почетком октобра у Шангају. На овогодишњем Свјетском купу учествовало је 212 такмичара из цијелог свијета које је оцјењивао међународни стручни жири еминентних умјетника. Србију су углавном представљали студенти хармонике са Филолошко-умјетничког факултета у Крагујевцу […]

среда, октобар 12, 2011 / 08:01

Ненад Ивановић освојио је прво место у категорији сениора хармоникаша и апсолутни је победник Светског купа класичне хармонике који је одржан почетком октобра у Шангају.

На овогодишњем Свјетском купу учествовало је 212 такмичара из цијелог свијета које је оцјењивао међународни стручни жири еминентних умјетника. Србију су углавном представљали студенти хармонике са Филолошко-умјетничког факултета у Крагујевцу који су и остварили успијех.

У категорији камерне музике трио хармоника „Лукс етерна”, који сачињавају Ненад Ивановић, Невена Пројовић и Милош Бељаковић, освојио је друго мјесто, а у истој категорији дуо „Ад либитум”, који чине Софија Томић и Миодраг Ђорђевић, заузео је шесто мјесто.

Сви ови талентовани музичари студирају на Филолошко-умјетничком факултету у Крагујевцу, као и Милош Бељаковић и Марко Лукић који су заузели треће односно четврто мјесто у категорији клавирских хармоника. Друго мјесто заузео је Дино Суљковић, студент Музичке академије у Нишу. У јуниорској категорији побиједио је Предраг Радисављевић, ученик Средње музичке школе у Чачку, док је Ђорђу Васиљевићу, ученику Средње музичке школе у Крагујевцу, припало треће мјесто.

Овај успијех наших хармоникаша поставља Србију у средиште умјетности класичне хармонике у свијету, показујући јасно да је овде концентрисан квалитет у овој области.

Тамна страна овог успијеха је да ни Филолошко-умјетнички факултет, ни град Крагујевац, ни држава нису нашли снаге да им помогну, а питање је да ли ће неки од њих после овог успијеха, уопште, имати довољно средстава да наставе студије.Оставите одговор