Ништа ЕУ: Њемачка и Француска потписују НОВИ споразум

Њемачка канцеларка Ангела Меркел и француски предсједник Емануел Макрон, потписаће данас нови уговор за јачање француско-њемачких односа. Уговор, који је поручују својеврсна порука и подршка Европској унији ослабљеној растом национализма, критикују и десница и љевица.

среда, јануар 23, 2019 / 00:01

Текст ће бити потписану Ахену у Њемачкој, четири мјесеца прије одржавања избора у ЕУ.

У Француској, тај текст критикују десни и лијеви екстремисти, који у њему виде губитак националног суверенитета.

Уговор о француско-њемачкој сарадњи и интегрцији, треба да употпуни Јелисејски уговор који су 1963.године потписали генерал Шарл Де Гол и Конрад Аденауер, а који је конкретизовао француско-њемачко помирење после рата.

У њему се предвиђа усаглашавање економске, спољне и одбрамбене политике двије земље, сарадња у прекограничним областима, као и заједничка парламентарна скупштина, састављена од 100 француских и њемачких посланика.

„Ово је важан тренутак да се покаже да је француско-њемачки пар, основа која може поново да се покрене у служби јачања европског пројекта“, саопштило је француско предсједништво и додало да се никад није ишло толико далеко по питању заједничке одбране.

Двије земље ће усвојити клаузулу о заједничкој одбрани у случају напада, налик на модел предвиђен у НАТО-у. Клаузула омогућава употребу заједничких средстава у случају терористичког напада, или сарадњу на великим војним програмима, попут оних о тенковима, или борбеним авионима.

„Њемачка и Француска намјеравају да наставе да заједно унапређују ствари у Европи“, рекла је у суботу Ангела Меркел.

Меркел и Макрон одржаће говор у градској кући у Ахену, граду где је цар Карло Велики имао свој двор, а затим ће заједно учествовати у грађанској расправи студената из двије земље.

Медији оцјењују да уговор потписује двоје ослабљених вођа, Ангела Меркел, која напушта мјесто канцелара 2021. и Емануел Макрон, уздрман протестима „жутих прслука“. Због тога неки кажу да није изабрано баш најсрећније вријеме за тај уговор.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *