Почиње 5772. јеврејска Нова година

У четвртак Јевреји славе своју 5772. Нову годину – Рош Хашана. Годишњи циклус празновања јеврејских празника почиње празником Рош Хашана који се слави првог и другог дана седмог месеца – Тишри. Тај празник је по грегоријанском календару у јесен, измедју почетка септембра и краја октобра. Ова година за Јевреје, који употребљавају лунарни календар, почела је […]

среда, септембар 28, 2011 / 10:10

У четвртак Јевреји славе своју 5772. Нову годину – Рош Хашана.

Годишњи циклус празновања јеврејских празника почиње празником Рош Хашана који се слави првог и другог дана седмог месеца – Тишри. Тај празник је по грегоријанском календару у јесен, измедју почетка септембра и краја октобра.

Ова година за Јевреје, који употребљавају лунарни календар, почела је у четвртак, 9. септембра прошле године, а завршава се данас, када на престанку дана, почиње нова 5772. година.

Рош Хашана заједно са Јом кипуром разликује се од осталих празника по атмосфери озбиљности.

Десет дана измедју та два празника називају се јамим нораим (страшни дани) на које, по веровању, људска заједница излази пред "небески суд".

На Рош Хашана, човек жели да се ослободи душевних тегоба како би у нову годину ушао очишћен од греха. Отуда обичај да се на први дан празника иде на обалу реке или мора и да се греси симболично бацају у воду. Тај обичај се назива Ташлих.

Новогодишња трпеза треба да садржи нешто слатко – да би цела година била слатка. Не служи се ништа кисело, горко ни љуто. Једе се риба са главом или јагњећа глава да би година била целовита.

Основна молитва на празник Рош Хашана гласи: Упиши нас у књигу живота.Оставите одговор