Отворена врата за напад на Гадафија

Након неколико дана дискусије, Савјет безбједности УН је усвојио резолуцију о Либији, којом се допушта међународној заједници да војно интервенише и бомбардује војне циљеве у земљи, све под изговором заштите цивила. Десет од петнаест земаља у СБУН су подржале резолуцију. Русија, Бразил, Кина, Њемачка и Индија су остале уздржане. Резолуција позива на моментални прекид ватре […]

петак, 18 марта, 2011 / 01:26

Након неколико дана дискусије, Савјет безбједности УН је усвојио резолуцију о Либији, којом се допушта међународној заједници да војно интервенише и бомбардује војне циљеве у земљи, све под изговором заштите цивила.
Десет од петнаест земаља у СБУН су подржале резолуцију. Русија, Бразил, Кина, Њемачка и Индија су остале уздржане.
Резолуција позива на моментални прекид ватре у Либији и имплементира контролу зоне забране летова изнад земље. Такође, каже се да све земље треба да предузму "све што је неопходно" да заштите цивиле у Либији од насиља које је ескалирало протекли мјесец.

Дефиниција "све што је неопходно" даје много простора УН да одлучи како да се понаша.

Раније, у медијима се расправљало о претпоставци да ће Русија уложити вето. Какогод, Русија, као и Кина, је само остала уздржана.

Ове земље нису хтјеле да подрже могућности које би отвориле врата војној интервенцији у Либији. Русија се, између осталих, залагала за дипломатско рјешење.

Међу многим експертима постоји страх да би војна интервенција само погоршала ситуацију што се тиче насиља. Али, у исто вријеме, земље БРИК и Њемачка можда нису хтјеле да спријече "међународну заједницу" од покушаја да заустави насиље у Либији наводи се у јучерашњим оцјенама медија. Ово можда објашњава неактивирање вета.

Остаје нејасно када ће се и како споровести прве активности, које резолуција допушта и на које позива. Британија и Француска тврде да су спремне да реагују одмах, а многи медији су писали и да је Пентагон спреман за исто.

Очекује се да нека од ових земаља буде прва која ће дјеловати.