Македонија обуставља попис становништва

Државна пописна комисија у Македононији одлучила је да прекине све активности око спровођења пописа становништва, домаћинстава и станова у земљи. На синоћањој сједници констатовано је да нису испуњени услови за даље спровођење пописа и да попис не може да резултира релевантним подацима, а комисија је поднијела колективну оставку. Примједбе су да се током пописа неадекватно […]

среда, октобар 12, 2011 / 08:18

Државна пописна комисија у Македононији одлучила је да прекине све активности око спровођења пописа становништва, домаћинстава и станова у земљи.

На синоћањој сједници констатовано је да нису испуњени услови за даље спровођење пописа и да попис не може да резултира релевантним подацима, а комисија је поднијела колективну оставку.

Примједбе су да се током пописа неадекватно примјењује методологија утврђена од стране Државног завода за статистику и усаглашена са Еуростатом, статистичкм службом ЕУ, у дијелу који се односи на коришћење оригиналних документа за идентификацију.

Неколико дана прије почетка пописа, због неспоразума оставку је прво поднио потпредсједник Државне пописне комисије албанске националности, а након њега и предсједница Весна Јаневска, која је упозорила на могућност да попис буде ФалсиФикован.

Она је објаснила да чланови комисије албанске националности инсистирају да се пописују сви грађани, а не како је законски утврђено, они који имају стално боравиште у земљи најмање 13 мјесеци, и са оригиналним документима, а не са Фотокопијом.

Попис у Македонији, девети по реду, почео је 1.октобра, а требало је да се завши 15. октобра.

Попис је првобитно планиран у априлу, али је био одложен због одржавање предвремених парламентарних избора.Оставите одговор