Живот могућ на планети Глијес 581д

Планета Глијес 581д, удаљена око 20 свјетлосних година од Земље, довољно је топла да би на њој могла да постоји вода у течном стању, што је чини погодном за постојање живота, саопштили су научници. Планета кружи око звијезде која спада у класу "црвених патуљака". У овом систему 2010. године откривена је још једна планета која […]

среда, мај 18, 2011 / 08:32

Планета Глијес 581д, удаљена око 20 свјетлосних година од Земље, довољно је топла да би на њој могла да постоји вода у течном стању, што је чини погодном за постојање живота, саопштили су научници.

Планета кружи око звијезде која спада у класу "црвених патуљака". У овом систему 2010. године откривена је још једна планета која је била потенцијални кандидат за мјесто на којем има живота. Она је добила име Глиејс 581г, али је њено постојање у међувремену доведено у питање.

Глијес 581д је мање контроверзна. Она је откривена 2007. године, има масу шест пута веће од Земљине и двоструко је већа од наше планете.

У почетку се мислило да је сувише хладна да би на њој постојала вода у течном стању, али су француски научници обавили компјутерске симулације њене атмосфере и закључили да она вјероватно садржи високу концентрацију карбон диоксида.

Истраживачи сматрају да услови који владају на овој планети вјероватно омогућавају постојање океана течне овде, облака и кишних падавина.

Ипак, ваздух на Глијесу 581д је много гушћи него на Земљи, што у комбинацији са црвенкастом свјетлости која је обасјава са матичне звијезде вјероватно чини негостољубиву околину која би била опасна за људе.

Робин Вордсворт, члан тима са Института "Пјер Симон Лаплас", у Паризу, сматра да ова открића представљају нове доказе о томе да разноликост планета и окружења у свемиру далеко надмашују оно што можемо да видимо у нашем Сунчевом систему.

Доктор Вордсворт наводи да обављене компјутерске симулације представљају прву дефинитивну потврду постојања егзопланете на којој је могућ живот.

Он је додао да ће телескопи у будућности омогућити директно трагање за животом на Глијесу 518д.Оставите одговор