Ријалити претежак за желудац: Един коље, Давор се јави

Од мутавих полицијско-судских структура, неспособних да се изборе против напада на себе бољим и транспарентнијим радом, већ се служе трагикомичном присилом; гори су само међународно-окупацијски произвођачи ријалити програма, који би требало заиста ограничити на 18+.

четвртак, 7 фебруара, 2019 / 17:17

Ових дана је прошло кроз очи и уши домаћих пратилаца медија, како Црна Гора уводи ограничавање ријалити програма, па се брже-боље и Еуроблиц сјетио излетити и обрукати.

Објављен је текст под насловом који више личи на увод: "СРПСКА ДА КРЕНЕ СТОПАМА ЦРНЕ ГОРЕ” Подршка иницијативи "до ријалитија само уз шифру” стиже и из СВИЈЕТА ПОЛИТИКЕ. (!?)

Српска већ има ограничен приступ ријалити програмима!

Ауторка текста, Сњежана Карић, или није информисана да су већ одавно на територији Српске и Ефбиха програми означени као "ријалити" санкционисани, или је жеља уредништва да се промовишу партије и политичари са којима се има уговор толико јака, да се пренебрегавају општепознате чињенице?

Наравно, то се зове "спиновање". У овом случају, на граници са лажном вијести.

Када се нешто идентификује као ријалити у Српској, не можете га гледати прије поноћи. Све и да хоћете. Код већине кабловских оператера, односно ако сте аналогни, чак ни да укуцате шифру као одрасли људи, који би да прате порно канале. Порнићи могу, ријалити не!

Наравно, "ријалити" се односи најчешће на садржаје овог типа из Србије, што је и главна прича, односно спин-мотив, у сатрапији Дон Мила Ђуканезеа. Српска већ одавно језди правцем ка приватизованој држави, тако да је посљедње што треба да уради – да се угледа на Монтенегрине. (Част Црногорцима).

Није проблем што су народњаци, већ што су српски

Ријалитији код нас већ одавно бивају до поноћи онемогућени за гледање у свим кабловским оператерима, па онда никако није јасно шта би то требало још урадити? Родитељи који малољетну дјецу не могу контролисати у степену да послије поноћи не могу бити ван кревета, или ограниченог интернета током дана – гдје још могу пребацити оговорност на друштво?

Но, и поред тога, слиједе овакве реченице:

Професорка на Економском факултету у Бањалуци и посланик ПДП у Народној скупштини РС Јелена Тривић сматра да би и БиХ по узору на Црну Гору требала ограничити емитовање ријалити програма како би заштитили малољетнике од штетних садржаја на телевизији.

– Подржавам такве иницијативе, првенствено као родитељ чија ће дјеца доћи у фазу да остају сама код куће и самостално бирају садржај на телевизији. Неки ће рећи да исто то могу наћи и на интернету, али ипак од нечега морамо кренути. Чему ти ријалитији – пита Тривићева.

Стварно, чему ово?

Данас треба признати да је једини стварни ријалити у Српској – заправо политички ријалити. Сигурно је да пажњу јавности коју привлачи из иностранства финансирана и медијски подржана, ефбиховско-аустријска организација Покрет правда за Давида, дугује управо томе што грађани већ дуго нису у могућности да гледају ријалити програме током дана. А јасно је да постоји циљна група, једнако као за латиноамеричке и турске тв-сапунице.

То се политички користи прављењем ријалити садржаја, (разних перформанса и "протеста" са двадесетак-тридесетак људи у кадру, од којих су обично пола новинари), па се то све представља као информативни програм.

Трагедија Давида Драгичевића је већ одавно прерасла искључиво у то. Са наглашеним атацима на Српску, уз зазивање Високог представника и ЕУ, па то озбиљно компромитује тврдње његових родитеља, све и да су стоодстотно истините. Умјесто тога, они који су прије избора тврдили да знају ко им је убио сина – сада настављају да понављају питање – Ко је убио Давида Драгичевића?

И нас то најозбиљније занима, али умјесто истрагом, сви се баве политиком. Понајвише (судска) власт која нема прави одговор на ово питање, те који ћуте као да је прва половина 20. а не 21. вијека. Стварно, гдје је више то Окружно тужилаштво Бања Лука?

Каква су то блесава легитимисања и привођења малобројног хипстераја са беџевима и мајицама? Са друге стране, сада званична организација из Сарајева, требала би да пријављује своје скупове и достави МУП РС имена организатора и редара, као што се свугдје у свијету ради.

Озбиљне теме су досадне

Озбиљни новинари, који се баве озбиљним темама, требали би бити свјесни да ту врсту ријалитија управо подржавају политичари. Па и из партије Јелене Тривић. Њима би најприје требало поставити озбиљна питања. Да ли се залажу за примјену "Бонских овлаштења" Високог представника, што отворено зазивају сви медијски експоненти тридесетак људи који се свако вече окупе испред Храма Христа Спаситеља у Бањој Луци? Па и сам друштвеномрежни гуру – Давор. Ко подржава њега, прећутно подржава и његову политику.

О одбијању приступања злочиначком војном савезу НАТО, који нас је бомбардовао 1995. године за рачун Муслимана и Хрвата, или ЕУ која захтијева да се одрекнемо Косова и Метохије – да се и не прича. То би се очекивало од озбиљних политичара. Још више од новинара. Но, пошто је код нас информативни програм већ одавно сведен на тешки ријалити (и од власти, и од опозиције), овакве приче и спинови пролазе непримјећено. Чак и нелогичност између тврдњи у наслову и тексту.

Тим се неће бавити силни донирани "аналитички" портали који траже лажне информације и спинове, само уколико су уперени на ону страну, против које су њихови финансијери.

Богојављење на прескок

Исто тако, само идиотима и малициозним новинарима није јасно да ријалити-пијун, Давор Драгичевић, има помоћ безбједносних структура из Ефбиха, те се налази(о) на њиховој територији, након што се није одазвао органима гоњења Српске. Јасно је већ одавно да је у питању крајња естрада, како би се прво атмосфером карневала, а затим и мистике, која се ствара око сасвим неадекватног појединца да буде узор било коме у било чему, дочекало прољеће и погодније вријеме за озбиљније протесте, који имају јасно непријатељску агенду према Републици Српској.

Након православног Божића, прескочено је Богојављење за ново јављање вјерницима, па је питање зашто баш сада Давор из илегале? И то, ни мање ни више, него уживо у програм Н1 – студија у Сарајеву. Телевизије која досљедно промовише политички ријалити са "злочиначком државом Српском" у главној улози?

Мада је и то јасно, за сваког ко има и мало мозга. Садржава се у двије ријечи:

Един Гачић!

У Ефбиху је тренутно на снази тешка криминалистичка драма и општа опасност. У току је лов на човјека, исто поријеклом Бањолучанина, који је заиста опасан по околину и при чијем лоцирању полиција Српске активно сарађује. За разлику од полиције Ефбиха и ријалити-Давора, који служи искључиво за ефбиховско пљување по Српској.

Стога би се свако са зрнцем памети у сусједном ентитету могао запитати: Што је то па полиција Ефбиха боља (са све Сипом) и њено судство способније (са све тзв. Судом БиХ), када не могу да ухвате троструког убицу и кољача пред сигурносним камерама? Тек данас је расписана званична потјерница (?!).

Да се то не деси (оправдано и логично поређење), мора се мало спиновати паства жељна ријалитија са пребивалиштем у Српској, а да се и ови што нису нису Власи – не досјете.

Права слика Инцковог правосуђа

О тзв. Суду и Тужилаштву БиХ, најбоље говори управо случај Едина Гачића. Припадника одреда Ел Муџахид, што је претеча Ал Каиде, чији су неки од официра учествовали у нападима на Свјетски трговински центар у Њујорку и Пентагон у Вашингтону.

Након завршетка рата, умјесто да ужива у ловорикама као Насер Орић, он је убио је саборца Исмета Гунића и осуђен је на свега осам година затвора (?!). Ваљда из истих мотива ка заслужном грађанину, као што је Насер помилован од осуде за посљератна тешка кривична дјела и то од највиших власти Ефбиха.

Због доброг владања, убица Гачић је након пет година пуштен на привремену слободу – "за викенд". Искористио је прву прилику и УБИО РОЂЕНУ МАЈКУ. Мртав ‘ладан. Тек тада га суд осуђује на 20. година затвора. Што опет није спријечило судске власти да га 2017. године (опет прије времена!!!) пусте на слободу, након одробијаних 14. година.

Прије два дана је отишао у продавницу и набавио себи хљеб, млијеко и клање. Пуцао је па избо ножем у врат човјека, са којим није у било каквој очигледној вези. Изазвао панику у Коњицу и околини, али и широм Ефбиха. Овако створен ријалити, који се оправдано плете око неспособности ефбиховске полиције и на овом случају очигледно корумпираног и општедруштвено опасног судства Беј-Ха, морао се некако неутралисати.

Неће језик већ право

Новинар Н1, опијен "ексклузивом", одмах нам на почетку говори да је Давор Драгичевић напупустио Државну заједницу БиХ. То, само по себи, говори о њему као преступнику закона, а о Државној граничној служби коју је наметнуо Високи представник – као крајње неспособној. Или дубоко политички умјешаној у кршење законских норми. Но, то није тема… нити ће се од ових служби касније тражити изјава.

Бјегунац од закона (а није Гачић) "у добрим је рукама, међу добрим људима". А мотиви зашто бјежи од полиције су (цитирамо):

"Лична освета Бурле, Бисерке, Лукача и институција Републике Српске према Давору Драгичевићу и покушај моје ликвидације, као што су и моје дијете убили. И није им успјело."

Осим што прича о себи мало у првом, мало у трећем лицу, по народској "неће језик него право" он обзнањује да се захваљује људима који су му помогли говорећи "то су људи, без обзира на вјеру и нацију".

Затим, по матрици из које непогрешиво неиступају Невладинићи из Српске, након што је по ко зна који пут Српску означио као "злочиначку државу", поздравља "грађане Босне и Херцеговине" – никад Републике Српске. Никад, али никад трошиоци пара из САД – ЕУ фондова неће поздравити Српску. Само БиХ. Српску помињу искључиво кад морају, обично по злу.

А то није без разлога.

Легалиста који не признаје институције

Потпуно је блесаво и помислити да би властима у Српској у било којој варијанти ишло у прилог да Драгичевић старији изгуби живот. То би за актуелну власт, која се показала потпуно неспособна за овај вид напада на саму себе, тек било крајње катастрофално. Запитао би се и онај који од почетка овдје види шта се крије иза "уједињавања народа" и "правде за све". А свима је јасно, прије свега, да је мало ко у Српској задовољан радом полиције и правосуђа.

Овај трагични човјек, који се већ одавно бави политиком, умјесто терапијом, за себе говори како је "легалиста". Мало је рећи трагикомично. Човјек бјежи од правног система Српске и по свједочењу новинара је "напустио БиХ", што је додатно кривично дјело, будући да није регистрован на граничним прелазима. Он нешто касније сам отворено говори да "не признаје те институције". То је, по дефиницији, потпуно супротно од легалисте, као што и "докази" који су за њега неупитни, заправо нису ништа друго до његово увјерење. Но, новинару не пада на памет да то проблематизује. Пита га за доказе чисто реда ради.

Надаље, слиједи се сав дискурс страних агената из Српске, те се опет зазива Валентин Инцко и критикује се "недјеловање међународне заједнице" у једнако сарајстанском, размаженом маниру. Поздравља се Муриз Мемић, за којег нико у три године његове породичне трагедије није ни чуо, поготово у Српској, а све у циљу промоције најављеног митинга у Сарајеву.

Но, Муриз и даље не говори да му је дијете убила "злочиначка држава БиХ", не прекида прославе Нове године, не обећава "доласке у земљу на други начин". То ради Драгичевић, чији чланови породице и ФБ групе популаришу чланке америких порталоида, који баш сад случајно зазивају санкције ЕУ Милораду Додику.

Све ће нас побити!

Наравно да за овакво стање највећу одговорност носи власт. Прије свега она судска, али и извршна и законодавна. У питању је крајња неспособност и тешка приватизација свих установа. Ради се на миг, а не по закону.

Но, осим што то није само наш специјалитет, те смо ми још и добри како ствари стоје у окружењу (посебно у Црној Гори и окупираном Косову и Метохији) само су двије посљедње полуге под контролом Српске. Прва, судска, насиљем и уцјенама управо те "међународне заједнице" и "Високих представника" стављена је под контролу странаца и муслиманског руководства у Сарајеву, њима послушног. Видјели смо како раде на примјеру Едина Гачића, ако већ не на примјеру Џенана Мемића.

Драгичевић и ту иде корак даље у ријалитију, па и Милана Тегелтију, предсједника ВСТС сврстава у "убице". Његова лична порука, коју представља као општу анализу: Све око нас је у потпуном очају.

Он нам из неке напредне цивилизације (ко ће знати, можда и из будућности), савјетује да се ми "доле" (што ће рећи да су он и његови помагачи "горе") "морамо подићи", јер ће нас – све побити!

Црта је одавно подвучена

Од све три вида власти, наравно, треба тражити да се што хитније огласе о овом случају, али и замолити наше комшије из Ефбиха да се ману произвођења народних бунтова тамо гдје их није ни било. Очигледно је да се на естрадизацију једног случаја у мору сличних, мора одговорити бољим односима са јавношћу. Прије свега полиције и судске полуге власти.

Политички употребљена трагедија једне породице изгубила је на изборима и за њу се свега тридесетак људи активно и свакодневно окупља. Више него јасно, у питању је дугорочни пројекат који се спрема за локалне изборе, а они су само наизглед далеко.

И то тим људима треба омогућити! Свако има право да протестује, докле год тај његов бунт не спречава друге у истом томе, или у нормалном животу. Пошто црквено двориште очигледно није био њихов први избор, јер је 05.10.2018. на предизборном митингу дан пред изборну ћутњу било изричито забрањено да се доносе "било какви вјерски и национални симболи".

Обзиром на неспособност власти да брани Српску, коју не чува ни близу као саму себе, чекају нас мутне прогнозе. Млађи нараштаји су одрасли тровани и заглупљивани "бесплатним" едукацијама Невладинићке касте, које ћемо скупо платити.

Омутављени су холивудском (не)културом, као Совјети фармеркама и жвакаћим гумама, те виђењем по којем су политичари из ЕУ и САД нешто тобоже бољи од домаћих; да су њихови правни системи наклоњенији рјешавању неразјашњених убистава. Или смрти сиротиње раје уопштено.

Чини се као да се већ сада губи једна дугорочна битка, у којој се у први план гурају "пијуни у овој причи", чија мантра је:

Сви људи, без обзира на вјеру и нацију, у читавој БиХ, устанимо против злочиначке државе Српске…33 КОМЕНТАРА

 1. Знате ли шта је претешко за желудац?…овај текст…код вас се ријалити зове :подржавајмо власт апелујући да се то ради на ћирилици-да се Власи не досјете.Кад помислим да сте дотакли дно-ви ме демантујете.

 2. Tekst je, onako, bljuc….u najmanju ruku. Cak ni podaci, koji su lakodostupni, nisu tacni…..Edin Gacic je odsluzio kaznu do posljednjeg dana, nije izasao nakon 14 godina, nije dobio skracenje kazne od Ministarstva pravde fbih . Za razliku od npr, Mile Radisica, inspektora dilera, svih ratnih zlocinaca koji su sluzili kaznu u R.Srpskoj, pedofila….Ali ocigledna je namjera da se pravosudje fbih ocrni, kako bi se pravosudje R.Srpske predstavilo kao pravicno….

  1. “ nije izašao nakon 14 godina“ … ????
   Pa jebo ti svoju mater jesi li nepismen ???
   Ako je 2003 covjek osuđen na 20 godina onda je trebao biti u zatvoru do 2023!!!
   Odkud onda na slobodi 2017 ??

 3. Наравно да одлука Монтенегрина да „банује“ ријалити садржаје из Србије није мотивисана заштитом од штетног утицаја, већ су мотиви политички, знана прича, 20 и кусур љета присутна, свој дипринос је дао наравно и поменути у тексту дон Мило Ђуканезе, тај неуморни борац против великосрпског национализма.

  Што се тиче нашег простора, ми смо заиста имали мјесецима ријалити на Тргу Крајине. Ту су се корисни идиот и ова секта ПзД, баш оно осилили, чак су и направили светилиште испред Боске, вриштање, хуљење, морбидне поруке, пријетње, увреде, све то се отело, и комунална полиција је морала кад тад испоштовати слово закона.

  Као и свака секта, ни ова нема скрупула. покушали су ријалити премјестити у порту Цркве, мало још уносити немира по граду, но полиција поучена искуством куда та прича води, правовремено реагује.

  Корисни идиот је у међувремену утекао, пардон склонио се да га ти опаки злоће не убију, што им је као што је знано намјера.
  Истина, како је трајала ова фарса за Давида, корисни идиот је дрчно поручивао, како он нигдје неће, ту је да се бори, чак и завршни слоган бјеше „остајемо овдје“, те како само нека неко покуша да га дирне или у кућу уђе, уз обавезне увреде и пријетње.

  Како то и бива, како се почело поштовати слово закона, и дрчност је нестала, а корисни идиот се изгубио.
  Јавио се за ТВ Н1, куд баш њима, што ипак упућује ко га је склонио, ту је поручио како хоће те злоће да га убију, али их је он зајебао, слоган “остајемо овдје“, замијенио је са “ја утекох, склонили ме добри људи и мало још кеширали, в ви кретени цркните у злочиначкој држави“, успут ето пријети како ће премјестити посмртне остатке сина.

  Морам примијетити прилично морбидно, мислим то, пријетити како ће гроб пребацити у другу државу. Људи када испрате најмилије, или их мука натјера да премјесте гроб на другу локацију, то раде у тишини, незамислива је помпа, боре се са својим демонима, но овдје се од трагедије направио ријалити, и ако икад заиста испоштује прописе и премјести гроб дјетета у Аустрију биће то максимално медијски експлоатисано. Болесно.

  Ријалити Драгичевић ће се, на радост бројних фанова, наставити, а несрећни Давид какве год да је имао врлине, мане, гријехе, није заслужио толико проституисање и лешинарење његовом тужном судбином. Јадно.

 4. Прочитао сам све, дуг текст.

  Јебига, криво сједи, право реци, од првог дана сам као јавна личност у саопштењу подржао породицу Драгичевић и тада 12 пријатеља у групи, све после оне (не) намјерно ступидне конференције за штампу.

  Морам рећи да и Давор зна да нема опасности по његов живот од власти, није он више битан ни оним другим, он је свакако био средство, што је вријеме и потврдило, сад су ту Дабић и други Дабићи.

  „Бићу јасан као што сам увијек и био“, што рекао деда Пантелија из Маратонаца, све диктирајући пријатељу, адвокату Милићу тестамент, значи, ова прича је далеко превазишла Давора.

  По мени, отишло је ово предалеко из оквира доброг укуса, Давор је сад небитан, наравно, не би било вишка да га „неки“ уклоне, па оптуже, не неку криминалну групу, или криминалну групу у полицији, него баш ВЛАСТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ.

  Тешког срца ово морам да напишем, нисам за овакву власт, нити поборник теорије завјере, али као човјек који мисли својом главом и као одговорна јавна личност, морам да кажем да ми ово око групе све више личи на, знају они којим ово поручујем на шта?

  Мене значи не интересује оправдани напад на власт, не само због неријешеног убиства Давида, него због општег стања у друштву, по том питању оправдавам и протесте, али…………….

  Јебеш ВЛАСТ, она је створена да се напада, чак и у најбоље уређеним и најбогатијим државама свијета се то дешава, зато нападајте сви, од опозиције, до интелектуалаца, омладине(ВАС ОМЛАДИНУ САМ И ПОЗИВАО), удружења грађана, намјерно кажем удружења грађана, јер је то законска категорија у Српској.

  Не може се господо у Српској регистровати НВО, а да неко у суду намјерно не превиди назив и тиме се огријеши о Закон, дакле, у Српској се по Закону региструју Удружење грађана(спортска, културна, новинарска, еколошка, доктора, за правду, за…………), али тачно се зна које услове треба да испуне ти који се хоће да региструју као Удружења грађана.

  Нисам ја ово горе случајно објаснио, доста ми је ???

  Значи, у нашем народу је оправдана повика на НВО, зато ћу ово са НВО морати прочешљати искључиво због Републике Српске, то је моје право и обавеза као родољуба , српског официра и авангардног политичара, све са ОБРАЗОМ чистим као СУНЦЕ ЖАРКО.

  Видим да неко увелико користи тзв. НВО ресурсе, незадовољство народа, наивност већине чланова тих разних НВО, да користи жестоко медије,да користи КОРИСНЕ ИДИОТЕ, односно поједине нарцисе из политике, те шпијуне из политике, „интелектуалце, оне кварне и оне корисне идиоте“, као и остала говна без карактера, није ово више случајно, напротив.

  Изгледа да добро иде тим побројаним, али им је слаб вођа, онај ко вуче конце иза сцене, да их ја водим, пао би Додик давно, баш зато унапријед могу да им поручим.

  „Прешли сте мјеру доброг укуса, јебе се мени за Додика, али сте увелико почели угрожавати ионако недограђен- СИСТЕМ у Српској,тиме и саме темеље Српске.“

  Мораћу подузети неке кораке, у ствари већ……………………………..

  Шта српски капетан хоће рећи?

  Мораћу као официр преузети кормило у борби против оних који раде за ментора, све имајући своје људе у врху разних НВО.

  Значи Симо и Јасмине, узданице моје, морамо убрзано радити на стабилности, све зарад мирне и нормалне будућности.

  Другим ријечима, мораћу вући изнуђене и убрзаане потезе, мада сам то темпирао ако наши не буду знали испословати да Српска остане и да сви други буду задовољни.

  Мора се господо из српске полтике ова зајебанција завршити, ставити све на своје мјесто и кренути снажно напријед.

