Руси у Црној Гори власници 3,9 милиона квадрата земљишта

Држављани Русије власници су или сувласници 18.906 некретнина и 3,9 милиона квадрата земљишта у Црној Гори, саопштено је листу Побједа из Управе за некретнине.

понедељак, 28 марта, 2022 / 10:19

Укупна етажна површина некретнина у власништву Руса, које укључују стамбене и пословне просторе, износи 1.151.657 квадрата, док је број земљишних парцела које су купили у Црној Гори 12.598.

Подаци које је Управа за некретнине доставила Побједи прве су званичне информације о броју некретнина Руса у Црној Гори које се објављују у медијима. Прикупили су их службеници те државне институције на основу адреса пребивалишта власника уписаних у предатој документацији.

Руси, према тим подацима, имају некретнине у 13 црногорских општина, а највише у Будви, Бару и Херцег Новом.

Укупна вриједност некретнина које Руси имају у Црној Гори није позната.

"Руси се плаше санкција и ових дана хоће да пребаце некретнине са свог имена. Њима се тренутно не исплати продаја јер не знају гдје ће са новцем. Не желе да га држе у домаћим банкама јер вјерују да ће им га држава лакше конфисковати са рачуна уколико дође до санкција," рекао је Побједи Томислав Ранковић из будванске агенције Камин некретнине.

У тексту у Побједи наводи се да су међу власницима некретнина и Олег Дерипаска, који важи за једног од омиљених Путинових олигарха, главни московски тужилац Денис Попов и Андреј Малевски.

Руси су и даље највећи купци некретнина у Црној Гори, али је њихово интересовање последњих година знатно опало, на шта је утицало захлађивање односа Црне Горе и Русије, оцјењује лист.