Рекордна заплијена од 15 тона метамфетамина у Мексику

Мексичка војска је заплијенила 15 тона чистог метамфетамина у западној држави Халиско, што је количина једнака половини свих заплијена те синтетичке дроге у 2009. у цијелом свијету, последње године за коју су УН објавиле званичне податке. Од те количине може се направити 13 милиона доза, чија вриједност на америчким улицама премашује четири милијарде долара. „Ово […]

петак, 10 фебруара, 2012 / 08:04

Мексичка војска је заплијенила 15 тона чистог метамфетамина у западној држави Халиско, што је количина једнака половини свих заплијена те синтетичке дроге у 2009. у цијелом свијету, последње године за коју су УН објавиле званичне податке.

Од те количине може се направити 13 милиона доза, чија вриједност на америчким улицама премашује четири милијарде долара.

„Ово би могло да нанесе велики ударац снабдјевачком ланцу у САД. Када извучемо толико много из ланца снабдјевања, то је огроман успијех”, рекао је портпарол америчке Управе за сузбијање дроге (ДЕА), Расти Пејн.

Новинарима су показане тоне бијелог и жутог праха, који су пронађени у једној лабораторији на малом ранчу изван Гвадалахаре, другог по величини града у Мексику и престонице Халиска.

Мексичка војска је саопштила да су војници добили неколико анонимних дојава и пронашли огромно спремиште дроге на поменутом ранчу.

Војска је у саопштењу ту заплијену назвала „историјском” и рекордном.

На ранчу нису пронађени људи, те нико није ни ухапшен, мада се претпоставља да је у лабораторији радило 12 до 15 људи.

Регионални представник Канцеларије УН за борбу против дроге и криминала Антонио Мацители оцијенио је да заплена тог обима може значити или да продаја метамфетамина иде слабо, па се као и у свакој другој трговини, кад је тржиште у депресији, стварају се залихе, или да је онај ко стоји иза свега спремао експанзију, рецимо на тржишта Латинске Америке или Азије.

Претходна највећа заплијена мексичке војске била је у јуну 2010, када је открила 3,1 тону чистог метамфетамина у централној држави Керетаро.

Правосудни органи у Мексику вјеровали су да је та заплијена била повезана са моћним картелом Синалоа, који је ушао у послове производње метамфетамина.

Један неименовани виши правосудни званичник САД у Мексику оцијенио је данас да је и ова последња заплијена у Халиску „вјероватно повезана са Синалоа”.

Он је навео да се Синалоа окреће производњи метамфетамина „како би смањила своје ослањање на колумбијски кокаин тиме што ће преплавити тржиште метамфетамином”.

Осамдесет одсто свог метамфетамина који долази у САД бива заплијењено на граници са Мексиком, показују подаци Националног обавјештајног центра за дрогу.Оставите одговор