Осам вијекова СПЦ (4) – Стефан Немања и православље

Утицај Дукље опада. Примат у окупљању српских земаља и борби за слободу преузима Рашка са центром у Расу, које је било и црквено сједиште – епископија под крилом Охридске архиепископије.

недеља, јануар 27, 2019 / 14:53

Пише: Данијел Михић

Почетком дванаестог вијека на простору западног и сјеверног Балкана, поред већ постојеће Византије и Бугарске који су наизмјенично током неколико вијекова, мање или више успјешно наметали врховну власт српским земљама, појављује се и моћна Угарска.

Расуло настало у вријеме слабе владавине "цивилног племства" (1025-1081) које је све извјесније наговјештавало крах Византије, енергичним и мудрим потезима успорили су владари из династије Комнин: Алексеј Први, Јован Други, Манојло Први, који су владали у периоду од 1081. до 1185. године.

Од некадашње џиновске обновитељке славне римске империје, скраћивана непрестаним, снажим ударима са свих страна и изједана изнутра,  Византија је постала тек просјечна регионална сила, али је и таква била прејака за све бунтовније рашке жупане, приморавајући их, некада уз велике борбе на покорност и бирајући ко ће у њено име да влада Рашком.

Дешавало се и да цар изабере једног великог жупана а потајно подржава његовог супарника одржавајући тако трајно нестабилну политичку ситуацију под строгим надзором, јер су српски велики жупани користили сваки угарско-византијски рат да се одметну и прошире територије на рачун Византије.

Након што је смјенио великог жупана Десу 1165. године, византијски цар Манојло Комнин, посљедни византијски цар-освајач који је био снажно посвећен балканској политици, даје Рашку на управљање Завидиним синовима, Тихомиру, којег је поставио за великог жупана и његову браћу као савладаре – Страцимира, Мирослава и Немању.

Цар Манојло је имао прилику и да лично упозна Немању на кога је овај оставио повољан утисак успјевши тако да задобије његову благонаклоност, што је Немању охрабрило да иступа све самосталније у односу на старију браћу. Његове владарске амбиције испољиле су се у грађену црква, тако је обновио Богородичину цркву и дао јој супрузи Ани на старање а онда је и подигао из темеља манастир св. Николе у Топлици крај данашње Куршумлије конструисану по узору на средишњу цркву најзначајнијег комнинског цариградског манастирског комплекса Пантократор. Иако је Немања био у добрим односима са нишким епископом охридске архиепископије, чији је благослов био неопходан за изградњу цркава и манастира, ктиторска дјелатност се није смјела изводити без савјетовања и одобрења браће савладара, првенствено најстаријега брата Тихомира. Како објашњава Милена Рапајић "ктиторска делатност са собом је готово увек носила извесну дозу политичких претензија, а у најмању руку је подразумевала да ктитор, као добротвор, ствара чвршћу везу са црквеном јерархијом, у средњем веку неодвојивом од државе и једним од најважнијих чинилаца власти".

Немања је тако по тадашњим схватањима, нарушио поредак, те изазвао своју браћу против себе. Стефан Првовјенчани у биографији оца Немање сву кривицу сваљује на "ђавољем подстицану" завидну браћу. Немања у први мах бива заробљен али се ослободио тамнице и смјело, без дозволе византијског цара збацио са престола Тихомира 1166. године. Браћа су побјегла Манојлу који овакво грубо кршење поретка на Балкану није желио да дозволи те је Немањиној браћи сакупио војку углавном састављену од Франака и Татара. Двије године касније код Пантина на Косову, Немања одлучно побјеђује браћу, Тихомир се приликом бјекства дави у ријеци, а остала браћа му се предају и са њим се измирују поставши му доживотни савладари. Чињеницу да је Стефан Немања постао владар Србије морао је да прихвати и цар Манојло Комнин који је био задовољан да Немањина браћа као савладари ограниче његову власт у Србији.

Стефану Немањи је преостало да владавину и престо који је преузео насилним путем легализује и по ријечима Милене Репајић "створи династички легитимитет". Смисао његовог успона и владавине Немања, уобичајено за средњовјековна поимања владара и државе, види у Божијем промислу па тако у чувеној Хиландарској повељи из 1198. године стоји написано како: "Бог премилостиви утврди Грке царевима а Угре краљевима и сваки народ раздели и закон даде и нарави установи и господаре над њима, по обичају и по закону распоредивши својом премудрошћу.Стога по многој својој неизмерној милости и човекољубљу дарова нашим прадедовима и нашим дедовима да владају овом нашом земљом српском и Бог свакојако управљаше на боље људима, не хотећи човечије побигли и постави ме великог жупана, нареченог у светом крштењу Стефана Немању. И обнових своју дедовину и већма утврдих божјом помоћу и својом мудрошћу, даном ми од Бога."

Стеафан Немања се, заједно са сином Савом сматра учврститељем православља у српском народу. Као дијете крштен по римокатоличком обредом у Зети у којој је тада превладавао утицај западне цркве, а миропомазан по православном обреду тек када су његови родитељи дошли у Рашку, Немања је био свјестан значаја цркву за сопствену владавину али и значај православља за српски народ. Православље није, попут римокатоличке цркве, бранило богослужење на домаћем језику, високо свештенство је било приљубљено уз владаре а и често су први српски архиепископи били сродници владарских породица.

Стефан Немања је тијесно сарађивао са црквеном јерархијом Охридске архиепископије првенствено са епископима Раса.

Осим ктиторске дјелатности Стефан Немања се посветио борби против богумила који су пустили дубок коријен широм Охридске архиепископије.

У биографији сина Стефана Немањића, Стефан Немања се приказује као праведни светитељ-ратник, нови цар Константин. Прецизније, Стефан Немања је постајао Нови Манојло Комнин. Осим изградње манастирског комплекса у Топлици по узору на комнински Партократор, Немања је поштовао и исте светитеље као и Манојло, прво светог Николу а затим и светог Ђорђа коме се молио при заробљеништву у пећини и коме се завјетовао да ако изађе да ће изградити манастир. Данас је тај манастир, манастир светог Ђорђа – Ђурђеви стубови, крај Новог Пазара, горд и величанствен на врху брда, остао као симбол побједе над браћом.

Немањина борба против богумила била је одлучна и немилосрдна. По Стефану Немањићу, Немања је сазнао од једног војника о појави "мрске и триклете јереси" (богумили су одбацивали догмат о Светој Тројици). Борбу против богумила већ је водио охридски архиепископ Јован. 1186. године Немања сазива сабор у Расу окупивши световне и црквене великодостојнике на челу са рашким епископом Јефтимијем.

