Компанија иза које стоје Гејтс и Безос почиње бушење на Гренланду

Компанија за истраживање минерала КоБолд Металс, коју подржавају милијардери, укључујући Џефа Безоса и Била Гејтса, саопштила је да ће започети бушење на Гренланду за критичне материјале који се користе у електричним возилима.

понедељак, 28 марта, 2022 / 10:31

КоБолд, који користи вјештачку интелигенцију и машинско учење за лов на сировине, прошле године је обезбиједио 51% удјела у пројекту Диско-Нусуаk (DiskoNuussuaq) на западној обали Гренланда, којим управља Блуџеј Мајнинг из Лондона.

Заједничко предузеће ће користити беспилотне летјелице да направи магнетно снимање подручја високе резолуције и планира да ове године избуши укупно 3.000 метара до дубине између 150 и 400 метара гдје се налазе метали. Један од њих је и никл.

Цијене никла, који се користи у батеријама од нерђајућег челика и електричних возила, више су него удвостручене раније овог мјесеца након рата у Украјини, који је изазвао санкције Запада Москви. Русија снабдијева око 10% свјетских потреба за никлом.

"Недавна несрећна геополитичка дешавања јасно показују да су западном свијету потребна нова налазишта ових критичних метала", рекао је Бо Стинсгард извршни директор Блуџеј Мајнинга.

КоБолд је приватна компанија чији главни инвеститори су Бректру Енерџи Венчур, фонд за климу и технологију који подржавају суоснивач Мајкрософта Бил Гејтс, оснивач Блумберга Мајкл Блумберг и оснивач Амазона Џеф Безос.

Прошлог мјесеца, КоБолд је прикупио 192,5 милиона долара који ће се користити за откривање критичних материјала, преноси портал Мајнинг.