Адвокат Петковић: Ношење шубаре и кокарде у Ефбиху није противзаконито, одлучио суд у Бихаћу

Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Милан Петковић рекао је да је Кантонални суд у Бихаћу донио пресуду према којој ношење шубаре или шајкаче са двоглавим орлом није забрањено и не може се сматрати изазивањем вјерске или националне мржње или нетрпељивости.

четвртак, 15 јула, 2021 / 17:15

Петковић, који је данас у Босанском Петровцу разговарао са предсједавајућим Општинског вијећа Немањом Давидовићем, оцијенио је да ће та пресуда допринијети суживоту у тој општини, али и у другим општинама у Федерацији БиХ /ФБиХ/ у којима је већинско српско становништво.

Он је нагласио да се у Босанском Петровцу грађани међусобно уважавају, али и да је потребно константно радити на унапређењу односа и суживота.

Петковић је изразио задовољство и што је примјетно да је у претходних неколико мјесеци интензивирана посјета српских представника и истакнутих политичара овој општини.

"Добро је да смо увидјели колика је потреба да се Србима у овом дијелу пружи подршка и помоћ", рекао је Петковић Срни.

Говорећи о пресуди Кантоналног суда у Бихаћу, Петковић је подсјетио да је против два полицајца био покренут прекршајни поступак због изазивања вјерске и националне мржње и нетрпељивости, јер су носили кокарду, односно шајкачу и шубару приликом прославе Бадњег дана 2020. године.

Према његовим ријечима, поступак, у којем је он заступао оптужена лица, трајао је више од годину дана, а прије два дана је стигла правоснажна ослобађајућа пресуда.

"Ова пресуда ће омогућити Србима да наставе у будућности да славе своје највеће хришћанске православне празнике и да ће слободно моћи да испољавају свја вјерска и национална осјећања", истакао је Петковић.