Ток сабора није текао глатко. "И док је говорио овај Свети и док је била велика препирка…" Дакле ни код велможа није било јединственог става што имплицира да су неки од њих, као припадници секте, покушали одвратити Немању од прогона.

Богумилство је на сабору "разобличено" и осуђено. Стефан Немања "једне попали, друге разним казнама казни, трећа прогна из државе своје" а "учитељу и началнику" богумила даде да се "уреже језик у грлу што не исповиједа Христа". Касније ће се увријежити погрешно мишљење да су богумили масовно прешли у Босну гдје су тобоже основали богумислку "цркву босанску" коју су исповједали "добри бошњани" а који су по врућим дневнополитичким псеудоисторијским теоријама преци данашњих "Босанаца и Херцеговаца". О цркви босанској биће више ријечи у посебном наставку.

И овај тријумф Стефана Немање овјековечен је изградњом манастира и то чувене Студенице посвећене Богородици Добротворки иначе круне Немањине ктиторске дјелатности у Србији. Студеница носи идеју "транслације Јерусалима" а њен владар-ктитор постаје предводник Новог Израиља, изабраног народа. Богумили су негирали оваплоћење Бога Логоса пошто су сматрали да је све материјално и тјелесно настало од ђавола. Студеница, мемерни симбол уласка Христа у свијет, остала је симбол побједе правовјерника над јеретицима.

На сабору у Расу 1196. године Стефан Немања и његова супруга Ана примили су монашки постриг. Немања, у монаштву Сименон, првобитно је отишао у Студеницу, а Ана, у монаштву Анастасија, отишла је у свој манастир Свете Богородице у Топлици. Већ следеће године монах Симеон одлази на Свету Гору код најмлађег сина Саве да са њим проведе посљедње дане овоземаљског живота. По доласку Симеон је богато даривао светогорске манастире, а потом је заједно са Савом затражио од протата Свете Горе и цара Алексија Трећег Анђела, са којим се родбински повезао тако што је сина Стефана првовјенчаног вјенчао са царевом кћерком Евдокијом, дозволу за обнову давно запустјелог манастира Хиландар.

Цар је повељом одобрио а и већина игумана се сложима, сем Ватопеда у којем је до тада Сава живио и доносио му велике материјалне и духовне користи. Средства за обнову Хиландара обезбједио је нови велики жупан, Стефан Немањић, потоњи Стефан Првовјенчани. Главни радови су завршени већ 1199. године. У њему је Симеон провео осам мјесеци упокојивши се 13. фебруара 1200. године.

(О значају манастира Хиландар биће посвећен посебан наставак фељтона)41 КОМЕНТАРА

 1. Овај део наше историје је јако добро обрађен, тим периодом бавили су се бројни нисторичари, и за разлику од неких других времена доста добро познат и у нашем народу.
  Аутор се осврнуо на оно што је знано, без неког тумачења или произвољног виђења тих догађаја. Што је и добро.

  Аутор пише да су у боју код Пантина на страни Немањине браће војевали Франци и Татари (??, Татари који се у историографији јављају као синоним за Монголе, су вршили упаде на ове просторе доста касније, у XIII.вијеку). Нисам сигуран на шта је мислио, неки српски историчари помињу Франке и Турке (?). Опет ?, који, ови из Мале Азије, Огузи, или можда Кипчаци који су већ ту упадали, не ријетко ратовали као најамници, неки њихов заповједник бјеше именом Татар (као и код Монгола често заступљено име), и који ће се временом стопити са Татарима у један народ, доминантан неколико вијекова на простору данашње Русије и Украјине.

  О овом периоду и мотивисана овом темом, снимљена је недавно серија „Немањићи, рађање краљевине“. Иако је добро што је та епоха филмски обрађена, реафирмисана наша српска историја, гледаоци су се упознали, или подсјетили, на ту епоху наше историје, та серија се могла и на други начин и боље обрадити.

  Сценарио је повјерен ауторовом презимењаку, но човјеку који је напунио 80, вријеме га је прегазило, урадио је серију за своју генерацију, за оне преко 70, гдје ништа неће нарушити постављени калуп када се подсјећа на то вријеме, и гдје ће се робовати народном предању.
  Такав приступ, строго робовање народном предању, бјеше добар у филмовима 80их („Бановић Страхиња“, „Бој на Косову“), но данас филмске серије које се баве историјском темом захтијевају другачији приступ, критичнији и гдје ће се више поштовато ријеч историчара.
  И драматуршки је то лоше урађено, дијалози лоши, некад гола рецитација, има и неких грешака које се нису смјеле десити, мало је спасила одлична глума Глоговца и Четковића, но генерално, морало је то боље, и пропуштена је прилика да се кроз ту серију боље промовише наша српска историја.

  Када се кроз филм и филмске серије, посебно у овом миленијуму, обрађују историјске теме, средњи вијек или старија историја, узор нам могу и требају бити Енглези. Не миришем их, али ту су, кад филмски обрађују своју историју, прејаки. Један приступ гдје се и поштује историографија (за разлику од Амера, који гдје год се упетљају код обраде старије историје, то обавезно скрнаве), и слободно виђење неких догађаја режисера, и дочара то вријеме, обичаји, начин живота, вриједносни систем, волио бих видјети такав приступ и када ми то филмски обрађујемо, наравно поштујући и поебности наше историје.
  Шта је ту је, пропуштена је прилика да се то боље одради, али је добро што је та серија уопште урађена.

 2. „Cio život je ratovao, ubijao ljude, borio se za vlast i za teritorije.“

  E ovo ti je prejako :-)))
  Inace, u srednjem vijeku, drugi vladari, od Karla Velikog, preko Rimskih Papa do Sulejmana Velicanstvenog su se borili za demokratiju, ljudska i manjinska prava, progres i boljitak naroda kojem vladaju, ekonomsku i politicku integraciju

  I da..Tvrtko je jedini izuzetak..on se borio i za prava pedera i lezbejki na prostoru danasnje BiH. I uspio je u svojoj borbi, koju danas zahvaljujuci njegovoj dalekovidosti bastini Pederacija BiH

  Da,,,vise nisam ni ocekivao od bosanskog kvazi intelektualca

  1. heheheh..
   Fulio si pajdo
   hehehe..
   Jel boli, rodjace? Jel te izjeda? heheheh

   Ne znam od koje gamadi vise dobijam erekciju: od smeca iz mjesovitog braka poput tebe kad prosipaju zuc, ili od rezimskih apologeta..

