Ревизија: Медији прошле године од Владе добили 3,3 милиона КМ

Влада Републике Српске је током прошле године подијелила 1,5 милиона КМ приватним медијима и нешто више од 1,8 милиона КМ медијима у свом власништву. Пише: Центар за истраживачко новинарство Главна служба за ревизију јавног сектора РС у извјештају о утрошку буџетског новца током 2012. године наводи да је 13 приватних медија добило субвенције за појединачне […]

петак, април 19, 2013 / 09:12

Влада Републике Српске је током прошле године подијелила 1,5 милиона КМ приватним медијима и нешто више од 1,8 милиона КМ медијима у свом власништву.

Пише: Центар за истраживачко новинарство

Главна служба за ревизију јавног сектора РС у извјештају о утрошку буџетског новца током 2012. године наводи да је 13 приватних медија добило субвенције за појединачне пројекте за које никада није расписан јавни позив нити су одређени критерији за додјелу новца.

У ревизорском извјештају пише да Влада РС није потписивала уговоре са корисницима субвенција на основу којих би се утврдио начин кориштења додијељених средстава и обавезе медија да правдају додијељена јавна средства.

Због оваквог начина подјеле буџетског новца ревизори и ове године упозоравају да нема транспарентности при његовом трошењу, као ни конкуренције у квалитету међу предложеним пројектима.

Народна скупштина РС је буџетом за 2012. годину одредила 1,4 милиона КМ за субвенционисање медија у РС, а ребалансом је овај износ повећан на 3.650.000 КМ.

Највише новца су од Владе и ове године добиле Независне новине (255.000 КМ) и Глас Српске (210.000 КМ). Ови медији су власништво Жељка Копање, пријатеља и блиског сарадника предсједника РС Милорада Додика. И током претходне четири године су добили више од два и по милиона КМ јавног новца.

Осим ова два медија, новац су добили и ТВ Бел и бањалучко предузеће ОГ Пресс НИГД у чијем власништву се налази седмични магазин Нови репортер – по 200.000 КМ, АТВ Бања Лука и НИП Орфеј – по 150.000 КМ, бијељинска Астра медиа и НПЦ Интернационал – по 100.000 КМ. Мањи износи су били намијењени медијима: ТВ К3 Прњавор (50.000 КМ), Хит из Брчког (49.000 КМ) и Радио Невесиње (15.000 КМ), док је за 17 локалних радиостаница дато укупно 170.000 КМ.

Током претходне четири године већина ових медија је добијала новац из ентитетског буџета. Ревизори већ годинама упозоравају Владу да треба расписивати јавне позиве те потписивати уговоре са корисницима субвенција који би морали достављати доказе о намјенском утрошку новца.

Влада и Генерални секретаријат ове препоруке до данас нису реализовали.

Према документима до којих је дошао ЦИН, од почетка 2009. године Влада је дала нешто мање од 18 милиона КМ медијима у Српској, од којих је чак 3,9 милиона КМ припало приватним медијима.

Пројекти (без јавног позива и критеријума) за које су медији добили новац:

СРНА – Одлука о распореду годишњих средстава која се распоређују мјесечно

НИГД "Независне дневне новине" – Учинак, ефикасност и неопходност постојања државних и ентитетских агенција на нивоу БиХ и РС

ГЛАС СРПСКЕ – Економска понуда општина РС домаћим и страним инвеститорима

ОГ Пресс НИГД – Злочини над Србима у протеклом рату и њихово (не)процесуирање – смисао постојања Суда и Тужилаштва БиХ

АТВ – Наше је љепше

МАГАЗИН ЕКСТРА НИП ОРФЕЈ – Развојне могућности перспективе РС и региона

ТВ БЕЛ КАНАЛ – Корјени – подршка одрживом повратку избјеглих и расељених лица

ТВ БЕЛ КАНАЛ – Кампања за промоцију привредних потенцијала РС за 2012. годину

АСТРА МЕДИЈА – Промоција активности Министарства пољопривреде, шумарства и водопривредеОставите одговор