19:10 Вијетнамске власти заплијениле 345.000 кориштених кондома, који су се рецилирали и продавали као нови (ВИДЕО)08:19 Кавказ опет крвав: Азербејџан напао Јермене у Нагорно Карабаху07:49 Вучић и естрада: Плац у селу, Американци који поштују Дражу и четнике, плус ракија за Трампа07:44 На истоку старе приче: Јужна оптужује Сјеверну Кореју (и обратно)07:28 Убијен демострант: Док се полтронски медији баве Бјелорусијом, у Египту протести забрањени од 2013. године07:16 Након литијске кампање, грађанистанска КОВИД-маска: Алекса Бечић никад не би освештао зграду Општине Будва07:09 Кренула кола низастрану: ДПС по анкети ЦЕДЕМ изгубио седмину гласова06:53 Воле нас к'о своје: УНДП и Британска амбасада имају велики интерес да дигитализују државну управу06:13 Панеуропска унија и Католичка црква отворили "Еуропски центар за мир и сурадњу" без присуства Срба06:06 СДС на изборе излази под слоганом: За Српску по мјери свих нас

Помпео о Голанској висоравни: САД не крше резолуцију УН-а јер – стање на терену

Амерички државни секретар Мајк Помпео изјавио је у интервјуу за телевизијски канал „Скај њуз“ да намјера САД да признају Голанску висораван као израелску територију, када се повуче паралела с непризнавањем Крима, не свједочи о томе да Сједињене Америчке Државе воде политику двојних стандарда.

недеља, 24 марта, 2019 / 12:50

Новинарка телевизијског канала је подсјетила да су САД раније увеле санкције Русији због ситуације у вези с Кримом и поставила питање да ли намјера САД у вези с Голанском висоравни представља политику двојних стандарда.

„Не, уопште не. Дејства предсједника у вези с Голанском висоравни јесте признавање реалног стања ствари на лицу мјеста и ситуације у области безбједности која је неопходна да се заштити израелска држава. То је тако једноставно“, изјавио је Помпео. 

На питање да ли политика САД нарушава резолуцију Савјета безбједности Уједињених нација, амерички државни секретар је такође одговорио негативно, поново нагласивши да та политика „потпуно одговара реалном стању ствари и чињеницама на лицу мјеста“.

Према Помпеовом мишљењу, одлука предсједника САД ће „проширити могућности за стабилност у цијелом региону“. 

Трамп је раније написао на Твитеру да је вријеме да САД признају Голанску висораван као израелску територију.

Представница дипломатске службе ЕУ Маја Коцијанчич је изјавила да Европска унија и даље не признаје Голанску висораван као дио Израела. Портпаролка Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова је изјавила да је промјена статуса Голанске висоравни мимо Савјета безбједности директно нарушавање одлука УН. 

Током шестодневног рата 1967. године Израел је одузео Сирији Голанску висораван и окупирао је, а 1981. године једнострано је анектирао. 

Ова територија је главна тачка израелско-сиријског конфликта, а проблем је рјешаван прије почетка грађанског рата у Сирији. 

У децембру 1981. године Савјет безбједности УН је једногласно усвојио резолуцију у којој је утврдио да „одлука Израела да успоставља своје законе, јурисдикцију и управу на окупираној сиријској Голанској висоравни није важећа и нема међународну правну снагу“.



1 КОМЕНТАР

  1. Мени није јасно шта се трула Русија има изјашњавати о политици САД према Израелу.
    Изјава им је као за Косово и Метохију да се Србија држи 1244 док у потпуности не излуде колективно.
    Без оваквих трулих изјава и јалове подршке Сирији и Србији би било лакше јер са Русијом сваки дан доживљавају ново понижење.

Оставите одговор