Американци лансирали рој од сто сателита

Више од 100 минијатурних сателита „Спрајт“ тежине по пет грама лансиранo je са америчког свемирског брода „Киксат 2“, саопштио је његов конструктор Зак Манчестер.

недеља, 24 марта, 2019 / 12:43

Сам сателит „Киксат 2“ направљен је на Универзитету Корнел и лансиран у орбиту у фебруару ове године са теретног брода „Цигнус“ након одвајања од Међународне свемирске станице. У њему су се налазила 104 минијатурна сателита „Спрајт“ у облику чипа — плочица величине 3,5 са 3,5 центиметра и тежине 5 грама са радио-предајником. Први покушај лансирања 104 сателита са брода „Киксат 1“ 2014. године није био успјешан.

​Минијатурни сателити би се у будућности могли користити за рјешавање научних задатака.

Манчестер је на својој страници на Твитеру саопштио да је команда за лансирање роја од 104 минијатурних сателита „Спрајт“ издата са Земље 19. марта и затражио од радио-аматера широм свијета да га информишу о примању сигнала са њих. Касније је астроном Сес Баса потврдио пријем сигнала са сателита.

Манчестер је такође напоменуо да би радио-аматери требало да пожуре са слушањем сигнала, јер се минијатурни сателити брзо смањују и ускоро ће сагорјети у атмосфери.3 КОМЕНТАРА

  1. Неки дан је била лијепа емисија о смећу у свемиру. Американци су у стању детектовати и пратити у свемиру предмет од 10 цм. док европа може открити предмет тек величине веш машине.
    Тако да је могуће да Америка овим експериментом иде корак даље.

Оставите одговор