Помор рибе у Прњавору: Еколошка или економска катастрофа?

Да ли је неко ово све урадио намјерно, да се убрза стечај, или је просто и природа против овог предузећа? Из Инспектората наводе да су јуче запримили допис Одјељења за инспекцијске послове општине Прњавор у вези са помором рибе у базенима АД "Рибњак" Прњавор у којем се наводи да питање стечајног управника у овом предузећу није ријешено, а да је рибњак већ годину дана у стечају.

четвртак, 15 јула, 2021 / 17:03

"Општинска инспекција која је већ излазила на лице мјеста, у погледу овлашћења која су прописана законом, има исте надлежности за предузимање мјера као и републичка инспекција. Међутим и општинска и републичка инспекција имају један исти проблем, а то је стање у којем се налази предузеће Рибњак Прњавор", кажу у Инспекторату.

Из Инспектората истичу да су рачуни овог предузећа блокирани већ дуже вријеме, покренут је стечајни поступак, а због неријешеног питања стечајног управника инспекцијски органи практично немају коме наложити предузимање мјера јер није познато ко је одговорно лице.

Из Управе за инспекцијске послове подсјећају да је републичка водна инспекција још 2019. године покренула управни поступак инспекцијског надзора објекта "Рибњак" Прњавор.

Обиласком рибњака утврђено је да сви објекти рибњака /водозахвати, упусти, доводни канали, одводни канали, насипи, бетонске конструкције, пропусти и испусти/ нису у пуној функцији.

Како наводе из Инспектората, оба доводна канала су у појединим дијеловима обрасла растињем, углавном обале, и видљиви су наноси, што отежава пропусну моћ, нарочито приликом нижег водостаја Укрине и Вијаке у љетном периоду и због тога у дијеловима доводних канала вода мирује, односно нема протока.

"Увидом на лицу мјеста је утврђено да један број товилишта није био у функцији, односно била су без воде. Један број касета је био испуњен дјелимично водом, али у тим објектима није било рибе, док је у функцији било шест касета у којим се врши узгој шарана и мрестилиште број један. Рок важења предочене водне дозволе био је 1. април ове године", наводе из Инспектората Републике Српске.

Из Инспектората додају да је републички водни инспектор и тада налагао предузимање мјера с циљем одржавања рибњака, међутим ове мјере нису извршене.

"Због непоступања по наложеним мјерама, инспектор је предузео даље мјере које су прописане законом, те су изречене новчане казне од 10.000 КМ за правно лице и 2.000 КМ за одговорно лице, док је тадашњем одговорном лицу накнадно изречена још једна казна од 1.000 КМ у поступку принудног извршења. С обзиром да изречене казне нису плаћене, Пореској управи Републике Српске упућени су захтјеви за принудну наплату", наводе из Инспектората.

Из Инспектората истичу да се, имајући у виду ове чињенице и ограничене могућности инспекцијских органа за поступање, јер практично нико не руководи стечајном масом, у рјешавање овог питања морају укључити органи јединице локалне самоуправе, као и републички органи, посебно у дијелу који се тиче обезбјеђивања средстава за санирање посљедица помора рибе, јер такве активности и мјере превазилазе законске, техничке и економске могућности инспекције.

"Неопходно је што прије ријешити питање конкретизовања одговорног лица, односно одредити стечајног управника, а то није процедура на коју могу утицати инспекцијски органи јер они не учествују стечајним поступцима", наводе из Инспектората Републике Српске.

Начелник општине Прњавор Дарко Томаш рекао је данас Срни да ће затражити ванредну сједницу Скупштине општине о ситуацији у прњаворском "Рибњаку" након угинућа више од пет тона рибе, што пријети да изазове еколошку катастрофу ширих размјера.

Према првим незваничним процјенама, угинуће рибе догодило се због високе температуре ваздуха која је исушила водене површине, као и зачепљења канала и цијеви којима се рибњак наводњава.