Пробијени сви рокови за изградњу ТЕ Угљевик 3

Руска компанија Комсар енерџи још није почела градњу Термоелектране Угљевик 3, иако је, према ранијим најавама, она још крајем прошле године требало да почне са производњом електричне енергије.

понедељак, 19 јуна, 2017 / 23:05

Руска компанија Комсар енерџи још није почела градњу Термоелектране Угљевик 3, иако је, према ранијим најавама, она још крајем прошле године требало да почне са производњом електричне енергије.

Руска компанија Комсар енерџи још није почела градњу Термоелектране Угљевик 3, иако је, према ранијим најавама, она још крајем прошле године требало да почне са производњом електричне енергије.

"Комсар енерџи РС", у власништву фирме "Комсар енерџи Лимитед" руског милијардера Рашида Сердарова има проблема са проналаском извођача који би требало да изгради термоелектрану по систему "кључ у руке" с обзиром на то да преговори са кинеском компанијом која је требало да гради ТЕ нису успјели.

– У току 2016. године, у циљу затварања финансијске конструкције, највеће активности су се односиле на преговоре са стратешким партнерима и потенцијалним купцима електричне енергије. Сложена ситуација на финансијским тржиштима, као и ниске цијене електричне енергије у Европи су значајно успориле активности на реализацији пројекта – наводи се у одговору Министарства индустрије енергетике и рударства РС на питање народног посланика Адама Шукала у којој је фази изградња ТЕ "Угљевик 3".

У Министарству су навели да је "Комсар енерџи РС" као носилац концесије за изградњу ТЕ "Угљевик 3" у протеклом периоду провео низ активности у вези са израдом различитих студија и прибављању неопходних дозвола и сертификата.

– За изградњу термоелектране прибављена је еколошка дозвола и ђелимично одобрење за градњу друге и четврте фазе. У 2015. години обезбијеђен је сертификат о прикључку термоелектране "Угљевик 3" од Независног оператора система БиХ, а спроводе се даље активности на изради остале документације, првенствено рударских пројеката – казали су у Министарству.

Додали су да су према плану за 2017. годину предвиђене активности на рјешавању преосталих имовинско-правних односа и прибављању дозвола за остале фазе изградње.

Мајсторовић: Термоелектрана ће бити изграђена

Представник фирме "Комсар енерџи РС" Синиша Мајсторовић, међутим, тврди да проблема нема и да је градња почела самим тим што су почели припремни радови.

– Градња је почела чим смо добили грађевинску дозволу и концесију. Ми планирамо изградњу елекетране. То је огромна инвестиција, највећа на нашим просторима и радимо на њеном наставку. Имамо концесију и грађевинску дозволу за двије фазе, а завршили смо добар дио припремних радова. Широк је појам шта значи градња. Градња је у току и сада – рекао је Мајсторовић и додао да је ово једина гринфилд инвестиција у РС.

Он је истакао да "Комсар" још увијек преговара фирмама са којима би требало да потпишу уговор по систему кључ у руке.

– Још увијек преговарамо са више компанија о ЕПЦ уговору јер су се радикално промијениле околности у свијету. Тај уговор смо требали потписати са кинеском компанијом, али се са њима нисмо усагласили. Сада имамо друге заинтересоване компаније са којима преговарамо. Дошло је до промјене курса долара у односу на евро, а такође је дошло и до пада цијене струје на свјетским берзама. Струја је на почетку инвестиције "Комсара" била 80 евра по мегавату, а сад је 40 евра. Радикално се мијењају и параметри у студијама изводљивости. Међутим, ми и даље преговарамо са великим стратешким партнерима и ниједне секунде нисмо одустали од инвестиције у Угљевику", рекао је Мајсторовић и додао да ће извођач којег изаберу имати период од три до пет година да преда електрану по систему "кључ у руке".

Тврди да ће у Угљевику бити направљена најсавременија електрана, а да ће вриједност укупне инвестиције износити између 600 милиона и милијарду евра, с обзиром на то да ће бити отворена и два рудника.

Истакао је и да је "Комсар" до сада по основу концесионе накнаде Српској платио осам милиона КМ.

Још нема измјене штетнх анекса

Када је у питању измјена штетних са компанијом "Цомсар енергy", којима се Влада РС обавезала на бројне уступке овој компанији, у Министарству индустрије су рекли да тај посао још није завршен.

– Још увијек је у току усаглашавање свих елемената анекса концесионог уговора са компанијом "Цомсар Енергy" због чега нисмо у могућности да износимо детаље везане за предметни документ – рекли су у Министарству.

Говорећи о овима анексима, Мајсторовић каже да у њима нема ништа спорно. Ти анекси су, како каже, као и сви остали који се потписују са другим концесионарима.

– Ми имамо уговор о концесији и анексе као што се потписују и код малих хидроелектрана. То је сасвим нормална процедура поготово у инвестицији од милијарду евра. Ми преговарамо са министарством у вези анексирања постојећих уговора, али то није ништа неуобичајено. Можемо их још 30 пута анексирати до краја концесионог периода који износи 50 година – рекао је Мајсторовић.

На конкретно питање да ли ће потписати измјене спорних анекса одговорио је неодређено.

– Јесте ли ви видјели неке измјене анекса? Ми са министарством сарађујемо у вези са концесионим уговорима – казао је он.

Према ранијим званичним најавама представника "Комсар Енерџи" изградња ТЕ "Угљевик 3" требало је да почне прије четири године и да буде завршена до краја прошле године.