Прогнозе економиста су се оствариле: Спољни дуг БиХ износи 6,3 милијарди КМ

БиХ је у 2011. години наставила убрзано да се задужује, па је спољни дуг на крају августа достигао 6,3 милијарде марака, што је за 137 милиона КМ више него на крају јуна.  Како су навели у Министарству финансија и трезора БиХ, од укупног спољног дуга БиХ, на дуг Федерације БиХ отпада више од четири милијарде […]

понедељак, новембар 7, 2011 / 05:40

БиХ је у 2011. години наставила убрзано да се задужује, па је спољни дуг на крају августа достигао 6,3 милијарде марака, што је за 137 милиона КМ више него на крају јуна.

 Како су навели у Министарству финансија и трезора БиХ, од укупног спољног дуга БиХ, на дуг Федерације БиХ отпада више од четири милијарде марака, а на дуг Републике Српске нешто више од 2,2 милијарде КМ. На Брчко дистрикт односи се 11 милиона марака, док је на институцијама БиХ алоцирано 29 милиона марака.

У информацији о стању јавне задужености БиХ, коју је на захтјев Комисије за спољне послове Представничког дома парламента БиХ сачинило Министарство финансија и трезора БиХ, наводи се да је на дан 1. септембра 2011. године спољни дуг БиХ износио 6.318.302.033 марке.

У овај износ укључени су кредити чији је носилац обавеза БиХ, као и кредити које су уговорили ентитети и који су директни носиоци обавеза, пише "Глас Српске" у сутрашњем броју.

У информацији се наводи да највеће учешће у спољној задужености биљежи дуг према међународним финансијским институцијама, и то Свјетској банци, Париском и Лондонском клубу кредитора, Међународном монетарном фонду и другим.

Извршни директор Удружења економиста РС /СВОТ/ Саша Грабовац каже да је динамика раста дуга БиХ забрињавајућа, али и да се, с друге стране, не може рећи да је БиХ високо задужена земља.

"Забрињава тренд наглог раста задуживања у протеклих неколико година и структура потрошње тих средстава. Немамо капиталних инвестиција, већ задужење углавном иде директно у потрошњу", истакао је Грабовац.

Информација о спољном дугу БиХ наћи ће се на дневном реду сједнице Комисије за спољне послове парламента БиХ која би требало да буде одржана у сриједу, 9. новембра.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *