Рајко Васић: Милорад и Кетрин поразили Истривераше

Четири највећа губитника блиц-процеса Додик-Ештон, Иванић, Чавић, Лагумџија и Инцко, покушавају спасити позицију празним страховима и паролама. Чавић и Иванић настоје пошто-пото доказати пораз Републике Српске. Чавић је још једном показао да никада неће научити ништа о политичким процесима јер цитира моје и Додикове изјаве од прије четири дана, што је у оваквим догађајима једнако […]

среда, мај 18, 2011 / 07:55

Четири највећа губитника блиц-процеса Додик-Ештон, Иванић, Чавић, Лагумџија и Инцко, покушавају спасити позицију празним страховима и паролама.

Чавић и Иванић настоје пошто-пото доказати пораз Републике Српске. Чавић је још једном показао да никада неће научити ништа о политичким процесима јер цитира моје и Додикове изјаве од прије четири дана, што је у оваквим догађајима једнако дуго као четири године у обичним. Осим тога, те изјаве нису супротне данашњем ставу да за сада нема потребе за референдумом.

Иванић опет сије празне страхове о увођењу Врховног суда, који би сигурно већ био у пуном погону да је он остао на власти. Иванић је досад само показао да не умије сачувати ни своју партију а жели да паметује о очувању Републике Српске. Након његове суморне ере распродаје Републике Српске, све изгледа као добитак.

Златко Лагумџија фалсификује разговоре са Кетрин Ештон и покушава да спаси братију са којом је нелегално и нелегитимно издејствовао власт у Федерацији и многим жупанијама. Он, као лажни и лоши портпарол госпође Ештон, саопштава да је у Бањој Луци подржан Валентин Инцко што је потпуно промашена тема.

А Валентин Инцко се разбацује паролома о томе како је ЕУ порпуно опредијељена да се поштује Дејтонски споразум, онај исти којег су он и његови претходници извитоперили у многим сегментима, све до потпуне нефункционалности и парализе БиХ.

Након билатералног сусрета Брисел – Бања Лука, јасно је да су четири актера сумрака испали из колосијека. Неки раније, неки ту скоро, на Ист Риверу. Прави губитник је Златко Лагумџија јер покушава лажним и магловитим паролама, о одјељцима из приступних преговора и слично, остати изнад површине. И, успут, бацити појас за спасавање свом кооперанту Инцку.

Али највећи губитник је Валентин Инцко јер је имао само толико храбрости да умјесто њега Инцкозборац буде извјесна Радетићка. Он, пак, разговоре у Бањалуци покушава преворити у пристанак о поништавању одлуке.

Четири губитника дјелују асинхроно. Не ради се, дакле о удруженом злочиначком подухвату. Већ о појединачном интересном синдикату.

Вриједности које остају након разговора Додик – Ештон, свакако су:

 • Силазак Брисела у Бању Луку. Први пут у новијој историји.
 • Први пут обављен дијалог о некој постдејтонској неуставној и наметнутој институцији.
 • Након што ју је Инцко промовисао у Савјету безбједности, Република Српска је постала равноправан партнер Европској унији.
 • Сарајево је, као главни град и политички центар БиХ, остало потпуно изван игре.
 • Бошњачке странке су остале без плијена којег су очекивале и на којег су навикнуте.
 • Високи представник није био ни у задњој клупи што се може протумачити као његов коначни пад. Лагумџија и Истривераши су га, чини се, свјесно жртвовали. Умјесто да он отвори дијалог са Републиком Српском, о тим такозваним заједничким институцијама, и тако уведе и БиХ и међународну заједницу у нову еру, интеграцијску и партнерску, на принудни пут је морала Кетрин Ештон.
 • Пошто је блиц-процес договаран поподне и ноћу, прије самог састанка, јасно је да је Ештон спријечила авантуризам Истривераша који је могао означити крај БиХ и експлозију тог ескпрес-лонца. Због чега ја, дабоме, нисам сретан.
 • Могуће је да је ово висибаба и каћун Европског прољећа у БиХ. Умјесто гвантанамско-колонијалног јесења. Али сигурно није навијест убрзања интегративног пута БиХ у ЕУ. Не треба се заваравати.
 • Референдум остаје Чернобил Охаера. И овај, ако се Суд и Тужилаштво реформишу по захтјевима Републике Српске. Али и сваки будући, јер је преседан већ ту.0 КОМЕНТАРА

