Вацлав Клаус критикује ЕУ

Председник Чешке Вацлав Клаус је у Вашингтону поново критиковао Европску унију и тренд све дубље интеграције и оцјенио да демократије не може бити у ЕУ од 27 држава. „Не слажем се са данас помодним мишљењем да због глобализације треба створити и глобалну управу. Чињеница да слични проблеми постоје у многим земљама, не значи да су […]

уторак, 20 септембра, 2011 / 15:14

Председник Чешке Вацлав Клаус је у Вашингтону поново критиковао Европску унију и тренд све дубље интеграције и оцјенио да демократије не може бити у ЕУ од 27 држава.

„Не слажем се са данас помодним мишљењем да због глобализације треба створити и глобалну управу. Чињеница да слични проблеми постоје у многим земљама, не значи да су они глобални”, казао је предсједник у предавању у Ентерпрајз институту у Вашинготну, пренели су данас чешки медији.

Централизација државне управе у Европи је по Клаусовој оцјени потпуно погрешан пут.

„То значи слабљење основног стуба демократије – националне државе”, рекао је Клаус и оцјенио да америчка држава Албама има више могућности него Португалија – која је у ЕУ, да сама доноси законе.

За садашњу финансијску и дужничку кризу у Европи Клаус је оптужио владе, а не тржиште: „То није било грешка тржишта, како се сада радо тврди. Неоспорно је да се у кризи нашла и цијела концепција европске интеграције а дужницка криза еврозоне је само врх леденог бријега”, казао је предсједник.

У дискусији после предавања Клаус је истакао да је у еврозону – која је, по његовим ријечима вјештачко стварање европске монете, уложено толико капитала да ће преживјети.

„Биће то, међутим, по цјену масивних фискалних трансфера и дугорочне стагнације цијелог континента”, сматра Клаус.

Као највећу опасност и пријетњу слободи грађана у цијелом свијету, у предавању названом „Да ли је у данашње западном свијету гарантована слобода” Клаус је поново означио разне „-изме”, односно појаве које он означава новим кованицама које не постоје у чешком језику.

„Свима је стало да се поштују људска права, али многи од нас се боје ‘хјуман-рајтизма’. Обогаћују нас разне културе, али не и мултикултуралзам. Морамо да обезбједимо једнака права за жене али имамо много разлога за критику феминизма. Када говорим о енвиронментализму не говорим о рационалној дискусији о заштити животне средине, што је наша дужност. Мислим на енвиронментализам као идеологију”, објаснио је Клаус.

Чешки предсједник је закључио у говору у Вашингтону рекавши да данас живи у много бољем свијету него за време комуниста, али да ни данас слободе нису унапријед гарантоване.

„Али то је сијвет који ме је разочарао много више, него што сам мислио у вријеме пада комунизима”, казао је Клаус.0 КОМЕНТАРА