Посустаје и њемачка економија

Њемачка канцеларија за статиститку данас је саопштила да су извоз и увоз те земље забиљежили оштар пад у фебруару. У саопштењу се наводи да је мјесечни извоз био 1,5 одсто усљед смањене потражње. Увоз је био мањи за 3,8 одсто. Трговински пад умањио је добит стечен порастом извоза од 1,3 одсто у јануару и 3,3 […]

уторак, април 9, 2013 / 14:56

Њемачка канцеларија за статиститку данас је саопштила да су извоз и увоз те земље забиљежили оштар пад у фебруару. У саопштењу се наводи да је мјесечни извоз био 1,5 одсто усљед смањене потражње. Увоз је био мањи за 3,8 одсто.

Трговински пад умањио је добит стечен порастом извоза од 1,3 одсто у јануару и 3,3 одсто раст увоза.

Аналитичари су изражавали очекивање да ће пад извоза бити мањи и да ће износити 0,3 одсто, а да ће пад увоза бити 0,1 одсто.

Економски стручњаци очекивали су да ће њемачка економија добити на замаху током године након што је забиљежила пад од 0,6 одсто у четвртом кварталу 2012. године.

Трговински вишак је повећан на 16,8 милијарди евра са 13,6 одсто, колико је било у јануару.

Њемачки извоз изван ЕУ у односу на фебруар прошле године опао је за 4,1 одсто. Увоз из европског блока мањи је за 5,7 одсто.

Извоз у земље изван ЕУ мањи је за 1,9 одсто у односу на фебруар прошле године, а увоз је умањен за 8,3 одсто.Оставите одговор