 1. Васић је на почетку текста заборавио да је он обични новинар, а да је Иванић доктор наука, професор.
  Осим тога ово његово поимање појмова и чињеница је заиста фасциниријуће. Невјероватно је колико је спреман да их искриви до надреалности, а све у циљу спининга и пропаганде.

 2. I onda se kaže: mi smo uništili teroriste. Na primer, Milošević je napisao lično svojom rukom da su teroristi pobeđeni. Ja sam rekao: Bre, predsedniče, nemojte da obmanjujemo narod. Pa neću ja dati tu informaciju, daće Rođo, onaj Đorđević, tako su zvali generala policije. Evo on će to kao da je on napisao. I sad čita on preda mnom i kaže Rođo, a meni namiguje i pita: Rođo, da li ti se sviđa. Da, da. I ispada da on piše Rođi i daje u javnost da smo pobedili teroriste i javno oni na nekom sastanku to kažu. Ja sam rekao: Gospodo, bio je tu i Vlajko Stoiljković, bio je i Milošević, i sva ona bulumenta iz združene komande i Aca Dimitrijević i predstavnik vojske. I ja kažem da terorizam nije pobeđen.

 3. Запањујући садо-мазохизам код васића у галопирајућем стадијуму. Све ово што је избрбљо политички патуљак, неодговорни новинар и људска ништарија паметни људи би се постидјели, па све да је та дотична кетрин, дошла да пружи подршку референдуму и демократском процесу у РС и БиХ, а не што је дошла да угаси и последњу наду у неку промјену без крвопролића!
  Власт оваква каква је, од обећања живи ко бубрег у лоју, а кога боли уво за кетриним обећањима и кад ће се то материјализовати? Кад ће стићи директива из Брисела, чијем се обраћању Бањалуци, ретардирани васић радује ко мајмунче банани, то и то да се спроведе у суду БиХ!? Никад!

  Па ови полуписмени министри правди у свим ентитетима и кантонима, не умију ни један закон осмислити, а да га не препишу од венецијанске комисије!?
  Коме раздиреш мачку пред очима, па нисмо ми сви чували стада по лијевче пољу, мајмунчино покварена, док је таквих политиколошких-шпекуланата са дубоком материјалном позадином као рајко васић нама се црно пише!

 4. Rajkane, obriši pjenu. I supa , i sok kada se kuva, mora se opjeniti.
  Alaj su vam kost u grlu čavić i ivanić.I to, odmah u prvoj rečenici.Strah očiju nema. Nekada je dodik, u jednom govoru , brojao sam 36 puta spomenuo u negativnoj konotaciji sds.
  Kao poraz dodikov , poraz rs? Rajkane, republikua nije stvorena ronhilijadom, već krvlju i znojem boraca, koje vi kradete, lažete i gazite.Ali, nećete još dugo.
  I medlin olbrajt se spustila , kako ti kažeš u bl sa cvijećem za biljanu.
  Ima u pd baba kova pa dođi rajkane i dovedi predsjednika da vam salije stravu od čavića i ivanića.

 5. Не знам чему то потенцирају што је Кетрин дошла у Бању Луку. Као то је јако битно да је она дошла Милораду „на ноге“. Можеш мислити, који примитивизам! А од медија су сакрили (или су медији прећутали) да је при Кетрининог доласка Милорад трчао у Брисел неколико пута још од самог почетка приче о референдуму.

  П.С.
  Сво то трчање у Брисел ми смо платили, да би на крају добили велико К.

Оставите одговор