Обама: Преговори о мировном споразуму потребнији него икад

Предсједник САД Барак Обама изјавио је вечерас да су преговори Израела и Палестинаца о мировном споразуму потребнији него икад, упркос политичким турбуленцијама широм Блиског истока. Обама је у обраћању новинарима послије састанка са јорданским краљем Абдулахом обећао да ће наставити да се залаже за рјешење са двије државе, иако је мировни процес у застоју. Амерички […]

среда, мај 18, 2011 / 08:07

Предсједник САД Барак Обама изјавио је вечерас да су преговори Израела и Палестинаца о мировном споразуму потребнији него икад, упркос политичким турбуленцијама широм Блиског истока.

Обама је у обраћању новинарима послије састанка са јорданским краљем Абдулахом обећао да ће наставити да се залаже за рјешење са двије државе, иако је мировни процес у застоју.

Амерички предсједник није понудио нове конкретне идеје које би поново покренуле контакте двије стране.

"Упркос многим промјенама, или можда због многих промјена у региону, више него икада раније важно је да се пронађе пут повратка за сто и да се почне преговарачки процес, како би се могле формирати двије државе које би једна поред друге живјеле у миру и безбједности", рекао је Обама.

Јордански краљ јасно је ставио до знања да од Обаме очекује нову мировну иницијативу, уз напомену да је то "кључно питање" за регион. Јордан и Египат су једине арапске земље које су склопиле мировне споразуме са Израелом.

Палестинци пријете да ће се, усљед застоја мировног процеса са Израелом, једнострано обратити УН и затражити признавање своје државе.

Израелски премијер Бенјамин Нетанјаху јуче је упозорио да палестинска влада националног јединства у коју би ушао милитантни покрет Хамас не би могла да буде мировни партнер.Оставите одговор