Разговори само о Ефбиху: Човић подвукао линију након састанка са Бакиром и хендлером му Палмером

Лидер ХДЗ-а Драган Човић изјавио је након састанка са специјалним изаслаником САД за изборну реформу Метјуом Палмером и лидером СДА Бакиром Изетбеговићем, да је незамисливо укидање етничког префикса за домове народа.

четвртак, октобар 28, 2021 / 14:42

Човић је, након састанка у Сарајеву на коме је било ријечи о политичкој ситуацији и измјенама Изборног закона, рекао да постоје два могућа рјешења којима би се омогућило право кандидовања свима, без обзира на етнички идентитет.

"Питање је било у ком правцу треба ићи што се тиче стране коју ја представљам, ја сам рекао да је то легитимно представљање. Постоје захтјеви. Ставио сам до знања да је Дом народа уставна категорија и како за то требају уставне промјене, али мислим да за то немамо снаге. Рекли су нам да се ми договоримо да ће представници ЕУ и САД подржати", истакао је Човић.

У изјави новинарима он је додао да нема "Филеовог модела".

"Индиректан избор је једно од рјешења, други приједлог су двије изборне јединице у ФБиХ које би постојале само на дан избора. Треће рјешење је да се иде према кантонима, али онда морају постојати пондери. Свако се може бирати. Разговарали смо само о Федерацији БиХ", поручио је Човић.

Према његовим ријечима, незамисливо је укидање етничког префикса за домове народа.

"И о томе смо причали прије 15 година. Нисмо успјели. Можда ћемо поново. Али, то је брутална измјена Устава БиХ. Имамо дејтонски оквир док не дође нешто боље. Морамо се договорити. Тражио сам да они остану овдје док се не договоримо", закључио је Човић.

Изетбеговић је рекао да "пробосанска страна није она преко које ће се ићи линијом мањег отпора".

Према његовим ријечима, на састанку је утврђена спремност међународне заједнице да озбиљно разговара с Милорадом Додиком и Драганом Човићем и да се тражи једно средње рјешење.

"Оно што смо имали у Палмеровим најавама јесте да ће договори ићи на рачун уступака пробосанских страна у БиХ, а ја сам успио да им докажем да пробосанска страна неће бити линија мањег отпора, него линија тврђег отпора. Мораће се наћи компромис у којем ће све четири стране морати направити уступак", рекао је он.

Изетбеговић је одустао од пута у Београд ради састанка с пресједником Србије Александом Вучићем.

"Вјероватно нећу ићи у Београд, али сам спреман да се састанем с предсједником Србије Александром Вучићем", рекао је Изетбеговић, додајући да још не зна кад и гдје би се тај састанак могао десити.Оставите одговор