Инцко: БиХ стагнира

БиХ више од годину дана након општих избора још нема нову државну власт што доприноси сталном нарушавању политичке ситуације у земљи, наводи високи представник у БиХ Валентин Инцко у шестом извјештају генералном секретару УН.  У извјештају, који се односи на период од 21. априла до 15. октобра, Инцко истиче да политичко окружење у БиХ стагнира, […]

понедељак, новембар 7, 2011 / 00:44

БиХ више од годину дана након општих избора још нема нову државну власт што доприноси сталном нарушавању политичке ситуације у земљи, наводи високи представник у БиХ Валентин Инцко у шестом извјештају генералном секретару УН.

 У извјештају, који се односи на период од 21. априла до 15. октобра, Инцко истиче да политичко окружење у БиХ стагнира, јер лидери шест највећих политичких партија – СДП-а, СНСД-а, СДА, СДС-а, ХДЗ-а БиХ и ХДЗ-а 1990 не успијевају да формирају нови сазив Савјета министара БиХ.

"Трачак наде у БиХ јавио се у септембру, када су лидери шест партија коначно почели да се укључују у озбиљне преговоре у вези с формирањем државне власти и прихватањем реформи да буде откључан напредак према чланству у ЕУ и НАТО", истиче Инцко у извјештају, уз опаску да добра воља, ипак, није донијела конкретне резултате.

Он додаје да противљење из ентитета, нарочито из Републике Српске, наставља да спречава усвајање адекватног државног буџета за 2011. годину – преносе сутрашње "Независне новине".

"Као посљедица тога државне институције су од 1. јануара радиле под ограниченом привременом финансијском структуром, што је смањило њихов капацитет и функционалност", наводи се у извјештају, четрдесетом који су поднијели високи представници у БиХ.

Инцко наглашава да Српска наставља комбиновати правне и политичке активности које доводе у питање државне институције, компетенције и законе, као и ауторитет високог представника и релевантне резолуције Савјета безбједности УН.

"Иако је Народна скупштина Српске 1. јуна поништила одлуку о расписивању референдума, објављену 13. априла, контроверзни закључци остају проблематични", наводи Инцко.

Он истиче да је настављена употреба запаљиве националистичке реторике, како из Српске, тако и лидера из Федерације БиХ, те да предсједници ХДЗ-а БиХ и ХДЗ-а 1990 настављају притисак за оснивање трећег ентитета, чему у прилог говори и засједање Хрватског народног сабора.

Високи представник наводи да је Влада Федерације БиХ, упркос свему, функционисала добро током овог периода.

Инцко истиче да власти нису напредовале када је ријеч о закону о државној имовини, као и то да ОХР наставља тражење дијалога са званичницима Српске да буду ријешена главна питања у вези са територијалним и другим обавезама које проистичу из Коначне одлуке за Брчко дистрикт.

Васић: Инцко прикрива основни проблем који лежи у Федерацији

Генерални секретар СНСД-а Рајко Васић изјавио је вечерас, коментаришући најновији извјештај високог представника о БиХ, да Валентин Инцко поново главни проблем пребацује на Републику Српску, желећи на тај начин да прикрије да је проблем Федерација БиХ, понашање Бошњака и сама БиХ.

Коментаришући Инцков извјештај генералном секретару УН, у коме се, између осталог, наводи да противљење из ентитета, нарочито из РС, наставља да спречава усвајање адекватног државног буџета за 2011. годину, Васић је рекао Срни да је буџет само једно од питања у којем није проблем Српска, већ БиХ и покушај да се неуставно и нелегално ради на нивоу БиХ.

"Високи представник се враћа неколико година или цијелу деценију уназад, као што то ради и Међународна кризна група. Српска нема везе са чињеницом да одметнуте, нелегалне, такозване заједничке институције сваке године траже трећину од ентитета, а да их при томе нико не може питати за шта троше те паре", оцијенио је Васић.

Он је нагласио да високи представник и на овај начин показује да је његово вријеме прошло, јер из старих "тека преписује саопштења, ставове, оптужбе и осуде".

"Свима је данас јасно, и овдје и у свијету, да Српска није проблем БиХ, већ су проблеми много дубљи и много теже рјешиви него што мисли високи представник", истакао је Васић.

Говорећи о формирању новог Савјета министара БиХ, Васић је нагласио да проблем нису политички лидери, односно да неформирање државне власти нема никакве везе са њима, већ са унитаризмом и хегемонизмом који се непрестано намеће из Сарајева.

