Јапанско саможртвовање за нацију

Радници земљотресом хаварисане нуклеарке Фукушима, добровољно су се јавили да оду у самоубилачку мисију и пробају посљедњу шансу за спас од новог Чернобила. “Суспрезала сам сузе кад сам чула да се мој отац добровољно јавио да иде у нуклеарку Фукушима. Рекао ми је да је то његова мисија и да будућност зависи о томе шта […]

четвртак, 17 марта, 2011 / 23:42

Радници земљотресом хаварисане нуклеарке Фукушима, добровољно су се јавили да оду у самоубилачку мисију и пробају посљедњу шансу за спас од новог Чернобила.

“Суспрезала сам сузе кад сам чула да се мој отац добровољно јавио да иде у нуклеарку Фукушима. Рекао ми је да је то његова мисија и да будућност зависи о томе шта ће урадити. Никада нисам била поноснија на њега”, објавила је на Твитеру млада Јапанка, чији је отац један од 50 добровољаца који покушавају спријечити нуклеарну катастрофу у Јапану, преноси АФП.

Свјесно у смрт

59-годишњи мушкарац, чији идентитет није откривен, требао је за шест мјесеци ићи у пензију. Готово четири деценије радио је у нуклеаркама и знао је да одлазак у Фукушиму за њега, као и за 49 осталих, значи готово сигурну смрт. Медији су их због тога већ назвали камиказама.

– Њихова су тијела потпуно озрачена. Добит ће леукемију и рак штитњаче. Знају што их чека и упознати су са свим ризицима, што њихову одлуку да остану чини још више херојском. Знају да ће умријети велики број људи ако се реактор растопи и због тога су се изложили смртоносним посљедицама. Морамо им бити захвални више него што јесмо – изјавио је за ЦНН амерички стручњак за радијацију др. Ира Хелфанд. Њемачки стручњаци тврде да ће радници умријети у року од неколико седмица.

Стање у нуклеарном комплексу Фукушима је и данас било врло тешко. Поједини стручњаци већ тврде да су догађаји измакнули контроли, а други вјерују да ситуација још није толико драматична, преносе стране агенције.