   Za sada ti i takvi vodite, jer ste neumorni..za razliku od rezimlija koji ipak znaju svoje granice izdrzljivosti

  2. Hehehehe…
   Nema veze..erekcija je bitna u mojim godinama

   Btw, sa zlatista nas niko nije istjerao.. nasi rovovi i linije odbrane su tu, i Srpskoj. Nama turci ni milimetar nisu uzeli. À bome te 95e su se opako namjerili da probiju blokadu kod ilijasa. Sreca, rvati iz kiseljaka nam javili.. bilans? U 3 dana ofanzive preko 90 poginulih i preko 300 ranjenih. Stadose ti braca odmah. Mi sa zlatista standardno..opleti koju po objektima armije bih, malo po predsjednistvu..i tako..

   Zapostavljen sam jedino kad nema tvojih tupavih kvaziintelektualnih komentara

 3. Када се разговара о хришћанству на Балкану ријетко ко као главни аргумент узима чињеницу да је хришћанство на међу Словене и уопште на Балкан, донијела Византија. Византијски обред, византијска архитектура, оријентација цркава исток-запад, византијска иконографија… све је то непорецива чињеница.

  Раскола између старог и Новог Рима је било увијек. 1054.године је само констатован.
  У вријеме Византије њен утицај се није завршавао на западних српским етничким просторима, него је досезао до Алпа и сјеверне Италије. Нарочито је то било изражено за вријеме Јустинијана. Ко не зна о чему причам нека посјети Равену и њене цркве, а посебно цркву Сан Витале и биће му јасно.

  https://www.britannica.com/place/Church-of-San-Vitale

  Слабљењем Византије слабила је и грчка верзија хришћанства у односу на латинску.
  Велики допринос слабљењу Византије дали су и Срби.

  Да ли је то позитивно за нас или негативно, не бих овом приликом, али бити острашћен и не признати да су Срби тада цинцулирали између Рима и Цариграда, као што данас цинцулирају између Запада и Русије, није у духу истине. И то цинцулирање нам није ништа добро донијело.

  Највећа српска историјска грешка је пропаганда СПЦ да је прави Србин само онај који је православац.

  Због тога некорисног става отворио се простор да се измисли нововјековна хрватска нација јер је римској курији као кец на десетку дошло то непризнавање за Србина оног ко није православац.

  У 19-ом вијеку када сви европски народи у романтичарском заносу праве нације и као основу узимају језик, Срби православци одбацују Србе-католике и Србе-мухамеданце који су као на тацни послужени најприје католичкој цркви на подручју гдје се говорио српски језик, а данас већ имамо и завршен процес конституисања бошњачке нације.

  Слободан сам да тврдим да је прамајка те двије новокомпоноване нације СПЦ.

  Можемо се ми данас упињати и са аргументима доказивати да су Срби сви који говоре штокавски, али нема ко дан нас чује, а и не треба. Нема смисла.

  Треба пустити католике и муслимане да заврше свој процес националног конституисања и да им коначно престанемо пребацивати да су издајници рода свога.

  То је завршена прича и вријеме је да се прихвати чињенично стање да они никад више неће бити Срби.

  1. Simo svaki dan u svakom pogledu sve više i više napreduješ, možda jednog dana i bude nešto od tebe mada sumnjam, narod bi reko zlo tele june dovijeka.
   Sve rjeđe i rjeđe komentarišem jer mi se ne gubi vrijeme sa buzdovanima poput zeissa, koleta.. ali viđeh par smislenih komentara pa da se nadovežem.
   Konačno je i onaj japanski buzdovan skontao da istorija nema kraj i to je naš osnovni problem. Simo predlaže da se konačno aminuju Crnogorci, Bošnjaci, Hrvati kao posebne nacije međutim problem je u tome što to neće riješiti ni naše ni njihove probeme. Naime istorija nema kraj a njihovim priznanjem postajemo prvi van katoličanstva dakle plijen za pokatoličavanje i, manje, za islamizaciju, Čak i da se pokatoličimo postajemo janjičari katolicizma umjesto Hrvata je li to sreća??Hrvati bi vjerovatno našim pokatoličavanjem opet bili svedeni na ostatke ostataka kao i prije par stotina godina jer bi KC izgubila interes za njih i dobar dio bi uskoro postali Srbi-katolici (da ojačaju „istočno predziđe katoličanstva“)a ostatak Mađari Talijani..bečki šoferi. Na našu žalost većina ih to ne razumije i koristi svaku priliku da zabije nož u leđa, Bošnjaci bi tek tada bili u problemu i neka pogledaju šta je bilo sa Španskim muslimanima.
   I narod i nacija su vrlo fluidne i promjenjive kategorije, prije samo 100 i kusur svi dubrovčani su smatrali da govore srbski, prosječan Crnogorac bi te prikratio za glavu ako mu kažeš da nije Srbin a danas to pola Crnogoraca ni pod batinama neće priznati?? Prije 100 i nešto su bosanski begovi su pjevali o ikonama na tavanu a danas se toga stide?? Šta se promjenilo?? Pa mi, Srbija je u pretprošlom vijeku bila svetionik slobode na ovim prostorima i svi su se okretali prema svjetlu a danas je svugdje tama a ponajviše u „srpskim zemljama“ i svi bježe od nas i naše tame. Buzdovani poput Koleta vjeruju da je za sve kriva CIA, Vatikan, masoni, komunjare…… svi osim nas, fukare koje su se dočepale vlasti to zloupotrebljavaju i njih interesuje samo lova( a opet koncentracija fukare na vlasti nalveća u „srpskim zemljama“) a sitna raja samo gleda kako da prođe što jeftinije. Sa elitom i „inteligencijom“ nismo nikad bog zna kako ni stajali a trenutno možda i najgore stojimo u istoriji, takve stvari se stvaraju vijekovima a mi smo zadnjih 200 godina svakih 50 imali „sječu knezova“ tako da nije čudo kad narod prihvati komandira milicije ili doktora sumnjive prošlosti za vođu i po stoti put ponovi Domanovića uživo umjesto da ga jednom pročita i ide dalje. E sad kako se izvući??
   Pa ne treba izmišljati toplu vodu, treba samo kopirati uspješnije od nas. Sestra mog poznanika je otišla kod prijateljice u Dojčland (Naša zemlja). Pošto prijateljica nije imala vozačku na aerodromu ju je čekala sa švabicom. Sjele su u kola pozadi a švabica je vozila. Sestra je u neka doba obrisala nos, otvorila prozor i bacila maramicu. Njena prijateljica joj je objasnila da je sreća pa švabica vozi i nije vidjela šta je uradila inače bi ih izbacila iz kola i nikad ne bi nazvala ni dobar dan jer zagađuju NJENU državu. Za nas je normalno da ministar laže da je završio fakultet, za likove koji preko partije dobiju posao i zajebu deset sposobnijih i one koji preko veze naprave zgradu usred parka i zajebu čitav grad kažemo snašao se a bacanje papira je smješan prekršaj i sve dok je tako možemo samo sanjati slavnu budućnost. Ovo je bio banalan primjer ali tako bi trebalo biti od papirića na ulici do EPRS kojoj se izgleda sprema „privatizacija“
   Kako se organizovati? Pa isto kao i oni a ovdje je sve objašnjeno https://nkatic.wordpress.com/2012/06/04/dobri-i-losi-daci-carla-schmitta/ Naime to što se svugdje vrši negativna selekcija nije slučajno nego namjerno, onaj ko je uhvaćen u krađi tariguza iz WC je bolji radnik od onog što nije jer se i tako na državnim jaslama ne radi a ćutati će jer bi i on krao naveliko da može a isuviše je glup da shvati da tu priliku nikad neće ni dobiti. Tako dobijemo ovo što imamo danas a jedini način organizovanja je isto samo kontra, od papirića na ulici do vrha države. Ako te neko prešiša za poso na neregularan način a ti pečeno prase pa kod njega na slavu i zaslužio si šišanje i do tebe je a nemoj očekivati ni od mene da idem na demonstracije ili glasam protiv i time umanjim svoje šanse za normalan život jer su me jednom zajebali, obukli mi uniformu YU preko noći postadoh VRS i ratovah 4 godine a da nikad nikog od ovih velikih srba nisam vidio na prvoj liniji asamo budalu moš zajebati više puta.
   Moje lično mišljenje je da smo na pogrešnom putu ne od Karađorđevića ili od komunista već od Nemanjića jer bi mi da budemo izuzetak na kugli zemaljskoj pa da imamo jaku državu i naciju sa jednom religijom, kulturom… a to ne biva. O „američkoj“ naciji je smiješno i govoriti, trećina Rusa ima kose oči, ti navede da je toliko muslimana u ruskoj vojsci pa jel zbog toga manje ruska?? Jel Šojgu manje Rus od Medvedeva i po čemu?? Jel Bazdulj manje Srbin od Vučića i Dodika i po čemu? Mogli bi mi dosta da naučimo i od istorije al muka je to čitati lakše je gledati rijaliti?? Naše viđenje istorije je na nivou djeteta, crno bijeli svijet, Nas zapad smatra problemom jer jesmo uglavnom bili problem za njih, njihovo Kosovo je Nikopolje a mi smo tu bili Turci ili da Koleta manje zaboli na turskoj strani. Šta mislite koliko je Srba bilo među Turcima pod Bečom ili na koga se odnosi ono „Sačuvaj nas bože kuge i Hrvata“?? Nismo mi ni najgori ni najbolji, švabe su poslije reformacije međusobno ratovali sve dok se nisu istrijebili odnosno stanovništvo spalo na trećinu, Italijani su 500 godina SVAKU godinu ratovali, Francuzi su vojhskovođe sahranjivali vertikalno da ih i mrtvi brane od švaba tako da je Jasenovac i križni put u odnosu na te stvari šala mala, koju naravno ne treba zaboraviti, ali ako očekujemo da će svi muslimani stati u red i iskreno se pokajati jer im je praprađed pod pritiskom ili da prehrani porodicu prešao na islam i odma staviti na raspolaganje hanumu da joj neki od velikih srba napravi četnika početnika onda je do nas jer imamo nerealna očekivanja. Po meni je za početak realno da je Srbin svak ko se tako osjeća a isto važi i za ostale. Tek kad uspostavimo funkcionalno društvo i državu možemo dalje. Pri tom treba vrlo pažljivo birati ciljeve i sredstva i upitati se jel nam cilj upravo ono što prigovaramo Hrvatima a sredstvo SPC opet ko i kod njih samo druga boja

  2. Мицо,

   бојим се да си и ти жртва антизападне пропаганде јер се кроз твој коментар провлачи теза да је прихватање западних вриједности прихватање католичанства. То нема никакве везе са реалношћу. Грци су у НАТО и ЕУ, успјели су се одбранити од комунистичког зла одмах након Другог свјетског рата, систем им је западни, а не видим да нешто масовно прелазе на католичанство.

   Католичка црква је у већем проблему него што се мисли и прича. Католичанство, без обзира што му је центар у Европи, није доминантно европска вјера. Католичанство је јужно и средње-америчка вјера, са значајним дијелом вјерника у неким афричким државама и у Азији, првенствено на Филипинима.

   У Европи су значајни само у Ирској и то као инат-вјера англиканцима и Пољској као инат-вјера Русима. У Њемачкој их је само трећина, у Француској је католицизам већ одавно сведен на фолклор, на истом путу су Италија и Шпанија, у Чешкој преко 3/4 становништва се изјашњава као атеисти итд…

   Наш проблем је што ми католицизам гледамо кроз Хрвате и мислимо да су сви католици на свијету слични њима. То није тачно. Не треба далеко ићи. Довољно је одмаћи 20 км од Загреба и ући у Словенију и ствари су скроз другачије.

   Кад си чуо да је неки словеначки католички свештеник дијелио политичке лекције, клео издајнике словеначког народа, благосивао ратне злочинце … ? Ниси никад!

   Најевропскија вјера је православље. Више од 90% православаца живи у Европи.
   Да мало будем и расиста, па да развеселим српско-нацистичку стоку, православље је бјелачка вјера јер има веома мало православаца који нису бјелци. То је најбјеља вјера на свијету.

   Европа се захваљујући католичком прозелитизму дехришћанизује, јер је тај агресивни прозелитизам, желећи све ставити под своју шапу, заборавио да води рачуна о својој пастви у Европи.

   Први који је на то указао је био папа Бенедикт 16. који је због намјере да рехришћаниизује Европу морао поднијети оставку, а на његово мјесто је дошао језуит из највећег католичког резервоара Јужне Америке, јер су у Ватикану у паници да послије губитка Европе не изгубе и тај континент.

   Актуелни догађаји у Венецуели су дио тог сценарија јер језути не схватају (а прије ће бити да то итекако добро знају) да им сиротиња (којој доста добро управљају чависти, мадуристи и остала лијево-мафијашка говна) није главни противник, него похлепни капитализам који убија људску душу и експлоатише ту сиротињу. Папа-језуит слаткорјечивошћу, глумећи пријатеља сиротиње, ради на том задатку.

   Због свега горе наведеног и будали је јасно да Срби, као европски народ, са европском културно-вјерском традицијом, морају на Запад, односно, морају дозволити да западне вриједности завладају нашим животима.

 4. Ватиканско-бечко-берлинска школа историје , као и језика и правописа , су направиле одличан посао. Наравно , све то је додатно запечаћено са 45 година ј“U“гокомунизма и кадровима , проистеклим из истога , који и дан данас воде наш народ. Неко може и сада слободно тврдити и велико је питање да ли би погријешио да је СПЦ добила аутокефалност из сличних разлога као и Украјина данас? Занимљиво је да су баш Немањићи ти које форсира горе поменута школа а Душан Силни (у његово вријеме и СРБ је припадао СРБији) тај кога се упорно гура „под тепих“ као и многе прије њега?
  Помињати Немањиће а заборавити чињеницу да је Свети Сава „столовао“ у стоном граду Стону је кукавички. Гладао сам , нетом прије завршетка радова на рестаурацији цркве „Sv. Vlaha“ у Дубровнику (на „HTV“-„U“), прилог у коме водитељица радова износи сљедећу тврдњу :
  „Мале проблеме у радовима нам је чинило то што су темељи цркве окренути у супротном смјеру“ (слично као и код „Sv. Donata“ у Задру)!

  Неки би путовали чак до Италије да гледају цркве и прелазе преко Истре а не знају да у истој још увијек постоји тридесетак , углавном више или мање рушевних , црквица које припадају ПРАВОВЈЕРЦИМА како их назива домаће становништво. Узгред , било је тих црквица много више али су оне нестале како је примат преузео папа који је покрстио локално становништво.

  Када се ‘рвати и њихово „цвијеће“ потпуно национално конституишу е управо тада ће и потпуно нестати наш народ и са преосталих територија (дакле , Р.С. чека иста судбина као и Р.С.К.).

  Једини проблем за „цвијет ‘рватства“ је тај што ће их , као овакве , толерисати само док не остваре своје циљеве (до Земуна или малчице и даље а све овиси о томе гдје ће договорити границу са шипцима) а тада ће „цвијеће“ покатоличити или покосити. Ах да , постоји и опција протјеривања.

 5. mica 4. фебруара 2019. у 18:59

  Sjele su u kola pozadi a švabica je vozila. Sestra je u neka doba obrisala nos, otvorila prozor i bacila maramicu. Njena prijateljica joj je objasnila da je sreća pa švabica vozi i nije vidjela šta je uradila inače bi ih izbacila iz kola i nikad ne bi nazvala ni dobar dan jer zagađuju NJENU državu.

  Pogledi izreceni u tvom komentaru su najblizi istini koju gledamo iz tri razlicita ugla.Mislim da velika vecina ljudi na sve tri strane tako razmislja.Problem nastaje kad to treba i javno reci.Nekako je postalo nepopularno „ici uz nos“ vecini,a i ne zna se vecinsko misljenje.Lakse je slijediti „vodze“ jer pobogu oni najbolje znaju.Stoput sam se uvjerio u to.Na privatnim sijelima ljudi razlicitih nacija se tako dobro razumiju.Jel ode medzu „svoje“ dr prica.Da svi stoje iza svoga misljenja davno bi sve bilo drugacije.

  E sad glavni razlog mog repliciranja.Taj dio komentara sto sam gore izdvojio.Dugo zivim sa njima pa ih i dobro poznajem.Tacno je da bi Njemica bila razocarana bacanjem papira na ulicu.

  Ali prevashodno zbog toga sto je svjesna da je to i njena ulica,da joj to smeta,da zagadzuje okolinu itd.Drzava je tu na zadnjem mjestu,ili onako kako mi „drzavu“ zamisljamo.Prosjecan Njemac je svega toga svjestan.Uziva svu slobodu koja mu je data.Ali postuje i obaveze prema zajednici.Ta drzava mu daje beneficije a ne samo kazne.Ta drzava mu daju socijalnu ,medicinsku,ciscenje ulica,odvoz smeca,…sve sto ga cini slobodnim covjekom u svojoj zemlji.Ko to nebi postovao.KOd nas otvoris kafic,eto ih treci dan da te kazne,ili imas politicku zastitu.
  Taj pristup i stvara osjecaj nepravde pa ljudi se okrecu raznim mahinacijama da i oni zajebu „drzavu“.

  KOd nas je drzava skup ljudi koji se u nekom momentu otmu kontroli pa postanu „bogovi“.
  KOod „njih“ drzava je skup zakona i institucija.Kao neka masina na kojoj upravljaju ljudi izabrani u datom momentu.Onda dodzu neki drugi pametniji pa nesto doprinesu i td.

  Mi se jos uvjek izrazavamo na nivou copora.Nema individualnog misljenja i stava.Neko se ovdje skoro podsmjejavao da je iz stranke zelenih bio ministar vanjskih poslova …

  Simo skoro pise da zapad pravi cista auta a da nama ostavlja da proizvodimo en za ta auta i sebe zagadzujemo.K nas tjera na to?Sto i mi tako ne radimo?
  Zato sto zivimo i dalje u coporu i imamo faraone na vlasti.Ljudi za njih nisu resurs,jos pogotovo ako su iz pogresne nacije,religije sexualnog opredjeljenja itd.Oni su masa koja mora trpjeti jer se oni bore za njihova kolektivna prava….

  Uzaludno pisem…Odnekud ce lukas naletjeti i jebati mi balijsku mater,reci da sam kurd…(budala ne konta da sam sebe stavlja u ljudski sljam),a zeis mu na to da je vlah….

  Dok ne shvatimo da smo svi jedinka sa svojim misljenjem a ne copor nema napretka.Uostalom to kaze i religija(bilo koja).
  Po religiji Bog je stvorio covjeka da misli i kaze to sto misli,ne da uzma ulogu ovce.Za to je stvorio ovcu.

 6. Има једна опасна сорта у српском народу.
  Ради се однарођеним типовима који су тек крајем осамдесетих и почетком деведесетих сјетили да су Срби, а како мисле да су богомдани да тумаче све и свашта и да мисле да су најпаметнији, потрудили су се да надокнаде пропуштено градиво, пуно тога прочитали о српству и православљу, али како је грађа огромна, а њихов мозговни хард-диск ограничен простором, много ствари су помијешали, а најбитније ствари нису могле стати на диск, а разне глупости јесу.

  То је синдром из оног вица када те женска у младости помилује по коси, дигне ти се доље, а кад те у старости помилује доље, дигне ти се коса.

  Такав је случај и са том сортом Срба. Све им се помијешало услијед уноса силних податак у главу, за мало времена.

  Такав је и један од Фронталових коментатора, који мисли да је памета и да све зна, а који не може да схвати да православље почива на Светом тројству, па зато етипоске монофизите сматра православцима. Монофиитизам се у православљу сматра јерешћу. Монофитизам, што му само име каже не признаје Свето тројство, и по томе је ближе исламу него хришћанству. Зато су муслимани имали прво уточиште, послије бијега из Арабије, у Етиопији, између осталог.

  Ако некоме није јасно о чему причам, могу то све натенане појаснити, и монофитизам и аријанство и разлике у поимању Светог тројства код римокатолика и православаца познатом као ‘филиокве’, и препиркама да ли Свети дух произилази само из Оца или и из Сина, забунама што неке монофизитске црке имају у свом имену одредницу ‘ортодокс’, зашто неки црквени поглавари, који нису по данашнјим мјерилима католици, имају титулу католикос, зашто је римокатолике погрешно звати католици, шта значи ријеч католикос, да ли је и наша СПЦ католичанска итд…

  Одговорићу само на озбиљна питања радозналих, а у полемику са незналицама и новокомпонованим русофилско-поправослављеним србендама нећу јер је то испод мога нивоа.

  1. Pajdo, nisam bas neki znalac u ovom segmentu
   No, meshchini da egipatski monofitizam nije bas to kako si ti interpretirao
   Ova crkva kao i Jermenska Apostolska, Sirijska Pravoslavna, Koptska i druge Orijentalne pravoslavne crkve (ne Istocne Pravoslavne crkve u koju spadaju nasa, Grcka, Ruska i ostale), pripadaju tzv ne-chalsedonskim crkvama (grad, nekad Chalsedon, sada Kadikoy predgradje Stambola), tj crkvama koje su ma 4. saboru 451.g optuzene od strane vecinskog ucenja o trojstvu, i samim tim cinom postale jereticke (ako uzmemo jednostrani cin ovog sabora)
   Oni sebe ne smatraju monofizitima, a tek nidje veze sa islamom.
   Koliko sam ja skapirao Jermene, razlika je u tom sto njihova crkva (pazi zvanican naziv Apostolska, dakle kao direktno od apostolskog ucenja, prva drzava prihvatila hriscanstvo kao religiju) prihvata da je Isus bio iskljucivo bozanskog karaktera, a ne ljudskog.. Sad, opet, ne znam jel to ili nije bas sustina Svetog trojstva, kako ga ti interpretiras .

   Opet..da ponovim..tako mi objasnjeno, jer sam laik u ovoj oblasti

   S tobom se 100% slazem u ocjeni o Srbima sveznalicama, kako si definisao tu sortu
   Jedini razlika je sto ja mislim da i ti pripadas toj sorti.
   Jbg, bez ljutnje..tako mi se cini.;. Ne mora znaciti da sam u pravu

  1. Јутрос на Јахорини ми прича један наш заједнички познаник ситуацију од прије десетак година. А иначе, причали смо о томе да ли си ти добар у глави.

   Елем, неки манијак у Србији побио фамилију, а ти сједећи тада са нашим заједничком пријатељем и читајући ту вијест рекнеш, сав згрожен тим чином, да ти то не би могао урадити.

   Је ли ово истина?

  1. Онда је овај слагао да си то рекао.

   Ја се извињавам читаоцима и теби.

   Али и даље остаје дилема да ли си добар у глави….

 7. Да , постоји веома опасна сорта међу нама. Она екуменистичка која гура дида-Пејину унуку и сличне. Она која се као „велики баја“ не зна ни крстити. Она која брани ходочаснике на Блајбург и у Книн. И да не набрајам све фекалије које бих требао поменути. Наравно да ми је ближа та „накарадна“ и „шизматичка“ Оријентално-православна црква него Ватикан и његови педофили и крволоци.
  У коментару на :

  http://www.frontal.rs/rijaliti-pretezak-za-zeludac-edin-kolje-davor-se-javi/

  нисам улазио у „теоретисање“ о православљу а није ми ни намјера.
  Манипулатори нека поново прочитају и нека узму још времена за размишљање и смишљање подвала :

  RASPUCHIN 8. фебруара 2019. у 10:07

  „Тешке дроге
  Примери тешких дрога су хероин, морфијум, кокаин и метамфетамин. Алкохол и никотин (дуван) се такође сврставају у тешке дроге због тога што изазивају зависност и опасне су по здравље[1]. Дроге у овој групи се најчешће описују тиме што изазивају физичку зависност, постоји већа могућност предозирања, и носе бројне здравствене ризике, укључујући смрт.

  Лаке дроге
  Примери лаких дрога су канабис, мескалин, псилоцибин и ЛСД. Појам лаких дрога се најчешће употребљава за индијску конопљу (марихуану или хашиш) јер није повезана са смртним случајевима, нити криминалом и насиљем међу корисницима, нити постоје докази да изазива физичку зависност. Ово разликовање лаких и тешких дрога је важно за политику дрога Холандије, где је узгајање и употреба конопље толерисана. Неке психоделичне дроге, попут псилоцибина и ЛСД-а се такође сматрају лаким дрогама јер не постоје докази да изазивају физичку зависност и скоро је немогуће предозирати се њима. Али постоје здравствени ризици везани за њихову употребу.“

  Горњи цитат је преузет са „Википедије“ и било би добро да се бар ово прочита а за препоручити је и мало дубље ући у проблем овисности и дрога.

  Мислио сам прескочити причу о „српско-нацистичкој стоци“ и православљу као бјелачкој вјери , међутим …

  Јамајка , као и многе сличне средине препуне сиротиње , је изложена разним облицима криминала али као таква је и извор неких добрих појава. Перципирати неког на основу „дредова“ је стравично. Једнако стравично и као што је једна водитељка , са једне веома популарне радио-станице у Бањој Луци , рекла директно у програм да би она : „све брадоње по кратком поступку“. Наравно мислила је на „четнике“.
  На Јамајци је преовлађавајуће „растафаријанство“ које своје коријене има у православљу а које су робови донијели из своје пра-постојбине. Гро насељених на том острву је поријеклом из Етиопије у којој и дан данас има цца. 40 милиона православних а они нису „бјели“ него су „црни“. Да ли је срПендама познато да је Боб Марли сахрањен по православном обичају а опело су служили свештеници (њих неколико) који су дошли из Етиопије? Да ли је истима познато да је , тај исти Марли , током свог живота дао многе изјаве које величају православље и да је у многим пјесмама говорио о идејама које су везане уз православну вјеру?
  Питање је поимања православља код нас јер га многи тумаче на свој начин а посебно обичаје везане уз светковине па ту имамо све и свашта. Код нас , у посљедње вријеме , преовлађује бусања у прса „срПско-православна -јуначка“ иако смо дубоко загазили у хиндуизам са мноштвом богова и полу-богова односно светих крава , волова , бичина и осталих папкара. Чак нам и друштвено уређење све више личи на Индију па смо уређени по принципу „касти“ а шта су „касте“ и како изгледа такво друштво нека они који не знају потраже на „гоогле“-у јер нисам плаћен за подучавање.

 8. Добро хајде то, „ниси добар у глави“, то је стални ботовски фол, исто као што пишу „јеси то опет заборавио узети таблете“………………………………………

  То раде ботови на свим порталима, ти би требао бити мало јачи од такве скупине некарактера и тупаџија.

  П.С. Наравоученије по св. РИБАРУ:

  “ Господин човјек никад не прича о другом без његов присуства, друштво је да се опустиш, насмијеш, одмориш……

  Само кокошари, људи без свог живота и подмукла љубоморна говна олајавају друге, то нема везе ни са образовањем, ни имањем, једноставно је то „ГОСПОДИН СЕ НЕ ПРАВИ, ГОСПОДИН СЕ РАЂА“, тачка.

  1. Признајем да волим трач.

   Сваки пут ка дпоходим Јахорину познаници ми испричају покоји трач о Шаровићу, теби, Нешићу…

   Међутим, у томе има и много истине. Тако захваљујући трачевима знам да си прије рата крао електроде из Фамоса и преко своје приватне фирме исте продавао Фамосу.

   Ниси ти баш ни будала!

  2. Тако сам сазнао да се Шаровић од мобилизације крио у тепиху.

   Кад наиђе војна полиција Миркан легне на тепих, а фамилија га зарола у тепих.
   Кад полиција оде, фамилија га одрола…

  3. Slagali te, ako je rijec o Mirku Sarovicu
   Shargan se nije krio od mobilizacije. Bio je nacelnik opstine Srpsko Novo Sarajevo sa sjedistem na Grbavici
   Niko se moj pajdo nije mogao na Grbavici tih godina kriti od mobilizacije, a nije niko ni htio.
   To nam je tada, uz malo Dobrinje, bio jedini dio Sarajeva na kom smo opstali (Vogoscu niko nije smatrao gradom)
   Svi koji su mogli, nosili su puske, zene radile na vezi i u logistici.

  4. Није баш тако.
   Функција у општини није била гаранција да нећеш добити позив за војску.

  5. Додик је био посланик, па је ипак имао војни распоред.

  6. Ne znam za Dodika..sta je radio..krio se, svercovao..nemam pojma..ne vjerujem ni za vojni raspored, pravo da ti velim..To mozda u JNA imao raspored… Nisam ni ja imao raspored..dodjes i prijavis se..i to ti je to..
   Nije bilo vojnih odsjeka u vecini opstina tadasnje Srpske.. i slicnih sranja, pa stoga i ne vjerujem u te price o vojnom rasporedu
   Siroka je Srpska tada bila..mogao si se i sakriti kao hajduk ako bas zelis
   Na Grbavici se nisi mogao sakriti nigdje. Da ti pravo kazem, cini mi se da 1. sarajevska je imala vojnu policiju u Lukavici, a bataljon na Grbavici nije bas bio mjesto gdje su ljudi voljeli dolaziti..a narocito drotovi :-)))
   Vojvoda Aleksic kao komadir 3. protivoklpone cete koja je drzala najtezi pravac, je bio autoritet koji se postovao. Brneta i ostale folirante (ukljucujuci i Batka) smo nabili nogom. Ako je Grbavica mogla ova 2 opasna ludaka nabiti nogom, zasto ne bi mogla Sargiju mobilizovati

   Sargija se i nije krio. Civilna vlast je morala funkcionisati, makar prividno.
   Stipu sad to..poenta price je da ga vjerovatno niko nije motao u tepih :-)))

   Lazu ti papci koji su ti pricali.

 9. Прво, не приличи ти ова прича на овој теми.

  Иначе, није вриједно оваквих биједних писанија, лажи и спиновања, таман да је друга тема.

  Не знам шта ти би, зашто си толико сујетан, па шта ако сам ти написао „моја паметница“, то је бар писмена пошалица, исто кад ти некад тепам, па напишем, „Бозе јесте ми паметно“, то има смисла, мало је и смијешно и није злонамјерно.

  Баш сам оно „паметница“ и аферим употребио зато што ти је био одличан коментар.

  Прво не сконташ, онда мислиш да те нешто вријеђам, онда се као дијете дуриш???????

  Тачно се понашаш као остављена жена, ако сам се са тобом мало нашалио, нисам те хандрио, завукао у године, па оставио, Боже ми опрости?

  1. Крао си електроде, покрао си народне паре за зубе. Мисам ја то заборавио, ако си се понадао.

 10. Нисмо ја и ти Симо исти ниво, ни интелектуално ни морално,( образован си, јак си за своје политичко окружење, знам вас све, живиш у зависти због те чињенице, зато си сујетан до бола, џаба твоја повремена луцидност кад увијек на крају усереш.

  Другим ријечима речено, између мене и тебе, све као особа постоји МЕЂА и морална и политичка.

  Него ти припремај своје наоружање,имаш позитивни и негативни арсенал, до тебе је да ли ћеш у новом времену бити човјек, или…………………….

  Значи, ево једна екслузива.

  Никола Лазаревић, правник, српски капетан, хуманиста, задужбинар, спортиста, колумниста, предсједник авангардних и неукаљаних ЗЕЛЕНИХ СРПСКЕ и творац програма ЗЕЛЕНОГ ОДРЖИВОГ РАЗВОЈА, човјек који је задњих деценија кроз дјела доказао да воли српски народ, али да у исто вријеме поштује друге и другачије, једном ријечју речено, хуманиста који воли ову земљу и ове народе, који доказано воли и чува природу, дјецу обожава, те ово за њих ради, све уз побројано, образа чиста као СУНЦЕ ЖАРКО, од марта ове године, горе описани Никола Лазаревић почиње званичну кампању у борби за српског члана предсједништва БиХ од 2022 године.

  Уопште немој сумњати да знам шта радим, ја сам од првог дана бављења политиком увијек коректан и конкретан, видјећеш како се то ЧАСНО ПОНАШАЊЕ, са свом логистиком у будућем времену раубује, хвала Господу, све у корист ОПШТЕГ ДОБРА, посљедично мојих ЗЕЛЕНИХ као КОРЕКТИВА у друштву и наравно, за моју личну славу због резултата рада.

  Видјећемо хоће ли мени звиждати у Сарајеву(не кажем да је заслужено), или ће ме једног дана славити мој српски народ, а са великим уважавањем и по великом добру помињати име Николе Лазаревића Бошњаци, Хрвати и сви остали грађани у Српској и Федерацији.

 11. Nikola,buduci moj predsjednice.

  Kao prvo ljubomoran je na tebe.
  Inace si pogrijesio .Nije se on naljutio za onu posalicu,pametnica.
  Vec za nekidan ono kratkocunas.To ga je najvise pogodilo

  A sta sam ja savjetovao?Nemoj da se s tim zajebavas,jesam li rekao?
  Predsjednice,buduci:Nemoj biti ko ovaj sadasnji.Ne slusas savjetnike.
  Jel i Simo nekidan kukao da ga predsjednik ne slusa.Moramo sasjeci ove nesporazume u komunikaciji.Taman poentiramo a ti sjebes prednost.

  Sabur.

 12. asse 5. фебруара 2019. у 21:00
  Зато мало пази краткоћунаш, сто пута те опомињем да имаш обичај мислити да мислиш, тачка.

  Nikola skoro sam napisao da se s tim nema niko zajebavati.Necu dozvoliti da bude ko sa Mladenom ,pa covjek mi hatori bez potrebe.Ja sam ga iz milja nazvao bin-laden a ostali bi se sprdali.

  1. Џасмине,

   ниси праведан. Кад мене називаш Краткоћунаш, требао би и Нилоку називати Ћуномјер.

   А ако би он више волио да је Дугоћунаш, онда га требаш напоменути да и коњи и магарци имају дуге ћуне, па нека бира.

 13. Да, наравно да неће звиждати, имаће разлога да нас поштују, да у наредним деценијама по добру помињу национално одговорне, супер толерантне,авангардне, увијек коректне и конретне ЗЕЛЕНЕ и њиховог предсједника.

  1. “Да, наравно да неће звиждати, имаће разлога да нас поштују.“

   А сада имају разлог да звижде и да нас не поштују, јел’ !?

   Шта ћеш им то ти понудити да ти аплаудирају?

   Теби очито није баш најјасније зашто је Додик неомиљен на чаршији, иако није учестовао у било чему што је нанијело бол и неко зло у рату, а на примјер, омиљен им је блиски сарадник Радована Караџића Мирко Шаровић, или ратни командант “геноцидне“ полиције Др Аган Мехтић.

   Ако желиш рећи да ћеш ти отклонити разлоге због којих звижде Додику и не поштују Србе, онда те одмах стављам у ранг велеиздајника српског народа.

  1. И то ти одговор на питање шта ћеш урадити да ти ћаршија не звижди као Додику!?

   Машала…

 14. Спремај се да ме подржиш 3,5 година дугу кампању писменог, шармантног и елегантног кандидата за српског члана предсједништва.

  О Милу не сери, он је тамо свакако само овај мандат, зар не?

  Можда ти мислиш да има неко други да замијени Мила, неко од „искусних политичара“ неко ко са образом може да стоји иза слова дејтонског споразума(синтагме коју сам пласирао у јавност прије шест година), иначе, много шта се задњих година у јавности користи од онога оно што је Лазаревић писао и говорио од 2010 године, од када сам се званично активирао у политици,баш због стања у друштву и оних који једно причају, а друго раде(част изузецима).

  Односно, када сам основао ЗЕЛЕНЕ, понудивши кроз нашу идеолошку платформу политику ЧИСТИХ РАЧУНА, или, супер национално одговорну политику према Српској и дејтонској БиХ, те авангардни и спасоносни програм ЗЕЛЕНОГ ОДРЖИВОГ РАЗВОЈА, све да ову за Српску и Федерацију пријеко потребну идеју и спасоносну причу реализујем у пракси.

  Наравно, у тој причи и борби за ОПШТЕ ДОБРО, да искористим заједно са сарадницима своје велико животно искуство у свим сферама живота и рада, односно да искористим свој доказани преговарачки капацитет, свој шарм, чисту и добронамјерну душу, своју толеранцију према другим и другачијим, своју спремност на одрицање од личног комодитета, своје знање, образ, огромно искуство у привреди, у раду са људима, органима власти, удружењима грађана, странцима, те свој познати ентузијазам и стваралачку енергију.

  Значи, спреми се Симо да помогнемо народу да сачувају своје ПРИРОДНЕ РЕСУРСЕ, да их све запослимо, да обезбједимо срећно дјетинство и сигурну будућност свој дјеци у Српској и Федерацији, да нас правно и политички за сва времена као Републику Српску признају и поштују Бошњаци и Хрвати, да нас поштују други и другачији, да нас због јасне и коректне политике подрже и уваже странци, све то кроз рад државника Николе Лазаревића, његових ЗЕЛЕНИХ као коректива норманих односа у БиХ и преко наших идеолошких парнтера моста будуће нормалне сарадње са ЕУ и свијетом.

  Ако ти ово одговара, спреми се да телалиш за Лазаревића и ЗЕЛЕНЕ, ако не, нема љутње, паметан си човјек, можда ти сутра у предсједништву умјесто Мила видиш неког супермена, неког доказаног патриоту, неког моћног, писменог и неукаљаног политичара, човјека који долази из неке партије у НСРС?

  Неког ко није нимало ПОЛИТИЧКИ НАИВАН, неког храброг човјека и визионара, све са идејом, његовим програмом, доказаним животним и радним искуством, те чистим ОБРАЗОМ, односно човјека који нема личну, или партијску хипотеку, тако да му због свог ГОСПОДСКОГ И ДРЖАВНИЧКОГ панашања, те чисте политичке прошлости, сутра, не да неће звиждати по Федерацији и у Сарајеву, него ће уважавати његове приједлоге и због резултата поштовати више него своје политичаре, ТАЧКА.

 15. Симо П. Ороз 11. фебруара 2019. у 08:58
  Џасмине,

  ниси праведан. Кад мене називаш Краткоћунаш, требао би и Нилоку називати Ћуномјер.

  Ne mogu.
  Kaze da nije mjerio,nego samo bacio pogled ,valjda kad ste pisali zajedno.

  Sad ne vjerujem ni to kratkocunas.Bilo je,veli,hladno.I rado bi to povukao,mislim rijec.
  Slazes li se?

Оставите одговор