"Проблем нису ни Милорад Додик, ни Драган Човић, чак ни Златко Лагумџија. Проблем је тројна национална равноправност у БиХ, јер БиХ није само СДП, Лагумџија и подршка федералној Влади. Потребно је да се у БиХ коначно призна да постоје два ентитета, што никада није учињено, јер је за њих Српска геноцидна творевина, као и да постоје три народа, што, такође, никада није признато из Сарајева, од високих представника и осталог дијела међународне заједнице који је унитарно оријентисан", истакао је Васић.

Чак и да Савјет министара буде формиран, закључио је Васић, сутра ујутро неће бити ријешено ништа од великих проблема у БиХ, јер она на овај начин иде ка своме крају.

У шестом извјештају високог представника Валентина Инцка о БиХ генералном секретару УН који се односи на период од 21. априла до 15. октобра, наводи се да политичко окружење у БиХ стагнира, јер лидери шест највећих политичких партија не успијевају да формирају нови сазив Савјета министара БиХ.

У извјештају се, између осталог, наводи и то да РС наставља комбиновати правне и политичке активности које доводе у питање државне институције, компетенције и законе, као и ауторитет високог представника и релевантне резолуције Савјета безбједности УН. Инцко, такође, истиче да је настављена употреба запаљиве националистичке реторике, како из Српске, тако и лидера из Федерације БиХ, те да предсједници ХДЗ-а БиХ и ХДЗ-а 1990 настављају притисак за оснивање трећег ентитета, чему у прилог говори и засједање Хрватског народног сабора.

Високи представник наводи да је Влада ФБиХ, упркос свему, функционисала добро током овог периода.0 КОМЕНТАРА

 1. Visoki predstavniče, ili ste sa njima u dilu, ili im odobravate njihov nerad, kriminal, ekonomsko propadanje, bijedu u koju su nas doveli.
  Nekada ste zbog ničega kažnjavali političare, zabranjivali im rad, sad mirno gledate i ne preduzimate ništa.

  U RS narod živi životom kakvim nikada nije živio. Stotine hiljada je bez posla, penzionerima daju onoliko da plate račune , omladini su dali najjeftiniji duvan, alkohol u Evropi.
  Vi to mirno posmatrate. Da li to i onima koji su vas poslali ovamo odgovara naša bijeda. Izgleda da odgovara.

 2. Не волим Васића. али све ово стоји што је речено. И никако нисам за то да ОХР уводи санкције било коме. Није нама Инцко бирао Додика него наша луда памет. И мислим да РС треба да истраје на овом ставу да је проблем у Федерацији. А одговор мора бити у стрпљивости доказивања и принципијелности ставова. Никоако глупим провокацијама које прави Додик или Огњен Тадић. Треба бити паметнији.

 3. Na izborima pobjeđuju oni koji odgovaraju onima koji su ih doveli tu gdje jesu. U potlačenim zemljama , kao što je naša, izbori su dirigovani. Nije valjda da mogu doći na vlast oni koji im ne odgovaraju? A ako se i takvo čudo dogodi , oni ili se ne zadržavaju na vlasti, nađu im nešto i oduvaju ih, ili moraju da rade kako im Veliki brat diriguje.Svjestan sam toga i jasno mi je da su ovi dovedeni za ručicu. Da nije dodik bio bi neki drugi dodik.Ali, nisam sanjao ni u snu da će Zlodik biti suroviji nego najcrnji tiranin. Nemilosrdan je , gazi sve odreda. Svi su do sada imali barem malo obzira, imali su neku mjeru, uzimali su ali je ostajalo i narodu. Ovi milosti nemaju ni prema kome. Nerođeni, djeca, mladi, a prema starima su genocidni.
  Riješili su da ih nema. Mislim da su toliko ljuti na njih , vječito ih prebrojavaju, daju im samo onoliko, koliko mogu platiti režije, i kako se odnose prema njima ne bi me iznenadilo da ih proglase isključivim krivcima za finansijski fijasko rs, kao mašinovođe.
  Ni jedna ohr-ova sankcija ne bi meni lično ništa značila. Niti se bojim sankcija. Niti bi se za nekoga više borio. Ja za što sam se borio , za RS više je nama. Ova dodikova rs, nije ona RS za koju se ginulo.

 4. noir
  U toj prekomplikovanoj federaciji penzije su vece za 20% nego u RS, socijalna davanja recimo za invalide su 100% veca. Da je u RS na vlasti iole kompetetnija vlast ova primanja bi trebala biti duplo veca nego u Federaciji, jer RS nema Kantone i 100 kantonalnih ministara. Toliko o prici o nekakvom boljem entitetu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *