Ни Краматорск није сигуран, погођен украјински главни штаб

Командни штаб украјинске војне операције на истоку Украјине, у граду Краматорску, данас је био мета бомбардовања, што је први пут од почетка сукоба проруских бораца и украјинске војске, јавиле су агенције. Штаб се налази у граду Краматорску, 70 километара од Доњецка, упоришта проруских побуњеника, и око 50 километара сјеверно од линије фронта. У бомбародвању је, […]

уторак, фебруар 10, 2015 / 19:23

Командни штаб украјинске војне операције на истоку Украјине, у граду Краматорску, данас је био мета бомбардовања, што је први пут од почетка сукоба проруских бораца и украјинске војске, јавиле су агенције.

Штаб се налази у граду Краматорску, 70 километара од Доњецка, упоришта проруских побуњеника, и око 50 километара сјеверно од линије фронта. У бомбародвању је, према наводима агенције Франс прес, страдало 20 људи. Украјинске власти навеле су да је страдало шест цивила.

Аенција Ројтерс пренијела је да је погинуло најмање седморо цивила и четворица војника, а да је више десетина људи рањено.

Украјински предсједник Петро Порошенко прекинуо је сједницу у парламенту, како би саопштио да је штаб украјинске војске на истоку Украјине био мета ракетног напада.

Котао у Дебаљцеву, Новоруси већ причају о Кијеву

Специјалне снаге Народне војске су се утврдиле на неким позицијама у самом центру Дебаљцева у који су ушли под борбом.

Познати украјински ратни извјештач Андреј Цаплиенко, који се налази у самом граду, послао је својој редакцији овакав извјештај: „Дебаљцево. Безмало котао. Безмало, мада још није све изгубљено. Устаници су почели да котао затварају још јуче. Наши извиђачи су у Новогеоргијевки уочили непријатељску диверзантско-извиђачку групу која се расподелила на њеној периферији. Наши признају да непријатељ делује професионално. Ушли су у Новогеоргијевку по правој помрчини јер је ноћ била без месечине. Ујутру су им се прикључили тенкови”.

Убрзо потом, Цаплиенко је послао допуну извјештаја: „Логвиново више није наше. Новогеоргијевка је у нашим рукама, али у опасности. Чим изгубимо Новогеоргијевку – котао ће се затворити”.

Трећи Цаплиенков извjештај садржи и ово: „Јутрос су непријатељски командоси били чак у приземљу дебаљцевског железничког депоа. А то је град! То је толико близу нашим позицијама да се ни артиљерија не може користити”.

Руски електронски медији јављају из Дебаљцева да је „котао” коначно „херметички затворен”, да Украјинци пружају „очајнички отпор и покушавају да се пробију из окружења. Такође: да сви ти покушаји немају успjеха и да се све већи број предаје.

Медији у Донбасу су у некој врсти еуфорије. На једном од сајтова појавила се и ова порука кијевским снагама: „Ви сте са оружјем дошли у нашу земљу. Немојте се љутити кад наше самохотке, тенкови и вишецјевни ракетни бацачи буду прилазили најприје Кијеву, а затим и Лавову. Сами сте то тражили!”

Командир чете извиђача-специјалаца Народне војске, чије је кодирано име „Ољхон”, рекао је телевизији „Русија-1”, да су његови борци у борби за Логвиново убили двојицу пуковника кијевских снага. Притом је нагласио да је један од њих замјеник команданта свих кијевских снага које учествују у такозваној „антитерористичкој операцији”.



Оставите одговор