  Мора се ићи у сусрет проблему, никако више чекати, посљедично направити Српску и БиХ вјечном, све тако да ми који живимо у Српској, да сви други који живе у Федерацији, као и ментор буду задовољни, односно, да у тој нормалној конфедералној држави Удружења грађана обављају, све као коректив друштва своју улогу, а да за сва времена одавде нестану НВО, тачка.

 5. drogo i apostrof, vas dva brata skupa ratujete sa neprekidnom verbalnom dijarejom. Sa kakvom neizdrzivom lakocom sernjate to je neponovljivo. Subjektivni , pristrasni i neodoljivo odvratni u svom rovarenju po tudjim anusima. Nikad oprecno misljenje, uvek poltronizam pa makar sve umazano govnima, neka, barem su srpska, kao i vas dvojica, podguznih muva. Ovo postaje malo jednostrano, zar ne?

  1. Pristigao i periguza sa nabijanja nosa u
   anus onog ispred …
   Reci mi jesi li konačno shvatio za šta služi toalet-papir??

 6. Meshchini Frontal dosao u klasu rijalitija sa ovakvim tekstovima.
  Politicki rijaliti je primjecen kod PzD i PDP a ne kod vladajucih koji su opoganili politicki i uopste drustveni prostor gore od Mace diskrecije i Kije i Lune..
  Ali o tome ni rijeci od naseg vrlog autora
  Iskren da budem…Gadite mi se

  Ostacu jos dok ima par dobrih komentatora, jer se od njih ima sta procitati. Sto se vas iz Frontala tice, u liniju sa RTRS, ATV i BN… Nista bolji niste

  Simicu, imas li statistiku? Koliko posjeta biljezi Frontal u poslijednje vrijeme sa ovakvim tekstovima?

 7. Црњегорци, а шта би било да је тамо бјелогорична шума, звaли би се бјелогорци. Или да је букова, најприличније, буковине. Некако најбоље иде уз карактер (или одсуство истог).
  Колико ниско ти људи тамо су пали, 30 година валсти тог дуговратог бандита…па ни јебени Броз није више јашио.
  ..
  Тужна је судбина то јадног Давора, изгубио сина и умјесто да је на гробљу, у цркви, умјесто да „тихује“, он лудује по трговима…и већ пола године (или дуже) зна ко му је убио сина …али не казује!
  Мало ликова са Јамајке је чисто кад је у питању дрога, криминал…мали Даворов је имао фризуру попут ликова са Јамајке…индикативно.
  Срспка испред свега и свих!
  Поздрав Србима у отаџбини!

  1. Evo Srbine..da ti odgovorim, iako sam mislio da izignorisem tvoj odvratni komentar

   Ja se drogiram. Bolje bi bilo da se svi drogiramo.
   Jer kako drugacije objasniti nasoj djeci da smo svjesno trpjeli sva ova sranja sto nam se desavaju. Kako?

   Kako cemo pred oci nasoj djeci za 10-15 godina…nasim unucima
   Fino kazemo: jbg djeco, mi smo bili narkomani pa nismo svjesno razumjevali svijet oko sebe

  2. И мени твој коментар није мање гадљив, посебно ме брине ако таквих као ти има више.
   Ех да, надам се да си на лаким дрогама….и одакле ти паре за дрогу? Арчиш дједовину, очевину…послије ће бити криви Додик, Плавшићка, Радован….
   Читај шта се дешава у свијету, зар мислиш да су и Либија, Сирија……Венезуела препуне слабића попут тебе или нешто системски не ваља на овој планети!
   И пиши ћирилицом!

  3. Bio sam na lakim drogama od rata pa do 2006, a onda kad su ovi tvoji uzjahali presao sam na teske droge

   Jbt, pa ti cak ni proste metafore nisi u stanju da razumijes…

   btw, pisacu kako ja hocu, a ne kako mi neki pajser kaze

 8. „Тешке дроге
  Примери тешких дрога су хероин, морфијум, кокаин и метамфетамин. Алкохол и никотин (дуван) се такође сврставају у тешке дроге због тога што изазивају зависност и опасне су по здравље[1]. Дроге у овој групи се најчешће описују тиме што изазивају физичку зависност, постоји већа могућност предозирања, и носе бројне здравствене ризике, укључујући смрт.

  Лаке дроге
  Примери лаких дрога су канабис, мескалин, псилоцибин и ЛСД. Појам лаких дрога се најчешће употребљава за индијску конопљу (марихуану или хашиш) јер није повезана са смртним случајевима, нити криминалом и насиљем међу корисницима, нити постоје докази да изазива физичку зависност. Ово разликовање лаких и тешких дрога је важно за политику дрога Холандије, где је узгајање и употреба конопље толерисана. Неке психоделичне дроге, попут псилоцибина и ЛСД-а се такође сматрају лаким дрогама јер не постоје докази да изазивају физичку зависност и скоро је немогуће предозирати се њима. Али постоје здравствени ризици везани за њихову употребу.“

  Горњи цитат је преузет са „Википедије“ и било би добро да се бар ово прочита а за препоручити је и мало дубље ући у проблем овисности и дрога.

  Мислио сам прескочити причу о „српско-нацистичкој стоци“ и православљу као бјелачкој вјери , међутим …

  Јамајка , као и многе сличне средине препуне сиротиње , је изложена разним облицима криминала али као таква је и извор неких добрих појава. Перципирати неког на основу „дредова“ је стравично. Једнако стравично и као што је једна водитељка , са једне веома популарне радио-станице у Бањој Луци , рекла директно у програм да би она : „све брадоње по кратком поступку“. Наравно мислила је на „четнике“.
  На Јамајци је преовлађавајуће „растафаријанство“ које своје коријене има у православљу а које су робови донијели из своје пра-постојбине. Гро насељених на том острву је поријеклом из Етиопије у којој и дан данас има цца. 40 милиона православних а они нису „бјели“ него су „црни“. Да ли је срПендама познато да је Боб Марли сахрањен по православном обичају а опело су служили свештеници (њих неколико) који су дошли из Етиопије? Да ли је истима познато да је , тај исти Марли , током свог живота дао многе изјаве које величају православље и да је у многим пјесмама говорио о идејама које су везане уз православну вјеру?
  Питање је поимања православља код нас јер га многи тумаче на свој начин а посебно обичаје везане уз светковине па ту имамо све и свашта. Код нас , у посљедње вријеме , преовлађује бусања у прса „срПско-православна -јуначка“ иако смо дубоко загазили у хиндуизам са мноштвом богова и полу-богова односно светих крава , волова , бичина и осталих папкара. Чак нам и друштвено уређење све више личи на Индију па смо уређени по принципу „касти“ а шта су „касте“ и како изгледа такво друштво нека они који не знају потраже на „гоогле“-у јер нисам плаћен за подучавање.

 9. Подржавао сам овај портал и текстове јер сам мислио да су једини глас разума међутим,ни они то више нису?… у неколико задњих текстова су попричично промашили…Газда Дане шта је ово???? од онога чланка кад је полиција уклонила те протестанте са трга до овога….ниђе везее
  ОВО ЈЕ ТЕКСТ!!!!!
  https://www.frontal.rs/politika-vjere-u-ime-oca-i-djakca/
  Ово што сад пишеш Дане,блиједа је копија ранијих чланака.Не живи се од старе славе јбга…

 10. Ништа ти бин Младене ниси схватио, само што ти овог пута не могу из објективних разлога појаснити шта сам написао, све као што сам негдје прије, све кад си прво МИСЛИО на мој коментар, мада ти мишљење очигледно не иде, па си се после тога извинуо после мог појашњења.

  Ово што сам ја написао је у склопу трајног рјешења, све да Српска опстане, да буде призната од муслимана, хрвата, граџаниста и ментора, те да се БиХ почне бавити сама собом, али у смислу владавине права, одгоја толерантних народа који имају заједнички циљ у конфедералној БиХ, односно, који коначно раде тако да обезбједе бољи живот њихове дјеце.

  Ја сам бин Младене у коментару најавио неке ствари, детектовао проблеме, напарадао власт и најавио рјешење, али не помињући како ће до тог рјешења доћи, све да сви буду задовољни, значи, ништа ниси схватио, тако да остаје
  историјска чињеница, како није свакоме мислити, неко мора и радити, извини, али тако је било и тако ће увијек бити, тачка.

 11. “Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH, smatra da u svim zločinima Edina Gačića veliki udio ima država.
  „Zato što nisu uspostavljeni efikasni mehanizmi, i zbog te naše podijeljenosti, nedovoljne zajedničke funkcionalnosti…“

  Или у преводу, да имамо заједничку полицију, тј. да нисмо подијељени, муџахедини не би убијали по БиХ.

  И ја мислим да не би. Зашто би то радили када су остварили свој циљ?
  Све док се не ујединимо у свим институцијама, држава ће бити крива због муџахединских злочина. А иначе не би убијали.

  http://tv1.ba/istaknuto/mektic-u-slucaju-gacica-najvecu-odgovornost-snosi-drzava/

 12. Баш погледах линк, Мектић једноставно не зна рећи, са једне стране ефикаснији рад-функционалност, са друге децидно рече да је против одузимања садашње надлежности полиције, против заједничке цивилне заштите…………

  Симо добро хвата између редова и слажем се да вјечно треба опомињати, макар и овако спиновано, али, криво сједи право реци, ја не видјех нигдје да позива на јединствене институције, прије на добру сарадњу надлежних институција Српске, федерације и на нивоу БиХ, што је свакако могуће постићи.

  Нажалост, са једне стране имаш будале из СДА и тај несрећни циљ, „један човјек, један глас“, са друге, вискоку корупцију и криминал у судству, тужилаштву и полицији, односно, људе који умјесто да буду професионалци, они искључиво проводе директиве политичара који су задњих 23 године, па и у рату ставили у личне џепове десетине милијарди марака и оштетили Српску и Федерацију кроз свјесно уништавање привреде и крађу природних ресурса за најмање 300 милијарди марака.

  1. “Нажалост, са једне стране имаш будале из СДА и тај несрећни циљ, „један човјек, један глас““

   Ти ко да си се бунике најео када си писао овај коментар.

   Па принцип “један човјек један глас“ већ постоји. Тако се бирају одборници, посланици у оба ентитета и посланици у Представничком дому ПСБиХ.

   У том представничком дому већ сада имаш 24 посланика из СДА и БХ-блока. Они ( да није ентитетског гласања које штити Србе и Дома народа чији механизам углавном користе Хрвати) би давно завршили са унитаризацијом да не постоје два набројана механизма.

   СадАшњи изборни закон већ јесте компромис између принципа “један човјек један глас“ и принципа заштите конститутивних народа.

   Унитаристи компормис виде као укидање ентитетског гласања, а укидањем тог механизма укидање Дома народа би био лакши дио посла. То би било обезвријеђено као што је случај са Домом народа ФБиХ гдје Бошњаци бирају бошњачки и српски клуб, а мало им фали да завладају и хрватским.

   Такође, на примјеру Уставног суда БиХ можемо видјети како би то функционисало.

   Паметан српски политичар не треба да прича глупости као што ти причаш, него да јасно каже свакоме ко са стране пита да у БиХ већ функционише тај европски принцип, и да су тиме испоштоване све европске вриједности по том питању, а да је механизам заштите такође европска вриједносз и да га се малобројнији народи неће одрећи ни по коју цијену.

   Сваки разуман човјек са Запада ће ту аргументацију прихватити.

   Међутим, ако будале буду причале да је тај грађански принцип избора власти за сада смо циљ и да не постоји, онда ће они само потврдити оно што сећијаши желе.

   Глуп си ти за високу политику…

 13. “ …ја не видјех нигдје да позива на јединствене институције“

  “’Zato što nisu uspostavljeni efikasni mehanizmi, i zbog te naše podijeljenosti, nedovoljne zajedničke funkcionalnosti “

  Намјерно сам прво линковао ТV1, а сада линкујем N1 да народ види о каквом типу се ради.

  Све због глупана који ни послије 4 године његовог министровања не виде да их фрајер ложи на сељачке форе.

  На истој конференцији за штампу говори како је против заједничке полиције, а у другој реченици жали због подијељености . Каже да је против заједничке цивилне заштите, а читав мандат се бори за заједнички број 112 који би био уграђен у државни закон о цивилној зажтити, као да је неки проблем да се у оба ентитетска тај број пропише. Али неће, ‘оће да то стоји у државном.

  Ако би то било у државном закону онда би на примјер у неком пограничног села у РС, случају опасности надлежност преузела ЦЗ из ФБиХ само зато што је то село географски ближе неком центру у ФБиХ. Треба ли да набрајам српска села која су ближа неким центрима у ФБиХ него нашим у РС?

  Тако исто и полиција. Ако тебе на примјер удари ауто иза оног тунела између Пала и Сарајева ти зовеш заједнички број полиције и дођу дротови из Сарајева, а не са Пала само зато што је Сарајево ближе, а нема везе што је територија РС.

  То су ти ефикасни механизми о којима овај прича, то је та заједничка функционалност коју тражи, због те подијељености се Мехтић буни, а ти то као не видиш, набијем те на курац тако глупа…

  http://ba.n1info.com/Vijesti/a315599/Ministar-sigurnosti-BiH-Dragan-Mektic-U-zlocinima-Gacica-veliki-udio-ima-drzava.html

 14. Ево коњу…

  Мехтић је набацио на волеј и већ креће пропаганда.

  Умјесто да каже да је ФБиХ крива јер нема одговарајућу установу и законску процедуру, министар окриви недостатак заједништва и заједничких надлежности.

  „Naši zakoni su relativno dobri, ali kod njihove provedbe najčešće nešto zapinje zbog silnih nivoa vlasti, od kantona do entiteta. U takvim trenucima se uvijek izgubi neka nadležnost, a svi počnu prebacivati dužnost s jednih na druge. Na kraju se desi da takve osobe ostanu totalno nepokrivene i zanemarene, jer svako pere ruke od svojih nadležnosti. Nažalost, nije Gačić jedini takav slučaj“, kaže Tankosić.

  „Nama je svima drago što je riješen slučaj Edina Gačića, ali problem nije riješen dok se ne donesu odgovarajuća sistemska rješenja da ovakvih slučajeva ne bismo imali u budućnost“, ističe Ahmić.“

  Prva ustanova koja je osigurala adekvatan psihijatrijski tretman za osobe iz BiH kojima su u krivičnom postupku izrečene mjere sigurnosti je Zavod za forenzičku pihijatriju Sokolac. Ova ustanova je u sistemu zdravstvenih ustanova Republike Srpske, ali služi svim pacijentima iz BiH.

  Međutim, Federacija BiH nema ovakvu ustanovu, čime nije obezbijedila adekvatan smještaj za forenzičke pacijente.

  https://www.klix.ba/vijesti/bih/slucaj-gacic-kao-teska-opomena-fbih-jos-nema-adekvatan-smjestaj-za-forenzicke-pacijente/190213045

  1. Nema se sta tu puno trositi slova, Mektic je potpuni idiot i neznalica.. bio i ostao.. sds zbog ovakvih idiota plus interesdzije tipa stevandic, tadic, obren, gubi izbore i birace..
   I sto je najcrnje ne izvlaci pouke
   Kao sto vise puta naglasih: jedina stvar koju mrzim vise od snsd sekte je nesposobna opozicija

 15. „Симо добро хвата између редова и слажем се да треба вјечно опомињати, макар и овако спиновао“

  Ето кључне поруке из мог првог коментара, ипак, нека си ти наставио са појашњењима-опоменама, мада сам сигуран да сви фронталовци добро знају како се гласа, шта је намјера тзв.сећијаша и граџаниста, те који су механизми заштите права конститутивних Срба и Хрвата.

 16. Можда не треба да ово напишем,није политички паметно, али јесте од срца, значи, не оправдавам Даворове поступке задњих мјесеци, као и његов „бијег“, напротив.

  Да, имао је право Давор да се крваво бори против оних који су му убили сина из неких разлога, кажем УБИЛИ, не треба бити много паметан да то схватиш.

  Исто тако то право не значи да Давор каже, парафразирам, „да набије на курац овакву државу“, да не треба да постоји………..извини ЗВЈЕЗДИЦЕ, опште је познато да сам као човјек са СТАВОМ и мудима први јавно од свих политичара стао иза породице, Давора и 12 Давидових пријатеља, било је то одмах после оне (не)намјерно ступидне конференције за штампу врха МУП-а.

