Онлајн игрица помаже у истраживању ХИВ вируса

Играчи експериманталне онлајн игрице Фолдит коју су креирали научници са Универзитета у Вашингтону успјели су за три недјеље да ријеше мистерију ширења ХИВ вируса. Научници су то покушавали већ десет година. Играчи онлајн видео игрице Фолдит успели су за три недеље да декодирају структуру ензима "ретровирусна протеаза" који има главну улогу у ширењу ХИВ вируса, […]

уторак, 20 септембра, 2011 / 14:49

Играчи експериманталне онлајн игрице Фолдит коју су креирали научници са Универзитета у Вашингтону успјели су за три недјеље да ријеше мистерију ширења ХИВ вируса. Научници су то покушавали већ десет година.

Играчи онлајн видео игрице Фолдит успели су за три недеље да декодирају структуру ензима "ретровирусна протеаза" који има главну улогу у ширењу ХИВ вируса, што је енигма коју већ десет година покушавају да ријеше врхунски стручњац, објављено је у стручном часопису НС&МБ (Nature Structural & Molecular Biology).

У питању је експериментална видео игрица која је настала 2008. године као резултат сарадње између информатичког и биохемијског огранка Универзитета у Вашингтону, а која је на Интернету доступна свима, пренела је агенција АФП.

Од играча се очекује да ријеши неки проблем за који рачунари још нису нашли рјешење. У овом случају се радило о начину на који молекул формира тродимензионалну структуру и на тај начин омогућава стварање протеина.

Људима је, међутим, успјело да то ријеше јер, како је објаснио један од твораца Фолдита Сет Купер, они имају много веће способности резоновања у простору од рачунара.

Проналажење тачне конфигурације одређеног протеина је често од суштинског значаја за разумјевање начина на који се одређена болест (зараза, рак…) развија унутар организма и прије свега израду лијека који може да је заустави.