07:46 Сад је провјерено: Митрополит Амфилохије се упокојио22:32 Дарко Ристов Ђого: У тренутку када ово пишем митрополит је на респиратору - направите Владу Црне Горе!19:03 Министарство просвјете: Не знамо разлог љутњи, настава на даљину успјешно функционише као и раније18:45 Српска ствар се у ЦГ развија да горе не може: Андрија Мандић уз Медојевића оптужује Кривокапића да је "гласач ДПС"18:42 Ако је и до кампање, превише је: БНТВ се преиграо и Шеранића назвао пудлицом18:00 Град Подгорица даје плац Удружењу грађана Црногорска православна црква17:57 Ана Брнабић вилу Јованке Броз додијелила себи на кориштење17:51 Нови извјештај Савбезу УН у четири поглавља: Резолуција СДС о "грађанској БиХ" највећа унутрашња пријетња Дејтонском мировном споразуму17:46 Рутински и на дистанци: ММФ се код Вишковића распитује за паре које не можемо вратити17:10 Чачак, Чачак, бањолучки рокенрол!

Ништа ЕУ: Њемачка и Француска потписују НОВИ споразум

Њемачка канцеларка Ангела Меркел и француски предсједник Емануел Макрон, потписаће данас нови уговор за јачање француско-њемачких односа. Уговор, који је поручују својеврсна порука и подршка Европској унији ослабљеној растом национализма, критикују и десница и љевица.

среда, 23 јануара, 2019 / 00:01

Текст ће бити потписану Ахену у Њемачкој, четири мјесеца прије одржавања избора у ЕУ.

У Француској, тај текст критикују десни и лијеви екстремисти, који у њему виде губитак националног суверенитета.

Уговор о француско-њемачкој сарадњи и интегрцији, треба да употпуни Јелисејски уговор који су 1963.године потписали генерал Шарл Де Гол и Конрад Аденауер, а који је конкретизовао француско-њемачко помирење после рата.

У њему се предвиђа усаглашавање економске, спољне и одбрамбене политике двије земље, сарадња у прекограничним областима, као и заједничка парламентарна скупштина, састављена од 100 француских и њемачких посланика.

„Ово је важан тренутак да се покаже да је француско-њемачки пар, основа која може поново да се покрене у служби јачања европског пројекта“, саопштило је француско предсједништво и додало да се никад није ишло толико далеко по питању заједничке одбране.

Двије земље ће усвојити клаузулу о заједничкој одбрани у случају напада, налик на модел предвиђен у НАТО-у. Клаузула омогућава употребу заједничких средстава у случају терористичког напада, или сарадњу на великим војним програмима, попут оних о тенковима, или борбеним авионима.

„Њемачка и Француска намјеравају да наставе да заједно унапређују ствари у Европи“, рекла је у суботу Ангела Меркел.

Меркел и Макрон одржаће говор у градској кући у Ахену, граду где је цар Карло Велики имао свој двор, а затим ће заједно учествовати у грађанској расправи студената из двије земље.

Медији оцјењују да уговор потписује двоје ослабљених вођа, Ангела Меркел, која напушта мјесто канцелара 2021. и Емануел Макрон, уздрман протестима „жутих прслука“. Због тога неки кажу да није изабрано баш најсрећније вријеме за тај уговор.Коментариши