  Није то тада било мудро, ни лако,чак је било непромишљено са моје стране, у осталом као и овај коментар,али је било од срца, као што је сад овај коментар са разумом и од срца.

  Част је ЗВЈЕЗДИЦЕ бити припадник српске војске кроз историју, нема даље.

  Знаш,све да схватиш ко овопише, ево ти мало података, мој је прађед Никола, солунац-пуковник ослободио Сарајево, мој отац у другом свјетском рату је такође ослободио Сарајево.

  У овом рату су ми погинула два брата од моје покојне мајке, један официр, други подофицир,обојица одликовани хероји,тој двојици мојих ујака су усташе 1942 године убиле оца за вријеме чувене Францетићеве офанзиве, све док је он бранио оступницу, да му се дјеца и жена са осталом нејачи из села не повуку према Романији.

  У овом, мени и свом српском роду наметнутом рату, брат ми је одгулио у униформи читав рат, ма сви моји, ја сам од човјека који због оправданих разлога није био ни првопозивац, све као добровољац по заслузи постао официр ВРС, баш због муда,памети и доказане хуманости.

  Значи, не спорим ја Даворове заслуге, али, сто хиљада Давора је најмање данас живо, разумијем као родитељ бол, зато сам га јавно и подржао, исто као што сам подржавао борбу покрета правда за Давида, све да се открије убица-убице, те успут подржао њихову борбу за морално друштво и владавину права.

  Видиш ЗВЕЗДИЦЕ(извини, ти си се намјестио да пошаљем поруку), поштујем понос сваког борца због заслуга за стварање Српске, да не говорим како схватам да нико не може разумјети бол борца- родитеља коме неко у држави коју је стварао убије дијете, било из политичких, или других разлога.

  Разумијем ја и посљедице бола по разумно расуђивање, ОТАЦ сам, па разумијем и оправдану жељу за осветом, али, све то не оправдава никога, па ни Давора да поступи овако како је поступио и како поступа задња скоро два мјесеца..

  Не постоји ситуација која би мене као родитеља отјерала из моје државе док нешто не завршим, па како, тако.

  Јебеш мој живот, ја бих разумио да се неком осветио,он је помињао да зна коме, да се наставио овдје борити, или да се убио говорећи да ће лећи поред сина?

  То бих после неуспјеха разумио, али да пријетим мјесецима како ћу нешто радикално учинити, успут да се уживим у улогу Месије, на крају да разгулим говорећи како хоће да ме убију?

  Извини Даворе, ниси ти овим кукавичким чином поступио ни као частан борац, ни као родитељ за кога си се представљао, једноставно је то мој Даворе.

  Испао си у очима часног човјека слабић и бескарактер, испао си то пред очима човјека који је стекао много непријатеље када те подржао, испао си оно што сам нажалост схватио после прва два- три твоја јавна наступа на тргу, све пред камерама ГАРА ТВ, тачка.

 17. Како мислиш шта ми би, само размишљам гласно унапријед.

  Има једна добра ствар у мом прошлом „непотребном коментару“, срећа, написах га прије него случајно пребацих на дневник ГАРА ТВ и чух поруке по Давору.

  1. Никола је управо вечерас поништио онај чувени виц из комунизма:
   – “ плава кола плаво небо бјежи Хасо Бог те јебо!“
   Зове човјека да га злотвори мрцваре до смрти.
   Тешко за прочитати.

 18. Ти бин Младене баш никад ништа не схватиш,извини, али риједак је случај да је неко „корисни идиот“ као ти, пишеш против власти, пишеш против опозиције, најгоре од свега је што се стално кроз твоје фрустрирана и неповезана писанија распознаје нека жеља да нестане „неправедна“ Српска, онај ЗЕИС испада већи родољуб од тебе, размисли зашто?

  Видиш, капетан је ову Српску створио, ушао сма у политику јер сам видио да ће је јебати нижа раса, клептомани, људска биједа која се докопала блага,те политички кокошари на свим нивоима и нарочито ПОЛУИНТЕЛЕКТУАЛЦИ у врху политичке пирамиде власти и опозиције(част изузецима).

  Значи, пун ми је курац лажних патриота, будала и корисних идиота у политици, медијима, НВО и другим сферама живота, наравно, нека ово схвати ко год како хоће, тачка.

  1. Ти створио РС. Увичник. Упитник. По три пута обоје. Наизменићно, штоно каже Зеисс.

 19. Никола, мој отац је имао обичај рећи:
  “ – Што си ти ослободио слободно огради ја нећу ићи тамо“.
  И Симо се чуди шта ти би!
  Није битно шта ти мислиш у својој глави него шта си написао.
  Нормалано да пишем против опозиције која смрди на колаборацију.
  Писао си ти овдје часно и поштено, није прошло на изборима или се часно повуци или ради ко Миломир Марић отворено ради за режим да свакоме буде јасно да се светиш глупом српском народу величајући “ вриједности“ за које си имао презир док си се бавио политиком.
  Што рече Јассе,изјасни се јер опозиција јеси али само могућности да Република Српска икада постане слободана и демократска.

 20. Ovaj realiti kako da nazva nesrecni autor (dabogda ti u kuci bio ovakav rialiti umjesto Farme i Zadruge, ako ne glasas za ans – demokratskih promjena) se treba prekinuti na slijedeci nacin:
  https://www.rtvbn.com/3941422/vodji-protesta-216-godina-zatvora

  Osuditi i Davora i sve ove sektase iz PzD na po 216 godina i mirna Srpska ( a to valjda znaci mirna i BiH)

  Tako se to radi u civilizovanom svijetu.
  Nas predsjednik je isuvise dobar covjek, i to ovi govnari koriste