ДНС и Социјалисти подржали изјаву, чека се одлука ГО СНСД

Извршни одбор Главног одбора Социјалистичке партије прихватио је на данас одржаној сједници у Бањој Луци Изјаву о принципима приступа Босне и Херцеговине Европској унији којом се дефинише поштивање Устава БиХ и Општег оквирног споразума за мир у БиХ, као и уставних надлежности које су подјељене између институција БиХ, ентитета, кантона и општина. Извршни одбор сматра […]

уторак, фебруар 10, 2015 / 19:40

Извршни одбор Главног одбора Социјалистичке партије прихватио је на данас одржаној сједници у Бањој Луци Изјаву о принципима приступа Босне и Херцеговине Европској унији којом се дефинише поштивање Устава БиХ и Општег оквирног споразума за мир у БиХ, као и уставних надлежности које су подјељене између институција БиХ, ентитета, кантона и општина.

Извршни одбор сматра да је изјава прихватљива јер су у њеном тексту уважене примједбе коалиционих партнера СНСД-ДНС-СП које су стављене на текст нацрта Изјаве.

Након одлуке ИО ГО, предсједник Социјалистичке партије Петар Ђокић потписао је Изјаву о принципима приступа Босне и Херцеговине Европској унији.

На сједници су размотрени резултати проведених избора у новоформираној општини Станари и констатовано да је СП потврдила раст повјерења код бирача, освојивши два одборничка мандата и трећи резултат на нивоу општине.

Предсједник ДНС-а Марко Павић изјавио је да ће потписати изјаву о европским интеграцијама БиХ, јер је уважена већина приједлога ове странке у односу на првобитну верзију изјаве.

Павић је рекао да су уважени основни ставови ДНС-а, односно да се поштују институције БиХ, Дејтонски мировни споразум, устави БиХ, Републике Српске и Федерације БиХ, те институције које проводе, прије свега економске и социјалне мјере, предвиђене овом изјавом јер су за њих у потпуности надлежни ентитети.

"Најважнији став који је уврштен у преамбули јесте да ће се све радити на бази Дејтонског мировног споразума и устава БиХ и ентитета", рекао је Павић на конференцији за новинаре у Бањoj Луци након сједнице Предсједништва ДНС-а.

Он је навео да није изричито уврштен став ове странке који се односи на то да овом изјавом и радњама које ће проистећи нема преноса надлежности са ентитета на ниво БиХ, али да се то и подразумијева с обзиром да је наведено да ће се поштовати уставно уређење БиХ.

"ДНС је проевропски оријентисана странка на курсу европских интеграција и желимо да пут уласка у ЕУ буде што краћи", истакао је Павић.Оставите одговор